Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Wegwijs op de kinderchirurgie medium care

Uw kind is opgenomen op de kinderchirurgie medium care. Wij kunnen ons voorstellen dat u veel vragen heeft. Op onze website kunt u lezen hoe een opname in het Erasmus MC Sophia verloopt. Deze aanvullende informatie gaat dieper in op het verblijf op de kinderchirurgie medium care. Wij doen ons best om de opname voor uw kind zo aangenaam mogelijk te maken. Heeft u vragen over de behandeling of verzorging? Dan kunt u uiteraard terecht bij de arts, verpleegkundige of andere medewerkers van het ziekenhuis.

Download PDF

Zaal of éénpersoonskamer

In principe ligt uw kind op een zaal. Wij proberen hierbij rekening te houden met de leeftijden van de kinderen. Afhankelijk van de medische situatie of de situatie in de kliniek kan uw kind op een één- of tweepersoonskamer liggen. Dit geeft geen garantie dat dit voor de hele opname geldt. Wij hebben een aantal epilepsie monitoring kamers met videocamera. Deze gebruiken wij voor kinderen met een neurologische indicatie.

Rust- en bezoektijden


  • Tussen 12.00 - 14.00 uur is het rustuur. Het is dan voor zover mogelijk stil op de kamers, de gordijnen zijn gesloten en het licht op de gang is uit. Er is dan ook geen bezoek mogelijk en in principe zijn er geen onderzoeken. Kinderen die niet slapen vermaken zich op de kamer. U mag bij uw kind blijven, maar het hoeft niet.
  • De bezoektijd voor broertjes/zusjes, overige familieleden en vriendjes en vriendinnetjes is van 14.00 - 20.00 uur.
  • Bezoek van kinderen onder de 6 jaar is niet toegestaan, met uitzondering van broertjes en zusjes.
  • U mag maximaal 2 bezoekers (naast ouders/verzorgers) per kind ontvangen. In de centrale hal kunt u elkaar eventueel aflossen
Wij proberen zo mogelijk de vaste slaaptijden van uw kind aan te houden. Vanaf 20.00 uur is rust op de zaal prioriteit. Er mag dan 1 ouder/verzorger blijven en overnachten (rooming-in). U slaapt op een stretcher (zaal) of op een slaapbank (éénpersoonskamer). U krijgt lakens van het ziekenhuis. Wij vragen u vriendelijk om nachtkleding te dragen. Wilt u voor 7.30 uur de stretcher opbergen in de daarvoor bestemde ruimte. ’s Avonds tussen 19.00 - 20.00 uur kunt u het bed weer neerzetten. Tussen 8.00 en 20.00 uur kunt u gebruikmaken van de douche en het toilet op de kamer van uw kind. Buiten deze tijden kunt u gebruikmaken van het bezoekerstoilet op de gang.

Verblijft uw kind op een éénpersoonskamer in een warmtebed, wiegje of hooghekkenbed, dan is het mogelijk om als ouders allebei te blijven slapen. U krijgt dan een stretcher als extra bed. Ligt uw kind in een normaal bed, dan is dit niet mogelijk gezien de ruimte, veiligheid en werkomstandigheden.

Toegangspas

Na 20.00 uur ’s avonds is de kliniek gesloten. Bij opname krijgt u daarom een toegangspas. Heeft u deze niet direct ontvangen? Dan kunt u deze (de volgende dag) bij de secretaresse aanvragen.

Van de afdeling gaan

In principe mag uw kind niet van de kliniek af, tenzij er toestemming is van een verpleegkundige/arts. Bij goed weer kunt u gebruikmaken van de tuin.

Eten en drinken

Uw kind eet met zijn kamergenoten aan tafel, tenzij dit niet kan of mag. U kunt voor uw eigen maaltijd terecht bij een van de restaurants/winkels op het Plein en in de Passage. Op www.erasmusmc.nl vindt u een overzicht van de verschillende horecagelegenheden en de actuele openingstijden. U mag eten op de kamer van uw kind, tenzij er kinderen zijn die hier last van hebben. Denk aan misselijkheid na een ingreep.

Afdelingskeuken
Met het oog op de hygiëne mag alleen de voedingsassistente of verpleegkundige eten/drinken uit de koelkast halen. De openingstijden van de keuken staan vermeld op het bord naast de deur. Als u op een ander tijdstip iets uit de keuken nodig heeft, kunt u dit aangeven bij de verpleegkundige.

Veiligheid

Laat u geen waardevolle spullen onbeheerd achter. U kunt uw meegebrachte spullen/tassen opbergen in de kastjes naast het bed. Het is belangrijk dat de bedhekken van de baby- en kleuterbedden omhoog zijn als u (even) weggaat. De grote bedden moeten in de laagste stand blijven staan. Kaarten/tekeningen kunt u met tape ophangen. U mag geen punaises gebruiken. In verband met de hygiëne mogen er geen planten op de kamer staan.

Ouderkamer

Tijdens de opname van uw kind kunt u van de ouderkamer gebruik maken om even op verhaal te komen en wat te drinken. De ouderkamer is geopend van 06.30 - 23.00 uur. De beveiliging opent en sluit de deuren. U kunt gebruik maken van de koffie/thee automaat en de magnetron. Er staat een koelkast waarin u meegebrachte voedingsmiddelen kunt bewaren (voorzien van naam en datum). Het is niet de bedoeling dat bezoekers hier gebruik van maken. In de centrale hal is ook een koffieautomaat aanwezig. U deelt de ouderkamer met andere ouders. De kamer is niet bedoeld als speelkamer voor kinderen of als wachtkamer voor bezoek dat elkaar aflost. Wilt u de ouderkamer altijd netjes achterlaten.

Speelkamer

De speelkamer is alleen bedoeld voor kinderen die opgenomen zijn en niet voor bezoek. De speelkamer is geopend van 9.15 - 16.30 uur. Meer informatie vindt u op de speelkamerdeur. In het weekend is er geen pedagogische zorg aanwezig. U kunt wel gebruikmaken van de speelkamer; u bent dan zelf verantwoordelijk voor de begeleiding van uw kind en het opruimen van het speelgoed. De sleutel van de speelkamer is verkrijgbaar bij de verpleegkundige.

Televisie, laptop en patiëntentablet

Om de rust op de kamer te behouden, is het niet de bedoeling dat de televisie en/of laptop de hele dag aanstaat. Tijdens het wassen, de artsenvisite, het eten, het rustuur en na 20.00 uur gaat de televisie/laptop uit. Het is niet de bedoeling dat u televisie blijft kijken als er kinderen liggen te slapen. U kunt in de ouderkamer televisie kijken.

Op de afdeling is er een patiëntentablet beschikbaar. Op de tablet kunt u de hoofdbehandelaar en de voorlopige ontslagdatum van uw kind zien. Op de tablet kunt u ook inloggen met de DigiD van uw kind en een samenvatting van het medisch dossier zien (zie 'Mijn Erasmus MC' voor meer informatie). Ook kunt u gebruikmaken van het internet en een facilitair medewerker oproepen. U kunt een vraag aan hem/haar stellen door op de serviceoproep te drukken. Om uw oproep toe te lichten, drukt u op “Ik heb een vraag/verzoek” en gebruik het tekstvak.

Wifi
In het ziekenhuis kunt u gebruik maken van de wifi. Kies voor ‘hotspot’ en ga akkoord met de voorwaarden.

Mobiel bellen

In het ziekenhuis is het toegestaan om mobiel te bellen onder bepaalde voorwaarden. Wilt u het geluid zo zacht mogelijk, het liefst op trilstand zetten? Bij het aannemen van de telefoon aan de balie verzoeken wij u om het gesprek kort te houden in verband met onze bereikbaarheid. U kunt het beste zelf uw familie inlichten over de situatie van uw kind.

Ronald McDonald Huis en Speeldek

Het Speeldek biedt dagopvang aan broertjes en zusjes (0 - 10 jaar) van kinderen die in behandeling zijn bij het Erasmus MC Sophia. Zij kunnen daar spelen zodat u met een gerust hart bij uw zieke kind kunt zijn. De ingang van het Speeldek zit naast de ingang Wytemaweg op het Plein. Openingstijden maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 17.00 uur. In het weekend en tijdens feestdagen van 14.00 - 17.00 uur. Reserveren is noodzakelijk. Telefoonnummer: (010) 310 81 20. E-mail: speeldek@ronaldmcdonaldhuis.nl. Voor de opvang van de kinderen vragen ze een vrijwillige donatie.

In het Ronald McDonald Huis kunnen ouders logeren van kinderen die opgenomen zijn in het Erasmus MC Sophia. De aanvraag voor een kamer loopt via de verpleegkundige van de kliniek. Het Ronald McDonald Huis biedt graag aan iedereen een plek, maar helaas lukt dat niet altijd. Op www.ronaldmcdonaldhuisrotterdam.nl vindt u de aanvraagprocedure en de toelatingscriteria. Aan het gebruik van het Huis zijn kosten verbonden. U kunt bij uw verzekeraar navragen of u de kosten vergoed krijg. Telefoonnumer: (010) 310 81 00.

Poliklinische apotheek

U kunt met een recept medicatie ophalen bij de poliklinische apotheek in de Passage. U kunt het recept ook een dag voor ontslag afgeven bij de apotheek en de volgende dag de medicatie ophalen.

Verpleegkundig dossier

Als ouder heeft u (afhankelijk van de leeftijd van uw kind) inzage in het verpleegkundig dossier van uw kind. Voor vragen hierover kunt u terecht bij de verpleegkundige die voor uw kind zorgt.

Mijn Erasmus MC

U kunt een samenvatting van het dossier van uw kind inzien via Mijn Erasmus MC. U kunt inloggen met de DigiD van uw kind. Afhankelijk van de leeftijd van uw kind, heeft u voor deze inzage toestemming van uw kind nodig. Naast een samenvatting van het dossier vindt u in Mijn Erasmus MC ook de correspondentie die de arts verstuurt. Wij raden u aan (als dat voor uw kind van toepassing is) om een dossier aan te leggen met alle medische brieven, zodat u in de toekomst indicaties voor zorg kunt regelen.

Patiënt Service Centrum

Bij het Patiënt Service Centrum kunt u terecht met praktische en niet-medische vragen. Bijvoorbeeld met vragen over digitale zorg, zoals u patiëntenportaal. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen, helpen bij het vinden van betrouwbare informatie of verwijzen u door naar de juiste persoon. U bent ook welkom voor een persoonlijk gesprek.
  • Locatie: bij de receptie hoofdingang
  • Openingstijden: maandag t/m vrijdag 8.00 -16.30 uur
  • E-mail: info@erasmusmc.nl
  • Telefoon: (010) 704 51 14


Parkeren

Voor bezoek van een opgenomen patiënt geldt een kortingsregeling. Meer informatie over deze regeling, de tarieven, parkeren en bereikbaarheid vindt u op www.erasmusmc.nl.

Ontslag

Als u weet dat uw kind de volgende dag met ontslag mag, vragen wij u vriendelijk ervoor te zorgen dat u ‘s ochtends rond 10.00 uur opgehaald wordt. Dit in verband met nieuwe geplande opnames. Wilt u uw bed afhalen en de lakens in de waszak doen. Vergeet ook niet uw spullen uit de koelkast op de ouderkamer te halen en de toegangspas weer in te leveren.

Contact

U kunt altijd informeren naar uw kind:

  • Kinderchirurgie noord (010) 703 67 05
  • Kinderchirurgie zuid (010) 703 61 84