Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Weefseltypering en stamceldonatie

Uw familielid heeft een ernstige ziekte. Deze ziekte kunnen we behandelen met een stamceltransplantatie. Hiervoor is een stamceldonor nodig. Hier leest u informatie over de weefseltypering, de reden van een stamceltransplantatie en de afname van stamcellen.

Download PDF



Over weefseltypering


Een weefseltypering (HLA-typering) is een bloedonderzoek waarmee we kunnen zien of u mogelijk stamceldonor kunt worden. Om stamceldonor te kunnen zijn, moet uw weefseltype zoveel mogelijk hetzelfde zijn als dat van uw familielid. U hoeft niet hetzelfde geslacht of dezelfde bloedgroep te hebben.

120

Uw weefseltype erft u voor de helft van uw vader en voor de helft van uw moeder. Omdat de vader en de moeder elk de helft van hun weefseltype doorgeven aan hun kinderen, kunnen de kinderen 4 verschillende weefseltypes hebben (zie de afbeelding). De kans dat uw weefseltype hetzelfde is als die van een broer of zus is daarom 25%.

Wat gaan we doen?

Om een weefseltypering te kunnen doen, nemen we een aantal buisjes bloed af. Dit gebeurt via een naald in de arm. Soms krijgen mensen hier een blauwe plek van. U mag voor het bloedprikken gewoon eten en drinken.

Deelname aan dit onderzoek is vrijwillig. De transplantatie coördinator belt u eerst. Tijdens dit gesprek vragen we of u wilt deelnemen aan het bloedonderzoek en worden er vragen doorgenomen over uw gezondheid.

Cytomegalovirus (CMV) en bloedgroeptest
Bij dit bloedonderzoek bepalen we uw bloedgroep en kijken we of u ooit CMV heeft gehad. CMV is een virus. Dit virus is voor u niet schadelijk, maar het is wel belangrijke informatie voor een transplantatie.

Bloedprikken in het Erasmus MC
Is dit de eerste keer dat u in het Erasmus MC komt? Dan moet u zich eerst melden bij de patiëntenregistratie. Hier worden uw gegevens aangevuld. Neem uw identiteitskaart of paspoort mee. U krijgt daar een dagticket en ze vertellen u waar u moet zijn. Vraag gerust hulp aan een vrijwilliger als u de weg niet kunt vinden. Bij de bloedafname houdt u het dagticket bij de aanmeldzuil. U wordt dan opgeroepen voor het bloedprikken.

Bloedprikken in de buurt
Wilt u liever bloedprikken bij u in de buurt? Dan kunnen we buisjes naar uw huisadres opsturen. Zo kunt u bij een prikpunt bij u in de buurt bloed laten afnemen. U stuurt de buisjes via de post terug naar ons.

De uitslag

Na een aantal weken wordt u persoonlijk gebeld over de uitslag van de weefseltypering.

Is uw weefseltype hetzelfde als die van uw familielid? Dan bent u een match. Dit laten wij u als eerste weten. Zo kunt u eerst zelf besluiten of u stamceldonor wilt zijn. Ook als u een match bent, kunt u er altijd voor kiezen om geen stamceldonor te worden.

Vergoedingen

De kosten voor het onderzoek worden vergoed door de verzekering van de patiënt. Dit gebeurt automatisch als u in het Erasmus MC komt bloedprikken. Laat u ergens anders bloedprikken? Dan kan het zijn dat u daarvoor een rekening krijgt. U kunt deze rekening naar sct@erasmusmc.nl doorsturen.

Over stamceldonatie

Een allogene stamceltransplantatie is een stamceltransplantatie met stamcellen van een donor. Het geeft patiënten met een ernstige hematologische ziekte een kans om te genezen. Het idee van een allogene stamceltransplantatie is dat we met de stamcellen ook het afweersysteem van de donor aan de patiënt geven. De afweercellen van de donor kunnen de ziekte van de patiënt herkennen en bestrijden.

Informatiegesprek en medische keuring

Bent u een match met uw familielid? Dan krijgt u informatiegesprek en een medische keuring op onze polikliniek.

Zwangerschap en anticonceptie

Als u zwanger bent, kunt u geen donor zijn. Daarom moeten alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd een zwangerschapstest doen. Ook moeten vrouwen tot 7 dagen na de stamceldonatie betrouwbare anticonceptie gebruiken.

De stamceldonatie

Bij een stamceldonatie worden de stamcellen met een speciale machine uit uw bloed gehaald. Dit noemen we stamcelaferese. Normaal gesproken zitten stamcellen niet in het bloed, maar alleen in het beenmerg. Om de stamcellen in het bloed te krijgen, zijn injecties met de groeifactor G-CSF nodig.
aferesemachine

Dag 1 t/m 52 keer per dag groeifactor G-CSF
Dag 4Bloedprikken in het ziekenhuis
Dag 5 (en dag 6 als dat nodig is)Stamceldonatie

Stamceldonatie uit het beenmerg

Bij sommige ziektebeelden is het beter om stamcellen uit het beenmerg te verzamelen. Hier is geen groeifactor voor nodig.

Tot slot

Heeft u nog twijfels of vragen? Neem dan gerust contact op met de transplantatiecoördinatoren.

Contact

Contact gegevens transplantatiecoördinatoren:
Ilonka Arends, Wilma van der Knaap, Jaap Kuipers, Chantal Mouws.

E-mail: sct@erasmusmc.nl
Telefoon: 010-70 41 297