Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiotherapie


Voorzorgsmaatregelen bij bestraling op de onderbuik

Voorzorgsmaatregelen bij bestraling op de onderbuikU krijgt binnenkort bestraling op de onderbuik. Hierbij wordt sterke röntgenstraling gebruikt om kankercellen te vernietigen. Gezond weefsel dat in de buurt ligt, krijgt ook straling mee. Dit kan soms leiden tot seksuele problemen. U kunt deze problemen (gedeeltelijk) voorkomen door pelottes (kunstof staafjes) te gebruiken. In deze folder vindt u hierover meer informatie.

Bijwerkingen van bestraling van de onderbuik


Door de behandeling kunt u lichamelijke en psychische klachten krijgen. Na bestraling op de onderbuik komen seksuele problemen regelmatig voor. Bijvoorbeeld pijn bij seksueel contact.

Mogelijke gevolgen voor de seksualiteit


De bestraling kan leiden tot littekenvorming in de vagina.
Na enkele maanden tot jaren zijn de gevolgen:

Wanneer er straling bij de eierstokken komt, houden deze op te functioneren.U komt in de overgang (menopauze). Er ontstaat een tekort aan hormonen, ook als u vervangende hormoontabletten gebruikt. De gevolgen hiervan kunnen zijn:

Pelottes gebruiken


Het doel van het gebruik van de pelottes is:

Wanneer begint u met het gebruik van de pelottes?
Regelmatige gemeenschap en het gebruik van pelottes kunnen veranderingen door bestraling verminderen. Het voordeel van pelottes is dat u ze kunt gebruiken in periodes dat u (nog) geen behoefte heeft aan seksueel contact of als u geen partner heeft. Veranderingen door bestraling kunnen ontstaan in de periode vlak na de bestralingen, maar soms ook later, tot mogelijk ongeveer vijf jaar na de bestraling.

U begint met het gebruik van de pelottes vlak na de laatste bestraling. Het is beter om niet meteen na de laatste bestraling te beginnen. Dit is vaak te pijnlijk, omdat het slijmvlies van de vagina dan nog te veel geïrriteerd is. U begint zodra u geen pijn heeft, maar zeker niet later dan vier weken na de bestraling. Het is verstandig om niet later te beginnen, omdat het vernauwen van de vagina een proces is dat snel na de bestralingen kan beginnen. Als de vagina eenmaal vernauwd is, is het moeilijk om dit terug te draaien.

Hoe gebruikt u de pelotte?

Contact

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met uw radiotherapeut.

Seksuele problemen komen regelmatig voor na bestraling op de onderbuik. Mocht u meer advies of begeleiding willen, dan kan uw radiotherapeut u ook verwijzen naar een seksuoloog met ervaring in seksuele problemen die zijn ontstaan na bestraling.


Foldernummer: 6185102-11_08


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien