Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Diëtetiek


Voedingsadviezen bij zwangerschapsdiabetes

Voedingsadviezen bij zwangerschapsdiabetes


U heeft van uw verloskundige of gynaecoloog gehoord dat u zwangerschapsdiabetes heeft. Het eerste advies aan u is een dieet te gaan volgen. Voeding en diabetes zijn twee zaken die nauw met elkaar in verband staan. Hieronder leest u wat diabetes is en welke voedingsadviezen hierbij passen.

Wat gebeurt er in het lichaam?


Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt door de alvleesklier. Het zorgt voor de balans van de glucosehuishouding in ons lichaam. Glucose is afkomstig van koolhydraten (suikers en zetmeel) in de voeding. Diabetes ontstaat bij een tekort aan insuline of door een verminderde gevoeligheid voor insuline, waardoor dit hormoon minder goed werkt. In een zwangerschap heeft het lichaam meer insuline nodig om de glucose uit voeding goed te verwerken. Tijdens een zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de tijdelijke verminderde gevoeligheid voor insuline op te vangen. Bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet, of onvoldoende, waardoor de bloedglucose te hoog wordt. Het is in de meeste gevallen een tijdelijke vorm van diabetes en ontstaat meestal in de 2e helft van de zwangerschap.

Welke rol speelt voeding?


Onze voeding bestaat voor een belangrijk deel uit koolhydraten. Koolhydraten is een verzamelnaam voor suikers en zetmeel. Koolhydraten uit de voeding komen via de maag in de darmen terecht. In de darmen worden de verschillende koolhydraten tijdens de spijsvertering afgebroken tot glucose en opgenomen in het bloed, waardoor het bloedglucosegehalte stijgt. De aanwezigheid van voldoende glucose in het bloed is belangrijk omdat glucose een bron van brandstof is voor allerlei lichaamsfuncties. Met behulp van het hormoon insuline zorgt het lichaam ervoor dat de hoeveelheid glucose in het bloed niet teveel stijgt. Hoe hoog uw bloedglucosewaarde wordt, hangt onder andere af van de hoeveelheid koolhydraten die u eet. Hoe meer koolhydraten u eet hoe meer insuline er nodig is om de bloedglucose stabiel te houden. Is er sprake van zwangerschapsdiabetes dan kan de insuline door de zwangerschapshormonen niet goed zijn werk doen en daarom wordt u geadviseerd om met uw voeding ervoor te zorgen dat de bloedglucosewaarde niet te hoog wordt. Dit kan door dagelijks dezelfde hoeveelheid koolhydraten te gebruiken, goed verdeeld over de dag. Zie voorbeeld dagmenu.

Behandeling van diabetes gravidarum


De behandeling van zwangerschapsdiabetes start in de eerste plaats met een dieet en het aanleren van zelfcontrole ( = glucose meten in het bloed met een bloedglucosemeter). Het doel is om normale bloedglucosewaarden te bereiken (tussen de 4 en 7 mmol/l) bij een volwaardig eetpatroon met voldoende voedingsstoffen voor moeder en kind. Het team dat u hierbij begeleidt bestaat uit een internist, diabetesverpleegkundige, diëtist en de gynaecoloog.

Voedingstips om mee te starten


Onze ervaring leert dat vrouwen veel vragen hebben over voeding als zij de diagnose zwangerschapsdiabetes te horen hebben gekregen. Hierbij alvast algemene tips om mee te starten. Samen met de diëtist kunt u uw voeding bespreken en komen tot een advies op maat.-Uitgangspunt van het dieet is een gezonde basisvoeding met voldoende voedingsstoffen voor moeder en kind. Om er voor te zorgen dat het bloedglucose niet te hoog wordt, is het belangrijk de hoeveelheid koolhydraten goed over de dag te spreiden.


Voorbeeld van een dagmenu


Ontbijt: totaal 32 gram Kh
2 sneden brood of schaaltje yoghurt of halvolle melk met 4 eetlepels muesli of cruesli = 32 (gram/koolydraten (Kh))
Besmeerd met zachte margarine = 0 (gram/koolydraten (Kh))
Hartig beleg = 0 (gram/koolydraten (Kh))
Drinken zonder suiker = 0 (gram/koolydraten (Kh))

Tussendoor: totaal 16 gram Kh

1 snee brood OF 1 portie fruit = 16 (gram/koolydraten (Kh))
Drinken zonder suiker = 0 (gram/koolydraten (Kh))

Middagmaaltijd: totaal 40 - 56 gram Kh
2-3 sneden brood = 32-48 (gram/koolydraten (Kh))
Besmeerd met zachte margarine = 0 (gram/koolydraten (Kh))
Hartig beleg = 0 (gram/koolydraten (Kh))
1 beker melkproduct (zonder suiker) = 8 (gram/koolydraten (Kh))

Tussendoor: totaal 16 gram Kh
Drinken zonder suiker = 0 (gram/koolydraten (Kh))
1 portie fruit = 16 (gram/koolydraten (Kh))

Warme maaltijd: totaal 40 gram Kh
Een ruime portie groenten/salade = 8 (gram/koolydraten (Kh))
2 opscheplepels rijst of couscous of 3 opscheplepels pasta of4 aardappelen of andere zetmeelbron = 32 (gram/koolydraten (Kh))
Stukje vlees/vis/kip of vleesvervanging bereid in weinig olie/vloeibare margarine = 0 (gram/koolydraten (Kh))
Drinken zonder suiker = 0 (gram/koolydraten (Kh))

Tussendoor: totaal 8 gram Kh
Drinken zonder suiker = 0 (gram/koolydraten (Kh))
1 beker m melkproduct (zonder suiker) = 8 (gram/koolydraten (Kh))

Later op de avond: totaal 16 gram Kh
1 snee brood/1-2 sneden knäckebröd met hartig beleg OF 1 portie fruit = 16 (gram/koolydraten (Kh))

Dieetadvies en zelfcontrole


De behandeling van diabetes gravidarum bestaat in eerste instantie uit een dieetadvies en het meten van het effect hiervan op de bloedglucosewaarden. Er wordt voor u een glucosemeter aangevraagd zodat u thuis de zelfcontrole kunt uitvoeren.Hiervoor vragen wij u om 2 dagen per week 5 glucose bepalingen te maken.

1. Nuchter
2. Na het ontbijt (na 1,5 uur)
3. Na de lunch (na 1,5 uur)
4. Na het avondeten (na 1,5 uur)
5. Voor het slapen.

Het diabetesteam vraagt u om elke week de resultaten van deze metingen door te geven via e-mail: diabetes.zwanger@erasmusmc.nl of op telefoonnummer (010) 704 05 67 tussen 08.30 en 10.00 uur. Geeft u naast de resultaten van de glucosemetingen ook altijd uw patiëntnummer door, of u een dieet volgt en of u ook insuline gebruikt! Ook voor vragen over curves of voedingsadviezen kunt u contact opnemen met het diabetesteam.

Afspraak maken of wijzigen


Uw vragen over voeding kunt u bespreken tijdens uw afspraak met de diëtist. Uw afspraak maken/wijzigen kan via secretariaat verloskunde, telefoonnummer: (010) 704 01 48.

Foldernummer: 0000071-01_14


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien