Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


Veneuze stentplaatsing

Veneuze stentplaatsing


Waarschijnlijk is bij u geconstateerd dat er in een bloedvat een vernauwing zit. De bedoeling van een veneuze stentplaatsing is om een dun buisje (stent) in de vernauwde ader te brengen waardoor de ader weer goed open gaat en de bloeddoorstroming wordt verbeterd.

Voorbereiding


Nuchter zijn
Omdat de behandeling onder algehele narcose plaatsvindt, moet u nuchter zijn op de dag van de behandeling. Van de afdeling Anesthesiologie hoort u wat dit inhoudt en welke voorbereidingen u moet treffen.

Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding e.d.)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet de behandeling worden gedaan binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Intraveneus (direct in de ader) toegediende röntgencontrastmiddelen (met jodium) komen in zeer kleine hoeveelheden in de moedermelk, maar worden niet opgenomen door het maagdamkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening 24 uur met het geven van borstvoeding.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit een jodiumverbinding. Jodiumhoudende stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor deze stoffen? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. Wilt u het ook voor de behandeling zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Bloedverdunners
Als u bloed verdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Marcoumar of Sintrom), kan het zijn dat u hiermee tijdelijk moet stoppen. Vertel het uw arts als u deze middelen gebruikt.

Kleding
Omdat er gewerkt wordt in een steriele omgeving is het noodzakelijk dat u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komt. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit.

Hygiëne
Vanwege de hygiëne worden uw liezen geschoren voordat u naar de röntgenkamer komt.

Over de behandeling


Verloop van de behandeling


Als u op de röntgenkamer bent, wordt u eerst onder narcose gebracht door de anesthesist. De plaats waar u geprikt wordt, hangt af van de plaats waar de stent uiteindelijk moet komen. Dit wordt u verteld voor de behandeling. Om de behandeling uit te kunnen voeren, moet er een bloedvat aangeprikt worden. Dat doen we in uw nek of in uw lies. Als u op de röntgenkamer bent, desinfecteert de laborant uw nek of lies (reinigen met alcohol) en dekt u toe met steriele doeken. Dit is om infectie te voorkomen.

Vervolgens wordt de ader in de nek of de liezen wordt er een dun slangetje ingebracht dat tijdelijk toegang geeft tot het bloedvat. Daarna wordt onder röntgendoorlichting de katheter op de juiste plaats geschoven. Hierna wordt de contrastvloeistof ingespoten.

Foto’s

Tijdens het inspuiten van de vloeistof maken we foto’s. We bekijken de foto’s direct op een monitor. Het kan zijn dat er nog aanvullende foto’s nodig zijn, waarbij opnieuw contrastvloeistof wordt ingespoten. Zodra er een goede positie is gekozen wordt de stent geplaatst. Als de behandeling klaar is, wordt het slangetje uit uw bloedvat gehaald. Daarna wordt het gaatje enkele minuten dichtgedrukt.

Duur van de behandeling
De behandeling neemt één à twee uur in beslag.

Na de behandeling


Nazorg en controles


Na de behandeling wordt u weer teruggebracht naar uw kamer, waar u nog minimaal een uur bedrust moet houden om de kans op een nabloeding zo klein mogelijk te houden. Hier is steeds iemand aanwezig om te kijken of u iets nodig heeft en te controleren of alles goed gaat.

Eten en drinken
U mag , in overleg met uw arts, weer gewoon eten en drinken.

Bijwerkingen en complicaties


Tijdens de behandeling


Onderzoeken waarbij katheters in de bloedvaten worden ingebracht, verlopen meestal zonder problemen. Een enkele maal treden er bijverschijnselen op, zoals een bloeduitstorting op de plaats waar de katheter werd ingebracht of een overgevoeligheidsreactie op het contrastmiddel. Daarnaast treden hoogst zelden complicaties op, bijvoorbeeld stolselvorming, die kan leiden tot afsluiting van een bloedvat. Het team dat het onderzoek uitvoert, is echter gespecialiseerd in het voorkomen en het behandelen van dergelijke problemen. De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd, weegt altijd de geringe kans op dergelijke complicaties goed af tegen de voordelen van de belangrijke informatie die de behandeling geeft.

Na de behandeling thuis


Krijgt u thuis onverhoopt toch een complicatie? Belt u dan naar de polikliniek Radiologie. U wordt dan doorverbonden met de physician assistent van Interventie Radiologie. Krijgt u een complicatie buiten kantoortijden? Belt u dan het centrale nummer van het Erasmus MC. U vraagt dan naar de dienstdoende Radioloog.

Contact


Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06. Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704.Foldernummer: 0000250-11_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien