Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

VEP onderzoek

Download PDF

Binnenkort heeft u een afspraak voor een VEP onderzoek. In deze folder kunt u lezen wat het onderzoek inhoudt en hoe het verloopt. Mocht u na het lezen van de informatie nog vragen hebben, stelt u deze dan gerust.

Wat is een VEP onderzoek


Het VEP (Visual Evoked Potential) onderzoek is een onderzoek naar de werking van de oogzenuwen en de daarbij behorende zenuwbanen in de hersenen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant en duurt ongeveer een uur.

Voorbereiding


Voor het onderzoek dient uw haar zo schoon mogelijk en vetvrij te zijn. U wordt verzocht geen gel, haarlak en dergelijke te gebruiken, omdat dit de registratie van de elektrische activiteit van de hersenen stoort. Als u gewend bent een (lees)bril of contactlenzen te dragen, verzoeken wij u deze mee te brengen.

Het onderzoek


Op het hoofd worden enkele kleine zilveren plaatjes, zogenaamde elektroden, geplaatst. Deze elektroden worden vastgeplakt met een geleidende pasta. De elektroden zijn via een snoertje verbonden met een computer. Eén van uw ogen wordt afgedekt. Tijdens het onderzoek zit u op een onderzoeksbank en kijkt u naar een televisiebeeldscherm met hierop een bewegend schaakbordpatroon; ook worden mogelijk lichtflitsen getoond. Halverwege het onderzoek wordt het andere oog afgedekt (zie afbeeldingen).

Na het onderzoek


Na het onderzoek kunt u weer naar huis. Er zijn geen zaken waarmee u rekening hoeft te houden.

Uitslag


Na de registratie kan nog geen (volledige) informatie gegeven worden over de uitslag van het onderzoek. De registratie moet eerst worden uitgewerkt en beoordeeld door de arts. De uitslag gaat daarna naar de aanvragende specialist. Deze zal u van de resultaten op de hoogte stellen.U wordt verzocht zelf een afspraak met uw specialist te maken, die u op de hoogte zal
stellen van de resultaten.

Afspraak


Het telefoonnummer van de afdeling is: (010) 704 01 21, bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:30 – 16:00 uur. E-mail: knf.neurologie@erasmusmc.nl

Bent u verhinderd? Neemt u dan ruim van te voren (tenminste 24 uur) contact met ons op. Kom op tijd. Als u meer dan 15 minuten te laat voor uw afspraak bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet doorgaan!


Gebruik onderzoeksgegevens

Wij willen u vragen of de onderzoeksgegevens (inclusief eventueel gemaakte video-opname tijdens het onderzoek) door ons gebruikt mogen worden voor wetenschappelijk onderzoek, wetenschappelijke publicaties en onderwijs. De gegevens zullen uiteraard geanonimiseerd worden. Mocht u hier niet voor voelen, dan is dat geen enkel probleem en heeft dit vanzelfsprekend geen consequenties voor het onderzoek en/of behandeling van u of uw kind.

Vragen

Deze folder geeft geen volledige informatie, maar dient ter ondersteuning van de informatie, gegeven door de arts. Heeft u nog vragen, stelt u deze dan gerust aan uw behandelend arts, aan de laborant of belt u naar (010) 704 01 21.