Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Kindercardiologie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Verpleegkundig consulenten hartritmestoornissen

Verpleegkundig consulenten hartritmestoornissen


Als verpleegkundig consulenten kindercardiologie zijn wij tijdens de hele behandeling van uw kind bij de kindercardiologen uw vaste aanspreekpunt. Wij leggen u graag uit wat wij voor u en uw kind kunnen betekenen.


Onze begeleiding


Wij zijn voor u het aanspreekpunt als het gaat om de coördinatie van de informatievoorziening en zorg. Zowel in het ziekenhuis, poliklinisch als in de thuissituatie. De informatie die u van ons krijgt, is een aanvulling op de gesprekken met de behandelend artsen of verpleegkundigen.

We zijn elke werkdag telefonisch en via de mail bereikbaar voor uw vragen.


Over hartritmestoornissen bij kinderen


Hartritmestoornissen bij kinderen kunnen uiteenlopen van onschuldig tot ernstig. Vaak wordt een hartritmestoornis behandeld met medicijnen. Soms zijn er leefregels die belangrijk zijn voor uw kind. Dit bespreekt de kindercardioloog met u. In zeldzame gevallen is een pacemaker of ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator) nodig. Bij grotere kinderen kan er een hartkatheterisatie met ablatie worden gedaan. Binnen het specialisme kindercardiologie is een aantal kindercardiologen gespecialiseerd in hartritmestoornissen bij kinderen.


Bezoek aan de polikliniek


Op de polikliniek kinderthoraxcentrum kunt u een afspraak krijgen met de verpleegkundig consulent en aansluitend met de kindercardioloog. Om u zo goed mogelijk te begeleiden, mailen we u voor het bezoek aan de polikliniek een vragenlijst toe. Deze moet worden ingevuld en voor het polikliniek bezoek worden teruggemaild. Kinderen ouder dan 12 jaar krijgen zelf een vragenlijst gemaild. Het doel van de vragenlijst is om voor het polikliniekbezoek te weten wat de aandachtspunten voor u en uw kind zijn. Deze aandachtspunten kunnen zowel bij de verpleegkundig consulent als bij de kindercardioloog besproken worden.


Onderzoek en diagnose


Er zijn verschillende mogelijkheden om het hartritme in beeld te brengen. Dit kan door het maken van een hartfilmpje. Dit noemen we een ElectroCardioGram (afgekort een ECG).

Een ECG is een moment opname. Als we hiermee de hartritmestoornis niet in beeld krijgen, kan uw kind een holterkastje mee naar huis krijgen. Dit holterkastje maakt een 24- of 48-uurs opname van het hartritme van uw kind.

Deze registratie kan ook door middel van de Padsy holter: een mini-recorder die maximaal een week het hartritme kan opnemen. Als ook dit niet succesvol is, kan uw kind een Inwendige monitor krijgen. Deze hebben verschillende namen, afhankelijk van de fabrikant. Zo is er een Reveal en een ILR (Implanteerbare LoopRecorder). Dit is een klein apparaatje dat onderhuids wordt ingebracht en gedurende een aantal maanden het hartritme van uw kind in beeld brengt.

Het kan belangrijk zijn om het hartritme tijdens inspanning te bekijken. Daarvoor kunnen we een inspanningstest aanvragen. Er wordt dan een ECG tijdens inspanning gemaakt.


Voorbereiding op de operatie of hartkatheterisatie


Om u voor te bereiden op een operatie of hartkatheterisatie krijgt u de informatie en de inloggegevens van de app kindercardiologie thuisgestuurd.

Pre-operatief spreekuur
Ook krijgt u een uitnodiging voor het pre-operatieve spreekuur van de verpleegkundig consulenten kindercardiologie. Het spreekuur van de verpleegkundig consulenten is er om te zorgen dat voor een operatie alles duidelijk is voor u en uw kind. U praat met de cardiothoracale chirurg of interventie-cardioloog, de anesthesioloog en de verpleegkundig consulent kindercardiologie. De laatste pre-operatieve onderzoeken, die nog nodig zijn, doen we ook tijdens dit spreekuur. U krijgt een rondleiding over de afdeling Kinderthoraxcentrum en, als dit nodig is, de intensive care voor kinderen. Ook krijgt uw kind de Tikkiering. Een gastvrouw begeleidt u en uw kind naar de verschillende gesprekken en onderzoeken.

Als uw kind al in het ziekenhuis ligt, komen de verpleegkundig consulenten langs om met u een afspraak te maken voor de voorbereiding op de ingreep.


Rond de operatie of hartkatheterisatie


In de dagen rondom de ingreep krijgen jullie bezoek van de verpleegkundig consulenten kindercardiologie. Wij beantwoorden vragen en bespreken met jullie of de zorg naar wens verloopt.


Ontslag


Voordat uw kind weer naar huis mag, heeft u een ontslaggesprek met de verpleegkundig consulenten kindercardiologie. We bespreken waar u thuis op moet letten en met wie u wanneer contact op moet nemen. Deze adviezen krijgt u ook mee in een folder.

Is uw kind geopereerd? Dan nemen de verpleegkundig consulenten een paar dagen na het ontslag telefonisch contact met u op om te informeren of alles naar wens verloopt.


Meer informatie


Uitgebreide informatie over het specialisme kindercardiologie kunt u vinden op de website https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/sophia/patientenzorg/specialismen/kindercardiologie

Contact


De verpleegkundig consulenten kindercardiologie zijn elke werkdag van 8.00 - 16.30 uur bereikbaar voor uw vragen.

José Groenewold, Karen Hofmann en Christine van WijngaardenFoldernummer: 0000700-07_20


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien