Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Urologie (oncologisch)


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Verwijdering van een blaastumor via de plasbuis

Verwijdering van een blaastumor via de plasbuis


U heeft een blaastumor. Bij deze operatie wordt de blaastumor via de plasbuis verwijderd. Door bijzondere omstandigheden kunnen er wijzigingen aangebracht worden in de behandeling.

Voorbereiding


Op de polikliniek krijgt u van de arts informatie over de operatie. Heeft u op dat moment nog vragen, dan kunt u deze tijdens het gesprek stellen.

Bloedverdunnende medicatie
Als u bloedverdunnende medicatie gebruikt, moet u dit van tevoren melden aan de uroloog. In overleg met de behandelend arts zult u het gebruik van deze medicijnen geruime tijd voor de operatie moeten stoppen.

Nuchter
U moet voor de operatie nuchter zijn, dit is op de dag van de operatie vanaf 24.00 uur ’s nachts. Nuchter zijn betekent dat u niet mag eten en drinken en dat u ook niet mag roken.

Opname
U wordt opgenomen in de kliniek urologie/gynaecologie. Het Erasmus MC beschikt uitsluitend over eenpersoonskamers. De facilitair medewerker geeft u informatie over het gebruik van de patiëntentablet op de kamer, de informatie rondom de maaltijden en rooming in.
U heeft een opnamegesprek met de verpleegkundige, waarbij de verpleegkundige u vragen stelt over uw thuissituatie en u wordt gevraagd vragenlijsten in te vullen. De dienstdoende arts loopt als dit nodig is ook nog even bij u langs. Daarnaast nemen we bloed af en doen we controles. Om de kans op een trombosebeen te voorkleinen, krijgt u tijdens de opname dagelijks een injectie met een bloedverdunner (Fraxiparine).

Wat neemt u mee
Handig om zelf mee te nemen zijn uw toiletartikelen, pantoffels/slippers, badjas, kleding en uw eigen medicatie (in originele strip).

Direct voorafgaand aan de ingreep wordt de huid waar geopereerd gaat worden geschoren, u mag dit niet zelf doen vanwege het risico op wondjes.

Het onderzoek


Aan het begin van het onderzoek vertelt de uroloog wat er gaat gebeuren.
Bij de verwijdering van een blaastumor via de plasbuis worden kleine gezwellen via de plasbuis uit de blaas verwijderd. Deze gezwellen veroorzaken pijn en bloedverlies. Tegelijkertijd wordt bij dit onderzoek weefsel weggehaald om te onderzoeken of de blaasafwijking kwaadaardig is. Dit onderzoek wordt tevens uitgevoerd om te achterhalen of de tumor in het slijmvlies groeit of dieper in de spierlagen doordringt. Afhankelijk hiervan wordt vervolgens met u besproken wat het meest geschikt is.

De operatie


In de meeste gevallen wordt uw onderlichaam verdoofd. Hiervoor krijgt u een ruggenprik. Vaak gebeurt deze ruggenprik in combinatie met een middel waar u rustig en/of slaperig van wordt. Soms wordt volledige narcose toegediend. De keuze is aan u, in samenspraak met de narcotiseur (anesthesist).

Bij de operatie wordt een buisje in de blaas gebracht. Door dit buisje wordt een kijker en een snijdraad naar de plaats van bestemming gebracht. Met de snijdraad kunnen eventueel stukken weefsel worden afgesneden voor pathologisch-anatomisch onderzoek. Het gezwel wordt zo volledig mogelijk verwijderd. Vaak worden ook kleine stukjes weefsel weggenomen uit de blaaswand, waar geen tumor te zien is. Bij een dergelijke operatie ontstaat een wond in de blaas waaruit wat bloedverlies kan ontstaan.

Nazorg


Er wordt een catheter (een dun kunststof slangetje) ingebracht voor de afvoer van de urine en om de blaas te kunnen spoelen. Er loopt spoelvloeistof via de katheter in de blaas, dat er door een ander kanaal via de katheter weer uitkomt. Zo wordt het bloed uit de blaas afgevoerd en verstopping van de katheter voorkomen. Deze katheter kan in de meeste gevallen een dag na de operatie worden verwijderd. Hierna wordt gekeken of u goed uitplast. De uitslag van de afgenomen weefsels krijgt u ongeveer één week à tien dagen na de operatie. Dit gebeurt meestal poliklinisch.

Complicaties


De volgende complicaties kunnen zich voordoen:

Leefregels


Het is belangrijk om

Contact


Als u door ziekte of een andere reden niet op de afspraak kunt komen, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie (oncologie) op telefoonnummer (010) 704 02 51, bereikbaar van 08.00 - 16.00 uur. In uw plaats kan dan een andere patiënt worden geholpen.

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de kliniek urologie op telefoonnummer (010) 703 33 46 tussen 9.00 - 15.00 uur. Heeft u dringende vragen, dan kunt u ook in de avond of nacht bellen op dit telefoonnummer.
Foldernummer: 0000617-05_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien