Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Diëtetiek


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Vocht en voeding in de palliatieve fase

Vocht en voeding in de palliatieve faseHet telkens afvallen door onvoldoende te eten en het voortschrijdende ziekteproces legt vaak een grote emotionele druk op de laatste levensfase. Het ziekteproces is onomkeerbaar en valt niet meer met voeding te beïnvloeden of te verbeteren. Om die reden kan een goede uitleg over palliatieve voeding voor u als patiënt en/of uw naasten soms opluchting geven. In deze folder krijgt u praktische adviezen hoe om te gaan met uw voeding.

Rol van voeding


Opknappen door voeding is alleen mogelijk als de ziekte dat toelaat. Als de ziekte zo actief is, kan het lichaam niet opknappen door goede voeding. De ziekte is of wordt de baas en gaat overheersen, daar kan goede voeding niets aan veranderen. Dat de klachten toenemen ligt niet aan u of uw manier van verzorgen, dit ligt ook niet aan uw naasten, maar is een uiting van de ziekte die zich zo actief ontwikkeld. Het lichaam is zo bezig met de ziekte, dat speciale voeding (drinkvoeding/sondevoeding/voedingssupplementen) nu meer kwaad dan goed doet en meer een belasting vormt dan dat u er profijt van zou kunnen hebben. De voedingstoestand is geen doel op zich, symptomen bestrijden en comfort zijn nu juist aan de orde.

Adviezen gericht op voeding specifieke klachten


Klachten die vaak voorkomen in de palliatieve fase zijn: gebrek aan eetlust, snel vol gevoel, afkeer van eten, smaak - en reukproblemen, misselijkheid en braken, extreme vermoeidheid, mondproblemen en problemen met de ontlasting. Voeding heeft in deze fase van het ziekteproces een andere rol gekregen. Voeding kan gebruikt worden naar wens en niet meer wegens het behoud van de voedingstoestand. Niet alle klachten kunnen worden verholpen met voeding. Het is goed om af te wegen wat als fijn en prettig ervaren wordt om te eten en wat niet fijn en prettig meer voelt. Het belangrijkste is dat u eet wat goed gaat en waar u behoefte aan heeft.

Gebrek aan eetlust / snel een vol gevoel


Gebrek aan eetlust is een gevolg van de ontregeling van de lichaamshuishouding door de ziekte en een moeilijk te bestrijden symptoom als de oorzaak niet kan worden aangepakt.

Voedingsadviezen bij een gebrek aan eetlust en snel een vol gevoel:

Afkeer, reuk - en smaakveranderingen


Afkeer, reuk - en smaakveranderingen worden veroorzaakt door de ziekte. Deze klachten zijn moeilijk te bestrijden als de oorzaak niet kan worden weggenomen. De smaakbeleving komt niet meer overeen met wat iemand vroeger lekker vond. Hierdoor kan vaak geen betrouwbaar antwoord meer geven worden op de vraag ‘zeg maar wat je lekker vindt’.

Voedingsadviezen bij afkeer, reuk - en smaakverandering:

Misselijkheid en braken


Door misselijkheid en braken kan de inname ook verminderen. Probeer te eten op momenten dat de misselijkheid het minste is.

Voedingsadviezen bij misselijkheid en braken:

Extreme vermoeidheid


Vermoeidheid kan worden veroorzaakt door ziekte. Voldoende rust is belangrijk, maar alleen rust lost het probleem doorgaans niet op. Integendeel, beweging en actief met iets bezig zijn helpt de vermoeidheid te verminderen.

Voedingsadviezen bij extreme vermoeidheid:

Mondproblemen


De voedingsadviezen bij mondproblemen zijn afhankelijk van wat voor problemen er zijn. De klachten worden veroorzaakt door de ziekte en kunnen het eten sterk bemoeilijken.

Pijnlijke mond en beschadigde slijmvliezen
Voedingsadviezen bij een pijnlijke mond en beschadigde slijmvliezen:

Droge mond
Een droge mond gaat vaak gepaard met taai, draderig speeksel, smaakstoornissen,pijnklachten, problemen met kauwen en slikken, infecties van de mondslijmvliezen of problemen met de gebitsprothese. Als gevolg hiervan kan de voedselinname sterk afnemen. Ook kan het leiden tot een slechte adem en belemmeringen bij spreken en slapen.

Voedingsadviezen bij een droge mond:


Kauw - en slikproblemen
Als gevolg van kauw - en slikproblemen kan de inname van voeding sterk bemoeilijkt worden. Zeker bij slikproblemen kan het ook gevaarlijk zijn, u kunt zich verslikken. Houdt hier rekening mee bij uw keuze.

Voedingsadviezen bij kauw - en slikproblemen:

Diarree


Het hebben van diarree brengt veel praktische problemen met zich mee. Volgen van een streng dieet heeft geen effect en ook bij niet eten word er ontlasting gevormd. Ook zo iets als stoppende voeding bestaat niet. Vaak wordt er gebruik gemaakt van medicatie om dediarree te verhelpen.

Voedingsadviezen bij diarree:

Ruime vochtinname: streven naar 1500 ml.;
Voldoende zoutinname;
Gevarieerde voeding zonder beperkingen;
Geen of beperkt gebruik van producten die bijdragen aan een versnelde peristaltiek, gasvorming of slijmvliesirritatie: vermijden vetrijke, grote maaltijden, grove (onoplosbare) vezels, koolzuurhoudende dranken, scherpe kruiden en specerijen;
Matig gebruik van koffie en alcohol.-Matig gebruik van zoete melkproducten (drie consumpties verdeeld over de dag). Zure melkproducten worden doorgaans beter verdragen;
Geen producten met de zoetstof sorbitol, zoals suikervrije of light producten.-Zo min mogelijk producten die bijdragen aan een versnelde peristaltiek, gasvorming of slijmvliesirritatie, zoals vetrijke grote maaltijden, koffie, grove vezels, gasvormende producten en scherpe kruiden en specerijen.

Obstipatie (verstopping)


Het hebben van obstipatie kan veel klachten geven, met daarbij ook pijn. Net als bij diarree wordt er vaak gebruik gemaakt van medicatie om dit op te lossen. Voeding kan niet alles verhelpen.

Voedingsadviezen bij obstipatie:Voor meer informatie over voeding in de palliatieve fase kunt u altijd een gesprek aanvragen met een diëtist. Bespreek dit met uw arts of verpleegkundige.


Foldernummer: 0000375-11_14


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien