Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen


Voorkom dat u valt tijdens uw ziekenhuisopname

Voorkom dat u valt tijdens uw ziekenhuisopname


Het risico om te vallen is groter wanneer u in een ziekenhuis bent opgenomen dan wanneer u thuis bent. We weten dat 2 tot 15% van de patiënten minimaal 1 keer valt tijdens de opname. Wie valt, kan zich bezeren, denk aan schaafwonden of kneuzingen, of zelfs botbreuken. We laten u graag weten wat u kunt doen om te voorkomen dat u valt tijdens uw ziekenhuisopname, en welke voorzorgsmaatregelen wij nemen.

Waarom u valt


Er kunnen allerlei redenen zijn waarom iemand valt in het ziekenhuis. De oorzaken verschillen, maar er zijn wel een aantal belangrijke risicofactoren:
potje met pil

Als u weet dat een of meer van deze risico’s voor u gelden, bespreek dat dan met de verpleegkundige of met uw behandelend arts. Ook als u hulpmiddelen gebruikt om te voorkomen dat u valt, willen wij dat graag weten. Wij noteren al deze informatie in uw (elektronisch) patiëntendossier. Regelmatig vragen we u wat voor u nog wél of niet meer van toepassing is als het gaat om het risico dat u valt (ofwel uw valrisico).

Wat wij doen, samen met u


Tijdens het opnamegesprek en tijdens uw verblijf in het ziekenhuis is er voortdurend aandacht voor het risico dat u valt. Als dat risico verhoogd is, bespreken we dat met u en nemen we maatregelen om de kans dat u valt te verkleinen en zo mogelijk te voorkomen. We kijken bijvoorbeeld of we de oorzaken kunnen behandelen of wegnemen. De verpleegkundige maakt afspraken met u of we betrekken bijvoorbeeld een fysiotherapeut, ergotherapeut of verpleegkundig specialist bij uw behandeling.

Wat u kunt doen tijdens uw opname

schoen met grip
uitglijden 2
in beweging blijven

Wat u zelf thuis kunt doen


U kunt de hierboven genoemde adviezen ook thuis ter harte nemen. Daarmee maakt u het risico om te vallen zo klein mogelijk. Bent u eerder gevallen, kijk dan wat u in thuis kunt doen om dit in de toekomst te voorkomen:


Tot slot


Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, alle aandacht en de adviezen, is een val helaas niet altijd te voorkomen. Toch is het belangrijk om in beweging te blijven. Van veel in de stoel zitten of in bed blijven verliest u namelijk spierfunctie en kracht. Het risico op vallen is dan groter. Bewegen is dus belangrijk!

Heeft u nog vragen?


Vragen kunt altijd stellen aan de verpleegkundige of uw behandelend arts.

Foldernummer: 0000641-11_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien