Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Urologie


Urinestoma volgens Bricker

Urinestoma volgens Bricker


Er is besloten om bij u een urinestoma volgens de methode van Bricker aan te leggen. Een stoma is een kunstmatige uitgang, in dit geval een opening in de buikwand. De uroloog heeft u daar reeds over ingelicht. Bijzondere omstandigheden kunnen tot wijzigingen in de onderstaande informatie aanleiding geven. Dit zal altijd door uw uroloog aan u kenbaar worden gemaakt.

Wat is een urinestoma volgens Bricker


Bij de methode van Bricker wordt de urine via urineleiders en een stukje dunne darm, dat als een stoma in uw huid is gehecht, naar buiten vervoerd. Dat wil zeggen dat de urine uw lichaam niet meer verlaat via de blaas en de plasbuis.
Een urinestoma is nodig als:

Voorbereiding


Dag van opname

U wordt een dag voor de operatie opgenomen.
Voorafgaand aan de opname gaat u naar de stomaverpleegkundige om op uw buik te tekenen waar de beste plaats is voor de stoma. U krijgt aanvullende informatie over het leven met een stoma. Verder zal de stomaverpleegkundige een stomazakje op uw buik plakken om u een idee te geven hoe dit voelt. Bij een urinestoma volgens Bricker blijft de urine lopen en wordt deze opgevangen in een kunststof zakje dat op uw buik wordt geplaatst.
U krijgt een klysma waarmee de darmen geheel schoon worden. Er wordt een voedingssonde ingebracht via de neus, om voeding toe te kunnen dienen na de operatie.
U moet voor de operatie nuchter zijn, dat wil zeggen dat u niets mag eten, drinken of roken vanaf 24.00 uur 's nachts.
Om kans op een trombosebeen te verkleinen, krijgt u tijdens de opname en tot vier weken na de operatie dagelijks een injectie met een bloedverdunner (Fraxiparine).

Operatie


Direct voorafgaand aan de operatie wordt de huid waar geopereerd gaat worden, geschoren.
Aan het begin van de operatie vertelt de uroloog wat er gaat gebeuren. Heeft u op dat moment nog vragen, dan kunt u ze tijdens dat gesprek stellen. Behalve het aanleggen van een stoma, kan er tijdens de operatie ook nog een andere ingreep worden verricht. Wanneer er in de blaas een kwaadaardig gezwel zit, moet bijvoorbeeld ook de blaas worden verwijderd.
De narcose, de soort snede die wordt gemaakt en de duur van de operatie is afhankelijk van de zwaarte van de ingreep.

De operatie vindt plaats onder algehele narcose.
Tijdens de operatie wordt een stukje dunne darm van ongeveer vijftien centimeter samen met de bloedvaten geisoleerd. De urineleiders die inmiddels van de blaas zijn losgemaakt, worden hierop vastgemaakt. Het andere uiteinde van het stukje darm wordt door een opening in de buikwand (de stoma) naar buiten gevoerd en vastgemaakt aan uw buikhuid. In iedere urineleider wordt een katheter (een dun kunststof slangetje) achtergelaten dat via de stoma naar buiten wordt geleid. Deze katheters worden in het algemeen na ongeveer tien dagen verwijderd. Ook wordt een wonddrain (een dun buisje om wondvocht af te voeren) via de buikwand naar buiten geleid.

De opnameduur is ongeveer 8 dagen. De opnameduur wordt echter vooral bepaald door hoe snel u herstelt en de bijkomende complicaties, die naast het aanleggen van de urinestoma, kunnen voorkomen. Na de opname wordt u bij blaaskanker nog een week opgenomen in Laurens Intermezzo, dit is een revalidatiehotel. We doen dit om de stap naar huis kleiner te maken.

Na de operatie


Na ontslag blijft u poliklinisch onder controle. Deze controles vinden plaats op de polikliniek urologie of de polikliniek urologie (oncologie). Als er specifieke problemen zijn met de stoma dan kunt u daarvoor ook terecht bij de stoma-verpleegkundige.

Complicaties


Complicaties komen vaker voor bij patiënten die eerder een bestraling van de buik hebben gehad. Het aantal complicaties is ook hoger als u ouder bent dan 70 jaar.

Complicaties kunnen zijn:

LeefregelsContact


Als u door ziekte of een andere reden niet op de afspraak kunt komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie. In uw plaats kan dan een andere patiënt worden geholpen.

Heeft u nog vragen, neemt u dan contact op met de polikliniek urologie, telefoonnummer (010) 704 01 46 of de polikliniek urologie (oncologie) (010) 704 0251.


Foldernummer: 0000616-05_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien