Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Zorg na overlijden van uw kind

Intensive care kinderen

Download PDF

Na het overlijden van uw kind begint een periode van afscheid nemen. U vindt hier informatie en adressen om u te helpen bij de keuzes die u moet maken rondom het afscheid. Een afscheid dat warmte en kracht moet geven voor de toekomst.

Aandachtspunten na het overlijden van uw kind


Aangifte bij de Burgerlijke Stand

  • Er moet aangifte gedaan worden in de gemeente waar uw kind is overleden.
  • U mag deze aangifte zelf doen, maar u kunt dit ook overlaten aan de uitvaartondernemer. Na het overlijden vult de arts een A en B formulier in. Voor de aangifte heeft u een volledig ingevuld A formulier nodig. Op basis van dit formulier verstrekt de gemeente een formulier ‘Verlof tot begraven of cremeren’. Het B formulier is bestemd voor het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
  • U kunt uw kind laten bijschrijven in uw familieboekje/trouwboekje.
  • U kunt tegen vergoeding een uittreksel uit het overlijdensregister aanvragen.
  • Wees voorbereid op eventuele post van (overheids)instanties die nog voor uw kind kan komen. Dit is helaas niet altijd te voorkomen.

Het opbaren van uw kind


  • U mag uw kind thuis opbaren. Er zijn diverse koelmogelijkheden waardoor dit mogelijk is. Als u dat wenst, kan uw kind in eigen wiegje of bed. Maar uiteraard ook in de mand of kist waarin uw kind begraven of gecremeerd wordt.
  • Wanneer u uw kind niet thuis wilt of kunt opbaren, kunt u samen met de uitvaartondernemer een uitvaartcentrum kiezen.
  • Sommige uitvaartcentra beschikken over een familiekamer (waarvan u de sleutel krijgt) met de mogelijkheid om op elk moment naar uw kind toe te gaan.

Het regelen van de begrafenis of crematie

  • U kunt de tijd en ruimte nemen om weloverwogen keuzes te maken over de invulling van het afscheid van uw kind. Het enige dat u op de eerste dag moet besluiten is begraven of cremeren. Alle andere beslissingen kunt u gedurende de week nemen.
  • Het is wettelijk vastgelegd dat verzekeringsmaatschappijen een geldbedrag uitkeren ongeacht welke uitvaartonderneming u kiest. U bent dus niet gebonden aan de uitvaartondernemer die gekoppeld is aan uw uitvaartverzekering. U bent vrij om te kiezen. Er zijn echter veel verschillende uitvaartondernemers, verzekeringen en clausules met betrekking tot het verzekerde bedrag. Het is daarom zeer aan te raden om vooraf uw wensen en de polisvoorwaarden met de uitvaartondernemer van uw keuze te bespreken.
  • Eventueel kunt u met meerdere uitvaartondernemers in gesprek gaan.
  • Er zijn in Nederland uitvaartondernemingen die gespecialiseerd zijn in uitvaarten van kinderen/jongeren.
  • Het is belangrijk om broertjes, zusjes, grootouders, vriendjes en de school bij het afscheid te betrekken. Iedereen die dichtbij staat, speelt een rol in het afscheid.
  • In plaats van een condoleanceregister kunt u ook kiezen voor een speciaal door u gekozen boek met ruimte voor persoonlijke woorden, kindertekeningen enzovoort.
  • Een afscheid kunt u op verschillende manieren invullen met bijvoorbeeld gedichten, gebeden, een fotoserie, muziek of rituelen die betrekking hebben op uw kind.
  • Het kan waardevol zijn om foto’s en/of een video van het afscheid te laten maken.

Nagesprek

2 tot 6 weken na het overlijden van uw kind neemt een verpleegkundige van de intensive care kinderen contact met u op voor het maken van een afspraak voor een nagesprek (als dit gewenst is.) Dit kan een gesprek zijn met de arts en verpleegkundige die bij het overlijden aanwezig waren, maar ook een gezamenlijk gesprek met de behandelend specialist(en).

Mocht u eerder (of later) vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Herdenkingsbijeenkomst

In het Erasmus MC-Sophia houden we 2 keer per jaar een herdenkingsbijeenkomst. We staan dan stil bij de kinderen die in de voorgaande periode zijn overleden. Deze herdenkingsbijeenkomsten zijn in het voor- en najaar en zijn bedoeld voor ouders, broertjes en/of zusjes, verdere familie, vrienden en medewerkers van het ziekenhuis. Tijdens de bijeenkomst staat het noemen van de namen van de kinderen centraal. Ongeveer 2 maanden voor de bijeenkomst versturen wij de uitnodigingen. Hierbij zijn kaartjes toegevoegd waarop u de naam van uw kind kunt schrijven met een persoonlijk woord. Ook wanneer u niet bij de bijeenkomst aanwezig zult zijn, kunt u het kaartje opsturen. Wij bewaren de kaartjes bij elkaar in een herinneringsboek dat in het stiltecentrum ligt.

Worldwide Candle Lighting
Elke 2e zondag in december is de jaarlijkse herdenking van alle overleden kinderen. Op deze dag wordt er wereldwijd om 19.00 uur een kaars aangestoken ter nagedachtenis aan een overleden kind, www.compassionatefriends.org, www.wereldlichtjesdag.nl.

Meer informatie

  • Stichting Centrum voor Uitvaartinformatie
    De SCU heeft tot doel alle informatie rondom overlijden, uitvaart en nazorg te bundelen en breed beschikbaar te stellen. Uitvaart Informatie Hulplijn: 0800 44 44 000 (24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar). E-mail: info@uitvaartinformatiehulplijn.nl.
  • Stichting Make a Memory
    De stichting Make a Memory fotografeert op verzoek van ouders en via bemiddeling van zorgprofessionals ernstig zieke, terminale en overleden kinderen in de leeftijd van 23 weken (zwangerschap) tot en met zeventien jaar. Telefoon: 06 533 992 44 (voor het aanvragen van een fotograaf 24 uur/dag). E-mail: info@makeamemory.nl.
  • Stichting Achter de Regenboog
    Voor ondersteuning van kinderen/jongeren die van dichtbij te maken hebben met het overlijden van een dierbare. Informatie & Advieslijn: 0900 233 41 41 (ma t/m vrij 9.00 - 11.00 uur). E-mail: hulpvraag@achterderegenboog.nl.
  • Stichting in de Wolken
    In de Wolken richt zich op verliessituaties die ontstaan door het overlijden van een belangrijke ander en is gespecialiseerd in rouwende kinderen en jongeren. Telefoon: (040) 226 04 50 (ma t/m vrij 9.00 - 12.00 uur). E-mail: info@in-de-wolken.nl.
  • Stichting Lieve Engeltjes
    Lieve Engeltjes is een contactgroep voor mensen die te maken hebben met het verlies van een kind. Telefoon: 06 103 865 04. E-mail: info@lieve-engeltjes.nl.
  • LSR, Landelijk Steunpunt Rouwbegeleiding
    Bij LSR kunt u terecht als u informatie zoekt over verlies en rouw of als u op zoek bent naar rouwbegeleiding. Telefoon: (033) 461 68 86.
    E-mail: info@landelijksteunpuntrouw.nl.
  • Vereniging Ouders van een Overleden Kind
    De Vereniging Ouders van een Overleden Kind is een zelfhulporganisatie van ouders van een overleden kind die begrip en medeleven wil bieden aan lotgenoten. E-mail: info@oudersoverledenkind.nl.
  • Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker
    De VOKK steunt gezinnen met een kind met kanker en werkt aan optimale zorg voor kind en gezin in alle fasen, tijdens behandeling, genezen zijn en verdriet en rouw. Telefoon: (030) 242 29 44. E-mail: bureau@vokk.nl.
  • Stichting Still
    Deze stichting biedt kosteloos fotoreportages aan families van ernstig zieke kinderen. Daarnaast verzorgt de stichting de fotografie van zieke, stervende of overleden baby’s vanaf het tweede trimester van de zwangerschap. Telefoon: 06 333 696 97.

Boeken over rouw

  • In het teken van leven - Rob Bruntink
    Volgt de weg die ouders gaan zodra zij te horen krijgen dat hun kind niet meer genezen kan. Over de paniek en de emotionele achtbaan waarin ouders terechtkomen, over omgaan met hoop, maar ook over afscheid nemen, praten over de dood en terugblikken.
  • Tonio - A.F.Th. van der Heijden
    Een requiem roman.
  • Schaduwkind - P.F. Thomése
    Een autobiografisch verhaal over het verlies van zijn pasgeboren dochter. Over ontreddering, rouw en sprakeloosheid. 'Een vrouw die haar man begraaft, wordt weduwe genoemd, een man die zonder zijn vrouw achterblijft, weduwnaar. Een kind zonder ouders is wees. Maar hoe heten vader en moeder van een gestorven kind?‘
  • Maar niet uit het hart - Toon Tellegen
    Een verhalenbundel met ontroerende dierenverhalen. Over missen, veranderen en voorbijgaan, over alles weten en over afscheid.
  • Prinses op reis - M. de Jong
    Prentenboek. Prinses Adieu gaat op reis: ‘de wind stond nu eenmaal zo’. Over afscheid nemen van mensen, spullen, de kroon, dieren en de ongerustheid.
  • Als je dood bent, word je dan nooit meer beter? - P. en J. Breebaart
    Prentenboek. Het verhaal van konijn Fred en zijn broertje Joep, dat plotseling overlijdt. Over alles wat Fred meemaakt en voelt: de kortstondige ziekte van Joep, zijn dood, de begrafenis en de aandacht van de dieren om hem heen.
  • Waar ben je nu, zie jij me nog? - R. Fiddelaers-Jaspers
    Teksten bij een afscheid geschreven voor en door kinderen.
  • Kikkertje en het vogeltje - M. Velthuijs
    Prentenboek. Kikker en zijn vriend vinden een dood vogeltje. Samen begraven zij de vogel en dan gaat het leven weer spelenderwijs verder.
  • Als vlinders spreken konden - Y. van Emmerik
    Voor kinderen die rouwen. Een boekje met gedichten en verhalen voor kinderen.
  • Dood zijn, hoe lang duurt dat? - W.Storms
    Vragen van en voor kinderen over de dood.
Op www.in-de-wolken.nl vindt u nog meer boeken en andere materialen voor zowel kinderen als volwassenen over rouw en verlies.


Contact

  • Intensive care kinderen (010) 703 62 55 of (010) 703 60 44 (balie)
  • Contactpersoon herdenkingsbijeenkomsten, mevrouw J.L. Falkenburg, geestelijk verzorger Erasmus MC-Sophia
    (010) 703 62 77 (tijdens kantooruren)

Tot slot

Wij wensen u veel sterkte toe,
personeel intensive care kinderen