Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Kindercardiologie


Verpleegkundig consulenten hartfalen en harttransplantatie

Verpleegkundig consulenten hartfalen en harttransplantatie


Als verpleegkundig consulenten kindercardiologie zijn wij tijdens de hele behandeling van uw kind bij de kindercardiologen uw vaste aanspreekpunt. Wij leggen u graag uit wat wij voor u en uw kind kunnen betekenen.


Onze begeleiding


Wij zijn voor u het aanspreekpunt als het gaat om de coördinatie van de informatievoorziening en zorg. Zowel in het ziekenhuis, poliklinisch als in de thuissituatie. De informatie die u van ons krijgt, is een aanvulling op de gesprekken met de behandelend artsen of verpleegkundigen.

We zijn elke werkdag telefonisch en via de mail bereikbaar voor uw vragen.


Over hartfalen


Hartfalen is het falen van de hartspier. Het hart kan het bloed minder goed rondpompen. Cardiomyopathie is een ziekte van de hartspier. Deze ziekte kan leiden tot een verminderde functie van de hartspier, met hartfalen als gevolg. Vaak is het hart hierbij ook te groot geworden.


Over de behandeling


Het behandelplan bij hartfalen bestaat onder meer uit verschillende medicijnen. Deze medicijnen moeten ervoor zorgen dat het hart en de bloedsomloop van uw kind zo goed mogelijk werken, ondanks de zieke hartspier.

Daarnaast worden er afspraken gemaakt over de vocht- en voedingsinname. Als uw kind minder vocht drinkt, is dat gemakkelijker voor het hart. Het hoeft dan minder vocht rond te pompen.

Harttransplantatie
Harttransplantatie is een mogelijke behandeling, wanneer het hartfalen niet met medicijnen of met een andere operatie kan worden behandeld. Harttransplantatie is een operatie waarbij het eigen hart wordt vervangen door een donorhart. Na de transplantatie is het nodig om het hele leven lang medicijnen in te nemen en leefregels te volgen. Dit is om afstoting te vermijden en de levensduur van het hart te verlengen.

Rol van de verpleegkundig consultenten
Als verpleegkundig consulenten kindercardiologie helpen we met het vertrouwd maken van de inname van de medicijnen en het letten op de vochtbeperking. Ook geven we leefregels op maat. Dit doen wij tijdens de opname in het ziekenhuis, maar ook voor thuis.


Meer informatie


Uitgebreide informatie over het specialisme kindercardiologie kunt u vinden op de website https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/sophia/patientenzorg/specialismen/kindercardiologie


Contact


De verpleegkundig consulenten kindercardiologie zijn elke werkdag van 8.00 - 16.30 uur bereikbaar voor uw vragen.

José Groenewold, Karen Hofmann en Christine van Wijngaarden


Foldernummer: 0000486-07_20


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien