Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Wegwijs op de dagbehandeling

Erasmus MC Sophia

Uw kind komt voor een dagbehandeling naar het Erasmus MC Sophia. Wij kunnen ons voorstellen dat u veel vragen heeft. Met deze informatie maken wij u graag wegwijs op onze dagbehandeling. Wij doen ons best het verblijf van uw kind zo aangenaam mogelijk te maken. Heeft u vragen over de behandeling of verzorging? Dan kunt u uiteraard terecht bij de arts, verpleegkundige of andere medewerkers van het ziekenhuis.

Download PDF

Over de opname op de dagbehandeling

Voor de opname


Voor de opname ontvangt u van ons een brief met daarin de datum van de geplande opname op de dagbehandeling. Hoe laat u met uw kind aanwezig moet zijn en vanaf hoe laat uw kind nuchter moet blijven is 1 werkdag van tevoren bekend. Hiervoor neemt u tussen 15.00 en 17.00 uur contact op met de dagbehandeling.

Krijgt uw kind anesthesie (narcose)?
  • U heeft samen met uw kind een gesprek met de anesthesioloog tijdens het anesthesiespreekuur op de polikliniek. Dit kan een andere anesthesioloog zijn dan degene die uw kind in slaap brengt tijdens de opname.
  • Leest u als voorbereiding de informatie onder 'Anesthesie en de begeleiding van uw kind' op onze website.
  • U krijgt op het anesthesiespreekuur een formulier mee met instructies voor op de dag van de opname.
  • Uw kind moet nuchter blijven. Dit betekent dat hij van tevoren niets mag eten. Uw kind mag nog wel helder drinken (water, thee, appelsap) tot aan de ingreep: bij kinderen jonger dan 1 jaar tot een maximum van 50 ml/u. Bij kinderen boven 1 jaar tot een maximum van 100 ml/u.
  • Zorgt u ervoor dat uw kind op de dag van opname geen sieraden meer om heeft en geen nagellak of henna op de nagels heeft.
Broertjes en/of zusjes
Voor de rust op de dagbehandeling mogen 2 volwassenen per kind aanwezig zijn. Voor broertjes en/of zusjes kunt u thuis voor opvang zorgen. U kunt ook gebruikmaken van het Ronald McDonald Speeldek (0 - 10 jaar). Reserveren is nodig.

Voorbereiden van uw kind

Het is belangrijk dat u uw kind zo goed mogelijk vertelt wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat

  • Vertel uw kind dat hij een dag naar het ziekenhuis gaat voor een operatie of behandeling en dat u er bent om voor hem te zorgen.
  • Leg uit wat er gaat gebeuren, houd het verhaal eenvoudig. Benadruk de minder leuke kanten niet, maar vertel er wel eerlijk over. Ook in het ziekenhuis is het belangrijk dat u met uw kind praat over zijn ervaringen. Blijf steeds eerlijk vertellen wat er nog moet gebeuren.
  • U kunt uw kind vertellen dat hij zich anders kan voelen na de behandeling of het onderzoek en dat hij zelf kan aangeven wanneer hij iets voelt wat niet fijn is. De verpleegkundige kan hier dan iets aan doen.

Krijgt uw kind anesthesie?
Kijkt u dan samen met uw kind naar de voorlichtingsfilm over anesthesie op ons YouTube kanaal. Op onze website kan uw kind samen met Joep 360 graden rondkijken in de voorbereidingskamer, de operatiekamer en de uitslaapkamer. Vertel uw kind verder dat:

  • de slaapdokter/anesthesioloog hem in een speciale slaap brengt en hij daarom niets merkt van het onderzoek, de behandeling of operatie
  • hij van tevoren niets mag eten
  • hij weer naar huis mag als de behandelend arts en de anesthesioloog het goed vinden
Tips bij de voorbereiding
Begin een paar dagen voor het bezoek aan het ziekenhuis. U kunt dan de informatie een paar keer herhalen en uw kind krijgt de tijd om alles in zich op te nemen en vragen te stellen. Laat uw kind ook zelf eens vertellen wat hij gehoord heeft. Zo weet u wat er in uw kind omgaat en of hij het heeft begrepen. Betrek ook andere kinderen uit het gezin. Voor hen is het belangrijk om te weten wat er met hun broertje of zusje gaat gebeuren.

Wat u vertelt, hangt ook af van de leeftijd van uw kind. Ieder kind reageert anders. Hoe ouder uw kind, hoe meer u kunt vertellen:

Baby’s en peuters (0-4 jaar)
Baby’s en peuters zijn nog te klein voor mondelinge uitleg. Toch is het goed om in eenvoudige taal te vertellen wat er gaat gebeuren en uw kind al spelend voor te bereiden. Laat bijvoorbeeld een pop naar het ziekenhuis gaan of maak samen een tekening. Voor uw baby en peuter is een vertrouwde omgeving zeer belangrijk. Uw aanwezigheid geeft een veilig gevoel.

Kleuters (4-6 jaar)
Kinderen van 4 tot 6 jaar kunt u al meer vertellen. Laat de voorbereiding niet al te lang duren en vertel niet alles in 1 keer. Probeer te voorkomen dat uw kind een verkeerde voorstelling van het ziekenhuis krijgt. Kleuters kunnen fantasie en werkelijkheid niet goed van elkaar scheiden en kunnen gaan fantaseren. Ga daarom niet te veel in op details. Gebruik bijvoorbeeld plaatsjesboeken en speel dat zijn knuffel naar het ziekenhuis gaat.

Basisschoolkinderen (6-12 jaar)
Bij kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar is het begripsvermogen en tijdsbesef beter ontwikkeld. U kunt al veel beter uitleggen wat er gaat gebeuren, waarom en hoe lang het gaat duren. Maak eventuele angsten van uw kind bespreekbaar. Houd de medische details minimaal.

Adolescenten (vanaf 12 jaar)
Tieners willen graag goed op de hoogte zijn van wat er gaat gebeuren en willen betrokken worden bij beslissingen. Ze maken zich vaak zorgen over wat hen mankeert en welke gevolgen dit kan hebben voor bijvoorbeeld hun uiterlijk of toekomst. Wees hier eerlijk over en probeer op alle vragen serieus te antwoorden.

Voorlichtingsboekjes
Als aanvulling op de voorbereiding kunt u gebruik maken van onderstaande boekjes:
  • Nijntje in het ziekenhuis, Dick Bruna, ISBN: 9073991870. Vanaf 2 jaar.
  • Karel in het ziekenhuis, Liesbet Slegers, ISBN: 9059540131. Vanaf 2 jaar.
  • Een bed op wieltjes, Vivian den Hollander, ISBN: 9026987846. Vanaf 3 jaar.
  • De operatie van kleine olifant, José Boone, ISBN: 9060207467. Vanaf 4 jaar.
  • Naar het ziekenhuis, Sylvie Vanhoucke, ISBN: 9058380734. Vanaf 7 jaar.

Wat neemt u mee?

Neem bij een bezoek aan het Erasmus MC altijd een geldig identificatiebewijs van uw kind mee. Dat heeft u nodig bij het aanmelden of inschrijven. Dit kan een geldig Nederlands paspoort zijn, identiteitskaart of verblijfsdocument. Voor een pasgeboren kind kunt u bij de gemeente eventueel tijdelijk een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP) met burgerservicenummer (BSN) opvragen.
  • u hoeft geen medicatieoverzicht van uw kind mee te nemen. Met uw toestemming kunnen wij het medicijngebruik van uw kind inzien. U regelt dit bij de huisarts, apotheek of via www.ikgeeftoestemming.nl
  • als uw kind een inhaler (puffer) gebruikt, neemt u deze dan mee
  • makkelijke kleding en een extra verschoning. Uw kind krijgt een pyjama van het ziekenhuis
  • pantoffels of sokken
  • eventuele flesvoeding of dieetvoeding
  • eigen flesje of tuitbeker.
  • een knuffel (op de dagbehandeling is voldoende speelgoed aanwezig)
Let goed op uw eigendommen en die van uw kind. Laat kostbaarheden die u niet direct nodig heeft thuis. Het ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor kwijtgeraakte spullen.

Aankomst in het ziekenhuis

Dag van opname

Parkeren
U kunt tegen betaling parkeren in de parkeergarage aan de Westzeedijk of aan de Wytemaweg. Bij de hoofdingang aan het Dr. Molewaterplein 40 is geen parkeermogelijkheid. U kunt zich hier wel af laten zetten. Bij de ingang staan rolstoelen die u kunt gebruiken en na gebruik kunt (laten) terugplaatsen.

Aanmelden
In het ziekenhuis kunt u uw kind aanmelden bij de aanmeldzuil. Hier scant u het identificatiebewijs van uw kind. U krijgt dan een dagticket met daarop de etage waar uw kind wordt opgenomen. Heeft u alleen een uittreksel uit de basisregistratie personen? Meldt u zich dan bij de inschrijfbalie. Dan ontvangt u hier het dagticket. Dit geldt voor iedere vervolgafspraak totdat uw kind een geldig identificatiebewijs heeft

Inschrijven
Is het uw eerste bezoek aan het Erasmus MC of hebben we meer gegevens van u nodig? Dan gaat u naar ‘Inschrijven’. Na inschrijving ontvangt u van een van onze medewerkers een dagticket met daarop de etage waar uw kind wordt opgenomen.

Op tijd aanwezig
Zorgt u ervoor dat u op de afgesproken tijd aanwezig bent. Heeft u tijd over? Kijk eens in een van onze winkels of neem plaats in een van de restaurants, binnentuinen of wachtgebieden.

Aanmelden op de dagbehandeling
Meldt u zich met uw kind op de afgesproken tijd bij de balie van de dagbehandeling. Van de verpleegkundige krijgt u informatie over het verloop van de dag. Jonge kinderen worden meestal eerst geholpen, maar er zijn uitzonderingen. Bij sommige behandelingen hebben oudere kinderen meer tijd nodig om te herstellen en krijgen zij voorrang. Wanneer u nog vragen heeft of meer informatie nodig heeft, kunt u altijd terecht bij de behandelend arts of de verpleegkundige van uw kind.

Uw verblijf op de dagbehandeling


Eten en drinken
Niet alleen voor uw kind is het een spannende dag, maar ook voor u. Zorgt u daarom goed voor uzelf. Wij adviseren u het ontbijt thuis niet over te slaan en gedurende de dag voldoende te drinken en te eten. U kunt eten en drinken meenemen of iets kopen bij een van de winkels, restaurants en cafés op het Plein en in de Passage. Koffie en thee krijgt u in de ouderkamer op de dagbehandeling. Uw kind krijgt eten en drinken van het ziekenhuis.

Begeleiding van uw kind
Houdt u er rekening mee dat u mogelijk de hele dag in het ziekenhuis bent. Uw kind heeft tijdens de opname uw aandacht en verzorging nodig. Het kan ook gebeuren dat de arts nadere informatie nodig heeft. U bent degene die toestemming geeft voor het eventueel wijzigen van de behandeling. Laat het de verpleegkundige of baliemedewerker weten als u de dagbehandeling verlaat.

Gebruik mobiele telefoon
Op de meeste plaatsen in het Erasmus MC is het gebruik van mobiele telefoons toegestaan en anders ziet u een verbodsbord. Wilt u zich houden aan het volgende:

  • zet uw telefoon bij voorkeur op stil- of trilstand
  • praat niet te hard
  • zoek een plek op waar u zo min mogelijk mensen stoort
  • zet uw telefoon uit in verbodsgebieden
Rookvrij Erasmus MC
In en rondom het ziekenhuis is roken niet toegestaan.

Wifi
In het Erasmus MC heeft u gratis toegang tot internet. Verbind hiervoor uw telefoon, tablet of laptop met het netwerk ‘Hotspot’, open een webbrowser en ga naar een willekeurige website. U krijgt dan een pagina waarop u akkoord moet gaan met enkele gedragsregels en voorwaarden. Daarna heeft u verbinding.

Behandeling onder plaatselijke verdoving

  • uw kind krijgt soms EMLA zalf aangebracht. Deze zalf verdooft de huid, zodat uw kind minder voelt van de behandeling
  • u en uw kind kleden zich om in speciale kleding
  • wanneer uw kind aan de beurt is, brengen wij u samen met uw kind naar de wachtruimte van het OK complex
  • na de behandeling brengt de verpleegkundige uw kind in een rolstoel terug naar de dagbehandeling
  • uw kind krijgt nog iets te eten en te drinken en mag na een half uurtje naar huis
  • u krijgt pijnstilling mee voor de eerste 24 uur

Behandeling onder anesthesie

Bij het bed ligt een pyjama voor uw kind. De verpleegkundige stelt u een aantal vragen en meet de temperatuur en bloeddruk bij uw kind. Als uw kind aan de beurt is brengen wij u naar de voorbereidingskamer voor de anesthesie. Als u dat wilt kunt u mee (1 ouder/verzorger) met uw kind totdat hij slaapt. U kunt wachten in de ouderkamer op de dagbehandeling.

Na de behandeling

Na de behandeling brengen wij u (1 ouder/verzorger) naar de uitslaapkamer. Uw kind slaapt waarschijnlijk nog. U hoort van de verpleegkundigen wanneer hij weer terug mag naar de dagbehandeling. Uw kind heeft een infuus die blijft zitten totdat hij naar huis mag. Wat en wanneer hij weer mag drinken of eten hangt af van de behandeling/anesthesie.

Pijnbestrijding De anesthesioloog schrijft pijnbestrijding voor. Dit kan een tablet, drankje of een zetpil zijn. De verpleegkundige houdt een pijnscore bij om te zien of de pijnmedicatie voldoende is en legt uw kind uit hoe de pijnscore werkt. Er zijn verschillende pijnscores afhankelijk van de leeftijd en ontwikkeling van uw kind.

Naar huis
  • Uw kind mag naar huis als hij zich goed voelt en het mag van de arts. Meestal is dat tussen 16.00 en 17.00 uur.
  • Het is mogelijk dat uw kind toch een nachtje moet blijven. Bijvoorbeeld als hij misselijk blijft of de behandeling uitloopt. U hoort dit dan zo snel mogelijk van de arts.
  • Vervoer uw kind met de auto en zorg ervoor dat er naast de bestuurder iemand is om hem te begeleiden.
  • Geeft u uw kind de eerste 48 uur op vaste tijden pijnmedicatie volgens voorschrift van de arts. De dosis die de anesthesioloog voorschrijft is hoger dan u misschien gewend bent.

Poliklinische apotheek en zorgwinkel

U kunt met een recept voor medicatie terecht bij de poliklinische apotheek in de Passage en aan de Zimmermanweg. Bij de zorgwinkel (Cruc) aan de Zimmermanweg vindt u een breed assortiment hulpmiddelen, maar ook othopedisch schoeisel, prothesen, braces en steunkousen (via Livit).

Mijn Erasmus MC

In Mijn Erasmus MC kunt u een samenvatting zien van het medisch dossier van uw kind. Afhankelijk van de leeftijd van uw kind gelden hiervoor wel enkele regels. U logt in met DigiD met sms-functie via http://www.erasmusmc.nl/mijnerasmusmc.

Patiënt Service Centrum

Bij het Patiënt Service Centrum kunt u terecht met praktische en niet-medische vragen. Bijvoorbeeld met vragen over digitale zorg, zoals u patiëntenportaal. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen, helpen bij het vinden van betrouwbare informatie of verwijzen u door naar de juiste persoon. U bent ook welkom voor een persoonlijk gesprek.
  • Locatie: bij de receptie hoofdingang
  • Openingstijden: maandag t/m vrijdag 8.00 -16.30 uur
  • E-mail: info@erasmusmc.nl
  • Telefoon: (010) 704 51 14


Verbeteren van onze zorg

Wij vinden goede kwaliteit van zorg en tevreden patiënten heel belangrijk en horen graag wat we goed doen, maar ook wat we kunnen verbeteren. Daarom kan het zijn dat wij u vragen stellen over de zorg (mondeling, schriftelijk of digitaal). Meedoen is geheel vrijwillig. Wilt u hier niet aan meewerken, dan heeft dit geen enkel gevolg voor de behandeling van uw kind. Uw privacy is uiteraard gewaarborgd.

Meer informatie

Contact

  • Dagbehandeling (010) 703 67 95. Maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 18.00 uur
  • Spoedeisende hulp (010) 704 01 45. Bij spoedeisende problemen in de avond of in het weekend
  • Algemeen nummer Erasmus MC Sophia (010) 704 0 704
  • Bureau Opname (010) 704 02 06. Afzeggen of wijzigen van een afspraak. Maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 12.45 uur en van 13.45 - 16.30 uur
  • Ronald McDonald Speeldek (010) 310 81 20
  • Poliklinische apotheek (010) 703 04 24
  • Zorgwinkel (010) 704 11 76/ Livit