Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Gynaecologische Oncologie


Wond-, drain- en katheterzorg na een operatie aan de vulva

Wond-, drain- en katheterzorg na een operatie aan de vulva


Onlangs bent u geopereerd vanwege (mogelijk) schaamlipkanker of een andere afwijking. U heeft waarschijnlijk een wond in het gebied van de schede en in 1 of beide liezen. We weten dat er na deze operatie vaak problemen zijn bij de wondgenezing. Daarom hebben we informatie over de wondverzorging en het omgaan met een katheter en drains voor u op een rij gezet. Op de laatste bladzijden van deze folder staat extra informatie voor de verpleegkundige / verzorgende die bij u thuis de wond gaat verzorgen. In de folder "Vulvectomie, chirurgische behandeling van schaamlipkanker" staat uitgebreide informatie over schaamlipkanker en de behandelingen.

De wondgenezing


Mogelijke problemen en oorzaken


Soms is tijdens de opname al duidelijk dat er problemen zijn met de wondgenezing maar vaker dienen de problemen zich pas aan na ontslag uit het ziekenhuis.

Invloed van de plek van de wond
Het kan zijn dat de wond niet mooi aansluit en dat de wondranden zijn gaan wijken. Er kan gemakkelijk een wondinfectie optreden en er kan een zwelling (oedeem) ontstaan. Deze problemen ontstaan doordat de wond zich bevindt op een plek waar het snel broeierig wordt en waar zich bacteriën bevinden.

Invloed van onder meer medicatie
Gebruik van bepaalde medicatie, bijkomende ziekten of slechte voeding spelen ook een rol in de genezing. Zeker als dit gebied is bestraald, is de kans op wondproblemen groot.

Katheter, drain
Om de kans op wondproblemen te verminderen, is er tijdens de operatie een verblijfskatheter (slangetje) in de blaas geplaatst zodat er geen urine langs het wondgebied loopt. Als alle klieren uit de lies zijn verwijderd (een lieskliertoilet), is er ook een een drain (slangetje) in de lies achtergelaten. De drain zorgt ervoor dat het wondvocht kan wegvloeien.

Ontslag


Na de operatie blijft u een paar dagen in het ziekenhuis. We overleggen met u of u terug naar huis gaat, of dat u tijdelijk naar een andere plek gaat waar u kunt opknappen en gespecialiseerde zorg krijgt.

Naar huis


Voordat u naar huis gaat, regelen wij thuiszorg voor het verzorgen van de wond, de drain en de katheter.
De schriftelijke overdracht voor de wond- en katheterzorg die u van ons meekrijgt, geeft u aan de verpleegkundige die bij u thuis komt voor de wondzorg.

Verzorgingstips voor verpleegkundigen
Laat u de verpleegkundige van de thuiszorg vooral de laatste bladzijden van deze folder zien. Daar staan tips die speciaal bedoeld zijn voor de thuiszorg.

Naar een andere plek voor verdere zorg


Wij werken samen met de revalidatielocatie Laurens Intermezzo Zuid. De verzorgenden van Intermezzo hebben wij getraind in de wondzorg. Bij problemen nemen de artsen van Intermezzo contact met ons op. Intermezzo heeft alle materialen in huis die nodig zijn voor de wond-, drain en katheterzorg. De artsen en verzorgenden van Intermezzo kijken niet alleen naar uw operatiewond maar naar uw hele conditie. Zij helpen u bij de revalidatie en bekijken uw voedingstoestand. In Intermezzo krijgt u een ruime eenpersoonskamer. U krijgt van ons een schriftelijke overdracht mee waarin staat welke zorg u nodig heeft.

Een deel van de informatie hieronder is bedoeld voor patiënten die met ontslag naar huis gaan, maar leest u vooral de hele folder. De algemene tips en adviezen zijn ook bedoeld voor patiënten die tijdelijk naar Intermezzo gaan.

Wondverzorging


Meestal is het nodig om de wond 2 x per dag te verzorgen. Onze verpleegkundigen regelen dat de verpleegkundige van de thuiszorg 2 x per dag bij u langskomt voor de verzorging van de wond.

Wat u zelf kunt doen


Bewegen

Eten en drinken
Eet gezond met voldoende eiwitten en drink daarbij 2 liter per dag. Is eten een probleem, vraag dan aan de huisarts een verwijzing naar een diëtist.

Medicatie
Heeft de arts u pijnstillers voorgeschreven, neem ze dan in op de voorgeschreven tijdstippen, ook als u op dat moment geen pijn heeft. Zo blijft u de pijn vóór. De pijnmedicatie bouwt u af in overleg met uw behandelend arts of uw huisarts.


Naar huis met een urinekatheter


Katheter met een flip-flo kraantje

  • Op uw katheter is een flip-flo kraantje aangesloten.
  • Overdag leegt u uw blaas om de 3 uur door het kraantje open te zetten.
  • Voor de nacht sluit u een nachtzak aan op het kraantje.
  • U verwisselt het flip-flo kraantje 1 x per week. Onze verpleegkundige heeft u tijdens uw ziekenhuisopname geleerd hoe u dat moet doen. De nachtzak moet ook 1 x per week verwisseld worden. Dagelijks kan de zak uitgespoeld worden met water.
flipflo
Het flip-flo kraantje: als het puntje naar beneden wijst, is het kraantje open en stroomt de urine weg.


Beenzak in plaats van kraantje
Het kan zijn dat u langs de katheter 'plast'. In dat geval kunt u beter de hele dag een beenzak gebruiken. Overlegt u dit met de thuiszorgverpleegkundige, zij kan de beenzakken voor u bestellen bij Medireva.

Katheter met beenzakken en een nachtzak


Uw katheter is aangesloten op een beenzak voor overdag. Deze beenzak kunt u regelmatig legen. Voor de nacht sluit u een nachtzak aan op de beenzak. U vervangt de beenzak 2 x per week. De nachtzak vervangt u 1 x per week. Tijdens de ziekenhuisopname hebben de verpleegkundigen u geleerd hoe dit moet.

Algemeen advies bij een katheter

Verwijderen van de katheter
Tijdens een poliklinische controle besluiten we wanneer we de katheter verwijderen. Dit hangt af van de wondgenezing. Het volgende is dan belangrijk:
U heeft wellicht een blaasontstekeing als u 2 dagen na het verwijderen van de katheter:
Breng dan wat urine naar uw huisarts voor onderzoek.


Ontslag met 1 of 2 drains in de lies


De verpleegkundige controleert elke dag de drainopening en schrijft op hoeveel vocht in de drainpot is gekomen. Als dat minder is dan 30 milliliter per dag mag de drain worden verwijderd. Hiervoor kunt u naar de huisarts of u maakt een afspraak op de polikliniek.

Algemene adviezen bij een drain

Poliklinische controles


Als u met ontslag gaat, krijgt u van ons een controleafspraak mee voor de gynaecoloog en de wondpolikliniek (meestal is deze afspraak na 1 tot 2 weken). Afhankelijk van de genezing van de wond, bepalen we tijdens deze controles:
De wondconsulent geeft u een 'overdracht wondzorg' mee voor de verpleegkundige bij u thuis of in Intermezzo.
Tot de wond goed is genezen komt u voor de wondzorgcontroles samen met een familielid of verzorgende iedere week of tweede week naar de polikliniek. In principe komt u met eigen vervoer.


Heeft u nog vragen?


Zijn er nog vragen, of wilt u overleggen over de wond, de katheter of de drain, belt u ons dan gerust! Ook de wijkverpleegkundige kan contact met ons opnemen. De gegevens staan hieronder. Leest u vooral ook de folder 'Vulvectomie, chirurgische behandeling van schaamlipkanker'.


Contact


Tijdens kantooruren: Wondverpleegkundige (06) 33 33 04 56 (wondgerelateerde vragen)
Oncologieverpleegkundige (06) 30 95 05 00 (overige vragen)

Buiten kantooruren: Kliniek gynaecologie (010) 703 33 46 of
Erasmus MC (010) 704 0 704, vraag naar de dienstdoende arts gynaecologie

Firma Medireva, voor het bestellen van wond- en kathetermaterialen (0433) 69 08 29

Adviezen voor de verpleegkundige wondverzorger(s)


Vulvawond, en lieswond(en)


Inspectie
van de wond(en)
2 x daags, waarbij u let op:
Als de drain minder dan 30 cc produceert mag deze, na overleg, worden verwijderd.

Verzorging van de vulvawond
Vulvawond waarbij de wondranden zijn gaan wijken
Wanneer de hechtingen los gaan zitten of de wondranden gaan wijken, of als er is sprake van geel beslag in de wond, dan vult u de wond 2 x daags op met kaltostat. Dit wondverband heeft Medireva al geleverd in de maat 7,5 x 12 cm. U kunt hiermee starten zonder overleg met de wondconsulent van het Erasmus MC.

Opvullen van een wond
De kaltostat knipt u in de vorm van een slakkenhuis. Zo ontstaat er een smalle reep van 1 cm breed waarmee u de wond makkelijker kunt opvullen.kaltostat
Kaltostat in de vorm van een “slakkenhuis”

Verzorging van eventuele drains


Inspectie van de drain(s)
1 - 2 x daags, waarbij u let op:

Heeft u nog vragen?


Heeft u nog vragen, of wilt u overleggen over de wond, de katheter of de drain, belt u ons dan gerust! De gegevens staan hieronder.

Contact


Tijdens kantooruren: Wondverpleegkundige (06) 33 33 04 56 (wondgerelateerde vragen)
Oncologieverpleegkundige (06) 30 96 05 00 (overige vragen)

Buiten kantooruren: Kliniek gynaecologie (010) 703 33 46 of
Erasmus MC (010) 704 0 704, vraag naar de dienstdoende arts gynaecologie

Firma Medireva, voor het bestellen van wond- en kathetermaterialen (0433) 69 08 29Foldernummer: 0000628-06_2020


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien