Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Interne geneeskunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Vaccinatie tegen waterpokken

Vaccinatie tegen waterpokken

Voor patiënten die op de wachtlijst staan voor een niertransplantatie


Na een niertransplantatie kunt u ziek worden van het virus dat waterpokken veroorzaakt. Daarom controleren we u voor de transplantatie op het virus. Als u het virus nog niet eerder heeft gehad, zullen we u vaccineren tegen de waterpokken. Hier leest u alles over de controle op het virus en het vaccinatieprogramma.

Het kan zijn dat u na uw niertransplantatie voor de eerste keer in u leven besmet raakt met het waterpokkenvirus. Onder normale omstandigheden is dat geen probleem, maar na transplantatie kunt u hier erg ziek van worden.

Dat komt omdat u na de niertransplantatie medicijnen slikt die uw afweer onderdrukken (immunosupressiva). U slikt deze medicijnen om ervoor te zorgen dat uw afweer de nieuwe nier niet aanvalt of afstoot. Maar de medicijnen kunnen er soms ook voor zorgen dat uw afweer niet sterk genoeg is om u tegen virussen te beschermen.

Controle op het waterpokkenvirus


Daarom controleren we alle patiënten die op de wachtlijst staan voor een niertransplantatie op het waterpokken virus. Dit doen we door een beetje bloed bij u af te nemen. Meestal doen we dit tegelijk met de andere bloedafnames.

Heeft u het virus al gehad? Dan heeft u genoeg antistoffen in uw lichaam om u tegen dit virus te beschermen. Maar heeft u het virus nog niet eerder gehad? Dan heeft uw lichaam nog niet genoeg antistoffen tegen het virus aangemaakt. Om u te beschermen tegen het virus zullen we u vaccineren. Zo bent u goed beschermd tegen het virus na uw niertransplantatie.

Vaccineren


Het duurt maximaal 12 weken om u te vaccineren en u goed te beschermen tegen het virus. Tijdens deze periode van maximaal 12 weken kunt u nog geen niertransplantatie krijgen. Staat u al op de wachtlijst voor een transplantatie? Dan halen we u hier tijdelijk vanaf.

De researchverpleegkundige maakt zo snel mogelijk een afspraak met u voor de vaccinaties en de bloedafname. We combineren de afspraken zo veel mogelijk met uw afspraken op de pre-transplantatie polikliniek.

We vaccineren u twee keer met 0,5 ml provarivax. Tussen de twee vaccinaties zitten 4 tot 8 weken. U krijgt de vaccinatie in uw bovenarm, net onder de huid (subcutaan). Het vaccin voor de waterpokken is een levend verzwakt virus. Door het vaccin kunt u koorts krijgen. U mag dan een paracetamol nemen om uw koorts te verlagen. Ook kan de prikplek wat rood en pijnlijk zijn en warm aanvoelen. Als u hevige klachten krijgt na de vaccinatie. Neem dan contact met ons op. U kunt de contactgegevens vinden onder het kopje 'contact'.

Als u zwanger bent mag u niet gevaccineerd worden. We adviseren u ook om niet zwanger te worden tot 3 maanden na de vaccinatie.

13 weken na de eerste vaccinatie nemen we nogmaals een buisje bloed bij u af om te controleren of u genoeg antistoffen heeft aangemaakt. 4 weken na de tweede vaccinatie mag u weer terug op de wachtlijst voor transplantaties.

We brengen uw behandelend nefroloog en huisarts op te hoogte als u gevaccineerd bent.

Vaccinatieschema


Polikliniek afspraak
1e vaccinatie
Na 4-8 weken
2e vaccinatie
Na 13 weken
Bloedafname


Contact


Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op via:Foldernummer: 6189073-02_21


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien