Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Dermatologie


Veneuze drukmeting / compartiments- drukmeting

Veneuze drukmeting / compartiments- drukmeting


Tijdens een veneuze drukmeting en/of compartimentsdrukmeting wordt de druk in de beenaders en/of het onderbeen gemeten. Om de druk in de ader te meten wordt een infuusnaald aangebracht in een ader op uw voet, en aangesloten op een meetapparaat. De compartimentsdruk wordt gemeten door een katheter (flexibel buisje) aan de voorzijde van het onderbeen in te brengen, nadat de aanprikplaats is verdoofd.

Waarom een veneuze drukmeting?


De druk in de beenaders geeft de arts een indruk van de conditie en functionaliteit van de aders. Deze informatie bepaalt, samen met de uitslag van de andere onderzoeken, welke behandeling bij u het beste kan worden toegepast en geeft een beeld van de toekomstverwachtingen van de ziekte.

Waarom een compartimentsdrukmeting?


De druk in het voorste compartiment van het onderbeen (het onderbeen telt vier compartimenten) geeft de arts een indruk van de druk in uw onderbeen. De druk in het voorste compartiment van het onderbeen kan verhoogd zijn ten gevolge van ziekten van de aders. De informatie die dit onderzoek oplevert, bepaalt samen met de uitslag van de veneuze drukmeting en eventuele andere onderzoeken, welke behandeling bij u het beste kan worden toegepast.

Voorbereiding


Nuchter zijn
U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn. U mag gewoon eten, dat wordt zelfs aangeraden.

Alcohol
U mag op de dag vóór het onderzoek en op de dag van het onderzoek geen alcohol gebruiken.

Bloedverdunners
Gebruikt u medicijnen die de bloedstolling beïnvloeden (bloedverdunners), meldt u dit dan tijdig voor het onderzoek aan de arts. Bepaalde bloedverdunners dienen voor het onderzoek tijdelijk te worden gestaakt.

Wat neemt u mee?


Wij raden u aan ruime (veter-)schoenen mee te nemen (na het onderzoek krijgt u een drukverband op de voet).

Verloop van het onderzoek


Anamnese
Als u aan de beurt bent, wordt u meegenomen naar de onderzoekkamer, waar we u eerst een aantal vragen stellen met betrekking tot uw klachten en algehele gezondheid (anamnese). Wij vragen u uw schoenen, sokken en broek uit te doen, zodat we uw benen kunnen onderzoeken.

Aanprikken
Met warme voeten wordt het aanprikken van een bloedvaatje eenvoudiger. Daarom gaat u eerst tien minute met uw voeten in een warmwaterbadje. Daarna wordt een infuusnaald in een bloedvaatje op de voet ingebracht en aangesloten op het meetapparaat. Het aanprikken van de infuusnaald kan pijnlijk zijn.

De eerste meting
Nadat u bent gaan liggen, wordt aan de voorzijde van het onderbeen aangetekend waar de compartimentsdruk wordt gemeten. Deze plek wordt plaatselijk verdoofd en vervolgens aangeprikt met een holle naald. Hierin wordt een katheter (flexibel buisje) opgevoerd. De naald wordt verwijderd en de katheter wordt aangesloten op hetzelfde meetapparaat als waarmee de veneuze druk wordt gemeten. De eerste meting vindt plaats terwijl u ligt.

De tweede meting
De arts vraagt u nu om weer rechtop te gaan staan. De volgende meting begint en de arts vraagt u om tien keer achter elkaar, binnen vijftien seconden, op uw tenen te gaan staan. Hierna blijft u stilstaan totdat de meting klaar is. In principe wordt deze meting per been één keer herhaald. Daarna vindt nog een meting plaats, waarbij de arts u vraagt om tien keer te hurken binnen vijftien seconden.

De derde meting
Voor de derde en laatste meting aan het been gaat u weer liggen.

Na de metingen
Na deze metingen wordt u losgekoppeld van de meetapparatuur en worden de infuusnaald en katheter verwijderd. De insteekopeningen worden afgedrukt en er wordt een drukverband aangelegd. Een blauwe plek rondom de insteekplaatsen is nagenoeg niet te voorkomen. Vervolgens wordt de procedure herhaald aan het andere been.

Na het onderzoek


Nazorg en controles


U krijgt een controleafspraak voor het telefonisch spreekuur van de arts. De afspraak vindt plaats drie weken na het onderzoek.

Drukverband
U mag het drukverband pas in de avond verwijderen.

Houding
Het is belangrijk dat u uw been tot twee uur na het onderzoek zoveel mogelijk hoog legt.

Naar huis


Na het onderzoek mag u naar huis.

Leefregels
Vermijdt u op de dag van het onderzoek veel lichamelijke inspanning zoals langdurig lopen of sporten.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft over het onderzoek, kunt u een telefonische afspraak maken. Belt u hiervoor met de
polikliniek Dermatologie, telefoonnummer (010) 704 01 10.
Foldernummer: 6182286-04_13


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien