Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Veneuze stentplaatsing

Plaatsen van een stent in een verstopte ader

Download PDF

We denken dat u een vernauwing of een verstopping in uw bloedvat heeft. Daarom willen we u behandelen met een veneuze stentplaatsing. Daarmee plaatsen we een dun buisje (stent) in de vernauwde of verstopte ader. Door de stent gaat de ader weer open en kan het bloed weer doorstromen.

Voorbereiding

Eten en drinken
Op de dag van het onderzoek mag u vanaf 12 uur middernacht niks eten of drinken.

Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie plaatsvinden. Verander zo nodig uw afspraak.

Tijdens de behandeling wordt (jodiumhoudend) contrastmiddel toegediend. Zeer kleine hoeveelheden kunnen in de moedermelk komen, maar deze kleine hoeveelheden worden niet opgenomen door het maagdarmkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening van het contrastmiddel 24 uur met het geven van borstvoeding.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit jodium. Jodium kan een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor jodium? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. De behandelend specialist zal u vertellen of voorbereiding met medicatie nodig zal zijn. Wilt u het ook voor het onderzoek of de behandeling zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Bloedverdunners
Als u bloedverdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Marcoumar of Sintrom), kan het zijn dat u hiermee tijdelijk moet stoppen. Vertel het uw arts als u deze middelen gebruikt.

Kleding
Het onderzoek of de behandeling vindt plaats in een steriele omgeving. Daarom moet u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komen. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit. Soms krijgt u op de afdeling een operatiehemd aan van de verpleegkundigen.

Over de behandeling

Wat we gaan doen

Bij een veneuze stentplaatsing plaatsen we een dun buisje (stent) in uw vernauwde of verstopte ader.

Wat is het doel?

Door de stent gaat de ader weer open en kan het bloed weer doorstromen.
plaatsing van een stent in een ader

Verloop van de behandeling

Als u op de röntgenkamer bent, brengt de anesthesist u onder narcose. De laborant maakt de plek waar u geprikt wordt schoon met alcohol en dekt u toe met steriele doeken. Dit is om een infectie te voorkomen.

Voor de behandeling moeten we een bloedvat aanprikken. De plek waar we u prikken, hangt af van waar de stent moet komen. We vertellen u dit voor de behandeling. We prikken u meestal in uw bovenbeen, knieholte of hals.

Als we de ader aanprikken, brengen we een dun buisje in de ader. Hierdoor kunnen we het bloedvat in. Daarna schuiven we een dun buisje (katheter) naar de juiste plek. Om de juiste plek te kunnen vinden, gebruiken we röntgendoorlichting en contrastvloeistof.

Foto's maken
Om te bepalen of de locatie van de katheter goed is, maken we foto's waarbij contrastvloeistof wordt ingespoten. Na het maken van de foto's worden deze direct bekeken op de monitor. Als de plek van de katheter goed is dan plaatsen we de stent. Daar voelt u verder weinig van en het doet geen pijn.

Duur van de behandeling
De behandeling duurt meestal een aantal uren.

Na de behandeling

Nazorg en controles

Na het onderzoek wordt u weer teruggebracht naar de verpleegafdeling. Om de kans op nabloedingen zo klein mogelijk te houden, moet één uur bedrust houden als u weer op uw kamer bent.

De verpleegkundigen houden u hier goed in de gaten. Als u in uw bed ligt, sluiten we een voetpomp aan. Dit moedigt de bloedsomloop in het been aan, waardoor de stent open blijft.

Zodra u uit bed mag, is het belangrijk dat u zoveel mogelijk probeert uit bed te komen en te bewegen. Beweging is goed voor de bloedsomloop en zorgt ervoor dat de stent beter open blijft.

U blijft minimaal één nacht in het ziekenhuis. Als e controle-echo goed is, mag u meestal de volgende dag naar huis.

Eten en drinken
U mag , in overleg met uw arts, weer gewoon eten en drinken.

Naar huis
Na de plaatsing van de stent moet u een half jaar een steunkous dragen.

U krijgt twee weken lang bloedverdunners via een prikje (Nadroparine). De verpleegkundige leert u hoe u dit zelf thuis kunt doen. Slikt u zelf bloedverdunners in tabletten? Die hoeft u deze twee weken niet te nemen.

Bijwerkingen en complicaties

Onderzoeken waarbij we katheters in bloedvaten brengen, verlopen meestal zonder problemen. Een enkele keer treden er bijwerkingen op, zoals een bloeduitstorting op de plek waar we de katheter hebben ingebracht, of een allergische reactie op het contrastmiddel. Daarnaast zijn er hele zeldzame bijwerkingen, zoals een stolsel, waardoor het bloedvat afsluit.

Complicaties

Een onderzoek of behandeling brengt altijd risico’s op complicaties met zich mee. Maar het team wat het onderzoek of de behandeling uitvoert is gespecialiseerd in het voorkomen van complicaties. De volgende complicaties kunnen optreden:

  • Nieuwe behandeling nodig 15-40%
  • Pijn na de behandeling 20%
  • Bloeduitstorting 3%

Wanneer contact opnemen?

Krijgt u thuis toch last van een complicatie of bijwerking? Belt u dan naar de polikliniek radiologie. Vraag dan vervolgens of u doorverbonden kunt worden met de physician assistent van de interventie radiologie. Bij spoed buiten kantooruren belt u naar het algemene nummer van het Erasmus MC. Vraag dan of u doorverbonden kunt worden met de dienstdoende assistent van de radiologie.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen?

  • In de tijd voor de behandeling en na de behandeling vanaf uw eerste polikliniekbezoek: bel het hart- en vaatcentrum (010) 704 05 63
  • In de tijd tussen uw behandeling en uw eerste polikliniekbezoek: bel de verpleegafdeling (010) 704 30 14
  • Geen gehoor? Dan kunt u bellen met (010) 704 07 04