Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Maag-, darm- en leverziekten


Zuurgraadmeting (pH-meting)

Zuurgraadmeting (pH-meting)


U heeft een afspraak voor een zuurgraadmeting (pH-meting) in de slokdarm. In deze folder wordt beschreven wat dit onderzoek inhoudt.

Wat is een zuurgraadmeting?


Met een zuurgraadmeting (pH- meting) wordt gedurende 24 uur de zuurgraad (pH) in het onderste deel van de slokdarm gemeten. Met dit onderzoek kan de arts vaststellen of er regelmatig zure maaginhoud omhoog de slokdarm in stroomt. Dit wordt zure refluxgenoemd.

Voorbereiding


Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u op de dag voor de meting vanaf 23.00 uur 's avonds niets meer mag eten en drinken.Uw arts beslist of u wel of niet uw maagzuurremmers in moet nemen voorafgaand aan het onderzoek.

Onderzoek


De 24-uurs meting van de zuurgraad in de slokdarm gebeurt met behulp van een dun slangetje wat vast zit aan een klein meetkastje. Het slangetje wordt via de neus en de keel in de slokdarm gebracht. Het onderste puntje van het slangetje bevat een elektrode die continue de zuurgraad meet. Wanneer het slangetje op de goede positie is, zal deze met een pleister worden vastgeplakt aan de neus. Deze procedure zal in totaal ongeveer 30 minuten duren. Hierna zal de meting beginnen en gaat u naar huis.

Het is belangrijk dat u gewoon eet en drinkt zoals u gewend bent. U krijgt van de verpleegkundige een dagboek mee. Het is belangrijk dat u in dit dagboek uw klachten opschrijft en ook het tijdstip waarop deze optreden. Verder vragen wij u het innemen van de medicijnen, dieet en nachtrust te registreren. Na 24 uur komt u op dezelfde afdeling terug om het slangetje te verwijderen en het dagboek te bespreken. Dit duurt 5 tot 10 minuten.

(Op onze afdeling worden ook geregeld spoedprocedures uitgevoerd of duren behandelingen soms langer dan vooraf gepland. Wij vragen uw begrip als u onverhoopt langer moet wachten voordat u geholpen wordt).

Eventuele bij- of nawerkingen


Het kan zijn dat uw neus en keel na het inbrengen van het slangetje tijdelijk wat gevoelig zijn. Dit gaat vanzelf weer over. Speciale nazorg is niet nodig.

De uitslag


Op uw vervolgafspraak zal uw arts de uitslag met u bespreken.


Vragen


Mocht u na het lezen nog dringende vragen hebben, belt u dan gerust. Het telefoonnummer van de balie van de MDL Endoscopie is (010) 704 02 66. Mocht u door omstandigheden te laat zijn voor uw afspraak, neemt u dan tijdig contact op met de afdeling op telefoonnummer (010) 704 02 66. Wanneer u niet verschijnt voor uw afspraak en u heeft zich niet tijdig (minstens 24 uur van tevoren) afgemeld, dan wordt een bedrag van 43,30 in rekening gebracht.


Foldernummer: 0000344-02_14


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien