Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Kindercardiologie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Verpleegkundig consulenten aangeboren hartafwijkingen

Verpleegkundig consulenten aangeboren hartafwijkingen


Als verpleegkundig consulenten kindercardiologie zijn wij tijdens de hele behandeling van uw kind bij de kindercardiologen uw vaste aanspreekpunt. Wij leggen u graag uit wat wij voor u en uw kind kunnen betekenen.


Onze begeleiding


Wij zijn voor u het aanspreekpunt als het gaat om de coördinatie van de informatievoorziening en zorg. Zowel in het ziekenhuis, poliklinisch als in de thuissituatie. De informatie die u van ons krijgt, is een aanvulling op de gesprekken met de behandelend artsen of verpleegkundigen.

We zijn elke werkdag telefonisch en via de mail bereikbaar voor uw vragen.


Over aangeboren hartafwijkingen


Aangeboren hartafwijkingen komen voor van heel licht tot zeer ernstig. Soms is behandeling niet nodig. In andere gevallen kan een hartkatheterisatie of een operatie aan het hart of de grote bloedvaten nodig zijn. Zelfs meerdere hartkatheterisaties of operaties kunnen nodig zijn.


Onderzoek en diagnose


Vaak worden aangeboren hartafwijkingen al gezien bij de 20-wekenecho in de zwangerschap. U wordt dan doorverwezen naar een gespecialiseerd kindercardioloog voor prenatale cardiale diagnostiek.

U kunt het advies krijgen om in het Erasmus MC-Sophia te bevallen in verband met de opvang en zorg van de baby. In dat geval heeft u rond de 30 weken in de zwangerschap opnieuw een afspraak met de kindercardioloog voor een uitgebreide echo.

Rol van de verpleegkundig consulenten
Ook krijgt u een afspraak met de verpleegkundig consulenten kindercardiologie. Wij vertellen de praktische gang van zaken rondom de geboorte en opvang van uw kind. U krijgt een rondleiding over de verloskamer, het geboortecentrum en de intensive care voor kinderen. Voor vragen op het gebied van de hartafwijking van uw kind kunt u terecht bij ons.


Voorbereiding op de operatie of hartkatheterisatie


Om u voor te bereiden op een operatie of hartkatheterisatie krijgt u de informatie en de inloggegevens van de app kindercardiologie thuisgestuurd.

Pre-operatief spreekuur
Ook krijgt u een uitnodiging voor het pre-operatieve spreekuur van de verpleegkundig consulenten kindercardiologie. Het spreekuur van de verpleegkundig consulenten is er om te zorgen dat voor een operatie alles duidelijk is voor u en uw kind. U praat met de cardiothoracale chirurg of interventie-cardioloog, de anesthesioloog en de verpleegkundig consulent kindercardiologie. De laatste pre-operatieve onderzoeken, die nog nodig zijn, doen we ook tijdens dit spreekuur. U krijgt een rondleiding over de afdeling Kinderthoraxcentrum en, als dit nodig is, de intensive care voor kinderen. Ook krijgt uw kind de Tikkiering. Een gastvrouw begeleidt u en uw kind naar de verschillende gesprekken en onderzoeken.

Als uw kind al in het ziekenhuis ligt, komen de verpleegkundig consulenten langs om met u een afspraak te maken voor de voorbereiding op de ingreep.


Rond de operatie of hartkatheterisatie


In de dagen rondom de ingreep krijgen jullie bezoek van de verpleegkundig consulenten kindercardiologie. Wij beantwoorden vragen en bespreken met jullie of de zorg naar wens verloopt.


Ontslag


Voordat uw kind weer naar huis mag, heeft u een ontslaggesprek met de verpleegkundig consulenten kindercardiologie. We bespreken waar u thuis op moet letten en met wie u wanneer contact op moet nemen. Deze adviezen krijgt u ook mee in een folder.

Is uw kind geopereerd? Dan nemen de verpleegkundig consulenten een paar dagen na het ontslag telefonisch contact met u op om te informeren of alles naar wens verloopt.


Meer informatie


Uitgebreide informatie over het specialisme kindercardiologie kunt u vinden op de website https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/sophia/patientenzorg/specialismen/kindercardiologie


Contact


De verpleegkundig consulenten kindercardiologie zijn elke werkdag van 8.00 - 16.30 uur bereikbaar voor uw vragen.

José Groenewold, Karen Hofmann en Christine van Wijngaarden


Foldernummer: 0000487-07_20


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien