Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Voortplantingsgeneeskunde


Problemen met zaadlozing tijdens vruchtbaarheidsbehandeling

Problemen met zaadlozing tijdens vruchtbaarheidsbehandeling


Het komt regelmatig voor dat mannen moeite hebben met het bereiken van een zaadlozing bij een vruchtbaarheidsbehandeling. Wij geven u meer informatie over de mogelijke oorzaken daarvan. Ook geven we u tips en adviezen over wat u zelf kunt doen. Ons fertiliteitsteam heeft een seksuoloog in dienst, in veel situaties kan een gesprek of behandeling nuttig zijn.

Niet de enige


Ongeveer 1 op de 5 mannen die te maken heeft met een vruchtbaarheidsbehandeling geeft aan ook een seksueel probleem te hebben. Dit zijn meestal problemen met de erectie of de zaadlozing. Deze klachten zijn er soms al voordat de vruchtbaarheidsbehandeling start. Ook komt het regelmatig voor dat er seksuele problemen ontstaan tijdens de vruchtbaarheidsbehandeling. Bij ruim 10% van de mannen ontstaat moeite met de erectie en zaadlozing nadat ze hebben gehoord dat de kwaliteit van hun zaad verminderd is. Ongeveer de helft van de mannen ervaart stress in de vruchtbare periode, wat ook tot problemen met erectie en zaadlozing kan leiden.

Wanneer is er zaad nodig?


Tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling is er op verschillende momenten zaad nodig. Het gaat om de volgende situaties:

In al deze situaties kunt u druk of spanning ervaren, waardoor het bereiken van een zaadlozing moeilijker wordt of niet lukt. Dit is zowel voor uzelf als voor uw partner vervelend en kan lastig zijn in verband met de voortgang van de behandeling. U hoeft zich echter niet schuldig te voelen. U doet het immers niet expres en u bent niet de enige. Het behandelend team zal u zo goed mogelijk begeleiden om een zaadlozing mogelijk te maken en de behandeling door te laten gaan.

Problemen met zaadlozing


Moeite hebben met het bereiken van een zaadlozing kan verschillende dingen betekenen:


Oorzaken


Twee andere veel voorkomende oorzaken worden verderop wat uitgebreider beschreven:Mogelijkheden om toch een zaadlozing te bereiken


Bij een medische oorzaak


Bespreek een medische oorzaak met uw behandelend arts. Afhankelijk van uw situatie zijn er vaak medische mogelijkheden om toch een zaadlozing te bereiken of om zaadcellen te verkrijgen. U zult hiervoor verwezen worden naar de androloog. Ook kan een seksuologische behandeling of het gebruik van een medische vibrator een optie zijn (Ferticare, beschikbaar bij het Voortplantingscentrum).

Als er wél nachtelijke zaadlozingen zijn


U kunt een aantal nachten slapen met een speciaal condoom zonder zaaddodende eigenschappen (verkrijgbaar bij het Voortplantingscentrum), waarna u het opgevangen zaad naar het ziekenhuis brengt.

Bij geremdheid


Een deel van de mannen kan prima een zaadlozing krijgen bij masturbatie, maar dit lukt niet bij seks met een partner. Dit heeft vaak te maken met psychologische geremdheid en zich niet goed kunnen laten gaan. In deze situatie kunt u in overleg met uw behandelend arts een praktische oplossing kiezen: u vangt de zaadlozing bij masturbatie op in een steriel potje (verkrijgbaar bij het Voortplantingscentrum). Vervolgens brengt u dit potje naar het ziekenhuis of brengt u zelf het zaad in de vagina van uw partner met een spuitje (dit is verkrijgbaar bij de apotheek). Een andere goede optie is een seksuologische behandeling. De arts kan u daarvoor verwijzen.

Bij twijfel over de kinderwens


Dit kan een reden zijn waarom een zaadlozing als het ware wordt tegen gehouden. Gesprekken met de arts of de maatschappelijk werkster van het fertiliteitsteam kunnen helpen.

Bij herinneringen aan negatieve seksuele ervaringen


Deze herinneringen komen soms terug of worden versterkt als er onder druk of in een kleine ruimte (met een slot) een zaadlozing bereikt moet worden. Geef bij de behandelend arts aan dat u deze ervaringen heeft. U hoeft geen details te noemen. De arts kan dan met u nadenken over een praktische oplossing of u doorverwijzen voor psychologische of seksuologische behandeling.

Problemen met seksuele opwinding of erectieproblemen


Dit komt vaak voor en kan een gevolg zijn van faalangst of prestatiedruk. Het kan ook een gevolg zijn van de onpersoonlijkheid van het productiekamertje of het niet kunnen concentreren op seksueel opwindende gedachten. Bij een deel van de mannen waren opwinding en erectie al lastig voordat de vruchtbaarheidsbehandeling startte. Dingen die u zelf zou kunnen doen:

Als u dat wilt, kan de seksuoloog u goed begeleiden om deze situatie te verbeteren.

Faalangst of prestatiedruk


Faalangst of prestatiedruk maakt het moeilijk een zaadlozing te bereiken. Gevoelens van angst, stress of druk komen veel voor in een situatie zoals deze. Ook belemmerende gedachten (bijvoorbeeld: ‘het gaat niet lukken’, ‘straks is er een cyclus verloren’, ‘het moet nu’) komen veel voor en zijn niet abnormaal. U bent niet de enige.
Veel mannen vinden het moeten inleveren van zaad op een vastgesteld tijdstip lastig. Dit geeft druk. Druk werkt meestal niet goed voor ontspanning en seksuele opwinding. En dit is nu juist nodig voor het krijgen van een erectie en zaadlozing. Er zijn een paar dingen die u zou kunnen doen om de spanning te verminderen:

Als u dat wilt, kan de seksuoloog u goed begeleiden om deze situatie te verbeteren.

Ontspanningsoefening


Het doel van deze oefening is het verschil te leren voelen tussen gespannen en ontspannen spieren, dus ‘leren ontspannen’. Misschien kan dit u helpen:

Ga gemakkelijk zitten of liggen en zorg dat u niet gestoord kan worden. Bij deze oefening spant u verschillende spieren eerst flink aan, totdat ze erg vermoeid raken of pijn gaan doen (neem als richtgetal 7 seconden). Ondertussen let u goed op hoe de spieren in gespannen toestand aanvoelen. Haal dan diep adem en ontspan de betreffende spieren bij het uitademen, waarna u de tijd neemt om na te gaan hoe het verschil tussen een gespannen en ontspannen spier aanvoelt. U begint met de voeten. Hieronder staat hoe u de verschillende spiergroepen kunt aanspannen.

  1. voeten: krul uw tenen eerst naar boven en vervolgens naar beneden
  2. benen: zet u met uw hielen af tegen de vloer
  3. billen: billen samenknijpen
  4. buik: buik eerst zover mogelijk uitzetten en dan helemaal intrekken
  5. rug: holle rug maken
  6. nek:uw hoofd zover mogelijk achterover buigen en vervolgens uw kin naar uw borst bewegen
  7. gezicht: lippen tot een smalle streep samenpersen - kaken op elkaar klemmen - tong tegen het gehemelte duwen - ogen dichtknijpen - wenkbrauwen omhoog en voorhoofd fronsen
  8. schouders: schouders optrekken in de richting van de oren
  9. armen: uw armen buigen en uw spierballen laten zien
  10. handen: tot vuisten ballen

Als u alle spiergroepen hebt gehad, spant u nog eenmaal zoveel mogelijk spieren aan, waarna u uw hele lichaam ontspant. Stel u hierbij voor dat u bij elke uitademing steeds iets zwaarder wordt. Wanneer u enige ervaring heeft kunt u verschillende spiergroepen samen nemen en
gelijktijdig aan- en ontspannen. Bijvoorbeeld 1 + 2 + 3, óf 4 + 5, óf 6 + 7 + 8, óf 9 + 10.

Contact


Polikliniek Voortplantingsgeneeskunde
Telefoon: (010) 704 01 16 van 8.30 - 11.30 uur en 12.30 - 15.30 uur
Email: voortplantingscentrum@erasmusmc.nl


Foldernummer: 0000612-05_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien