Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Urologie


Vudo (video uro-dynamisch onderzoek)

Vudo (video uro-dynamisch onderzoek)


Tijdens een uro-dynamisch onderzoek (VUDO) onderzoeken wij de functie van de blaas. Wij leggen u graag uit hoe het onderzoek verloopt en hoe u uw kind kunt voorbereiden.

Voorbereiding


Volle blaas
Als uw kind zelfstandig op de toiletstoel kan plassen, begint het onderzoek met het doen van een plas. Het is dus belangrijk dat uw kind met een volle blaas naar het ziekenhuis komt.

Baby’s en kleine kinderen
Om het onderzoek bij baby's en kleinere kinderen goed te kunnen uitvoeren, is het goed ze tijdens het onderzoek te laten drinken. Neemt u een flesje met wat drinken mee. Neemt u ook gerust een speentje en een lievelingsspeeltje mee.

Zwanger
Tijdens het onderzoek worden met tussenpozen röntgenstralen gebruikt. Bent u zwanger, of denkt u dit te zijn, meldt u dit dan van tevoren.

Wat vertelt u uw kind?
Het is belangrijk dat u uw kind zo goed mogelijk vertelt wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat hij:

Kinderen kunnen gaan fantaseren bij het woord ‘slangetje’ en denken dat het om een levende slang of tuinslang gaat. U kunt dit voorkomen door uit te leggen dat het om een dun, hol plastic buisje gaat.

Maximaal 2 begeleiders
In verband met de beschikbare ruimte kunnen maximaal 2 begeleiders tijdens het onderzoek aanwezig zijn. Omdat uw kind al uw aandacht nodig heeft, is het niet toegestaan een broertje of zusje mee te nemen. Wilt u zelf liever niet bij het onderzoek aanwezig zijn, zorgt u er dan voor dat er een andere volwassene is die uw kind kan begeleiden. U wordt dan na het onderzoek weer opgehaald om met uw kind mee te gaan naar de polikliniek voor de uitslag.

Wat neemt u mee?


Omdat het belangrijk is dat uw kind zich goed ontspant, spelen wij tijdens het onderzoek een dvd af met een tekenfilm of kinderprogramma. U kunt ook zelf een dvd meenemen.

Over het onderzoek


Wat is het doel?
Het doel is het onderzoeken van de functie van de blaas. De capaciteit, de rekbaarheid en eventuele onrust (instabiliteit) van de blaas, of er urine vanuit de blaas terugstroomt naar de nieren (reflux) en of uw kind de blaas op een normale manier kan leegplassen.

Verloop van het onderzoek


Zodra uw kind aan de beurt is, brengt een verpleegkundige u en uw kind naar de VUDO-kamer. Eerst mag uw kind plassen op een speciale toiletstoel. Bij kleinere kinderen slaan we dit deel van het onderzoek over.

Slangetjes
Uw kind krijgt 2 slangetjes ingebracht. Een dun glad slangetje via de plasbuis in de blaas en een slangetje via de anus in de darm (te vergelijken met het inbrengen van een thermometer). Het eerste slangetje heeft 2 kanaaltjes: één om de blaas te kunnen vullen, het andere om de druk in de blaas te kunnen registreren. Met het tweede slangetje meten wij de druk in de buik. Naast de anus krijgt uw kind 2 plakkertjes om tijdens het onderzoek het samentrekken van de spieren rond de anus en de bekkenbodem te beoordelen.

Plassen
Het onderzoek vindt (meestal) plaats in zittende houding op dezelfde toiletstoel. Wij vullen de blaas met vloeistof, totdat uw kind aangeeft dat hij moet plassen. Hierna mag uw kind uitplassen, gewoon langs het slangetje. Op deze manier kunnen wij het functioneren van de blaas goed beoordelen. Het vullen van de blaas gebeurt meestal 2 of 3 keer.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

Na het onderzoek


De uitslag
In vrijwel alle gevallen hoort u direct de uitslag. Het is daarom belangrijk dat u op de dag van het onderzoek ook een afspraak heeft op de polikliniek. U krijgt dan adviezen over de behandeling of uitleg over eventueel noodzakelijk aanvullend onderzoek.

Antibiotica
U krijgt een recept mee voor antibiotica. Antibiotica is nodig om te voorkomen dat uw kind blaasontsteking krijgt. Wanneer uw kind al antibiotica gebruikt, is het meestal voldoende om de dosering gedurende 3 dagen te verdubbelen. Overlegt u dit even met de arts.

Naar huis
Na het polikliniekbezoek mag uw kind naar huis.

Heeft u nog vragen?


Deze folder is bedoeld om de informatie die u al heeft gekregen te bevestigen en eventueel aan te vullen. Als u toch nog vragen heeft, belt u dan gerust met de polikliniek urologie. Wij nemen graag even de tijd om uw vragen te beantwoorden.

Contact


Polikliniek urologie (010) 703 65 59, bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 16.30 uur.

Wanneer u onverhoopt de afspraak moet verzetten, belt u ons dan ten minste 2 dagen van tevoren.
Foldernummer: 5782018-01_16


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien