Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Urologie (oncologisch)


Ureterocutaneostomie

Ureterocutaneostomie


Een ureterocutaneostomie is een kunstmatige uitgang (opening) in de buikwand. Wij leggen u graag uit wat u van de operatie kunt verwachten en welke voorbereidingen nodig zijn.

Urineafleiding door ureterocutaneostomie


De urine wordt via de urineleider (die in uw huid is gehecht) naar buiten vervoerd via de ureterocutaneostomie. De urine verlaat uw lichaam dan niet meer via de blaas en de plasbuis. Omdat de urine op elk moment uit de stoma kan lopen, krijgt u een kunststof zakje op uw buik geplakt om de urine in op te vangen.

Een urinestoma of ureterocutaneostomie is nodig als:

Voorbereiding


Mochten er bijzondere omstandigheden zijn, dan kan het zijn dat de procedure anders verloopt dan eerder is afgesproken. Dit hoort u altijd van tevoren van de uroloog. Aan het begin van de operatie vertelt de uroloog wat er gaat gebeuren. Wanneer u op dat moment nog vragen heeft, kunt u ze tijdens dat gesprek stellen.

Stomaverpleegkundige
Voor de opname gaat u naar de stomaverpleegkundige om uw buik af te laten tekenen. De verpleegkundige geeft aan waar de beste plaats is voor het naar buiten brengen van de ureter. U krijgt aanvullende informatie over het omgaan met een urineafleiding. Verder plakt de stomaverpleegkundige een stomazakje op uw buik om u een idee te geven hoe dit voelt.

Opname
U wordt een dag voor de operatie opgenomen door de verpleegkundige en de dienstdoende arts. U krijgt een klysma. Meer over het verloop van de opname en wat u nodig heeft tijdens het verblijf in de kliniek leest u in ‘wegwijs in de kliniek’ of op www.erasmusmc.nl.

Nuchter zijn
U moet voor de operatie nuchter zijn, dat wil zeggen dat u niets mag eten, drinken of roken. Dit is op de dag van de operatie vanaf 24 uur ’s nachts.

Fraxiparine
Om trombose te voorkomen, krijgt u tijdens de opname en tot 4 weken na de operatie dagelijks een injectie Fraxiparine (bloedverdunnende medicatie) om de kans op het ontstaan van een trombosebeen te verlagen.

Over de operatie


De anesthesie (narcose), de soort snede die wordt gemaakt en de duur van de operatie hangen af van de zwaarte van de ingreep en met welke techniek er wordt geopereerd. Tijdens de operatie bent u onder algehele anesthesie. Het aanleggen van een ureterocutaneostomie wordt vaak gecombineerd met andere ingrepen. Wanneer er in de blaas een kwaadaardige tumor zit, moet ook de blaas worden verwijderd.

Verloop van de operatie


In de operatiekamer scheren wij de huid waar geopereerd wordt. De chirurg hecht de urineleider die van de blaas is losgemaakt in de buikwand. De urineleider komt zo naar buiten als een klein stoma. In de urineleider wordt een katheter (een dun kunststof slangetje, splint genoemd) achtergelaten en via de buikwand naar buiten geleid. U krijgt ook een wonddrain (een dun buisje om wondvocht af te voeren) die we via de buikwand naar buiten leiden. Deze mag er na 2 dagen uit.

Na de operatie


U blijft ongeveer 5 dagen in het ziekenhuis. Dit hangt voornamelijk af van hoe snel u herstelt en of er eventueel bijkomende complicaties ontstaan. Na de opname verblijft u nog een week in het revalidatiecentrum Laurens Intermezzo om de stap naar huis kleiner te maken.

LeefregelsPoliklinische controles


U blijft poliklinisch onder controle bij de polikliniek urologie van het Erasmus MC Kanker Instituut. De splint verwisselen wij ongeveer om de 8 weken.

Bijwerkingen en complicaties


Complicaties komen vaker voor bij patiënten die eerder een bestraling van de buik hebben gehad. Het aantal complicaties is ook hoger bij mensen boven de 70 jaar. Complicaties kunnen zijn:


Wanneer contact opnemen?


Meer informatie


Deze informatie beschrijft de algemene procedure en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts. Heeft u na het lezen behoefte aan meer informatie neemt u dan contact met ons op.

Contact
Foldernummer: digi-07_19

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien