Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


Trombolysebehandeling

Trombolysebehandeling


Als er op de foto’s een vernauwing of afsluiting in een bloedvat is gezien, kan de radioloog starten met een zogeheten `trombolysebehandeling'. Bij deze behandeling laten we net voor of achter de vernauwing een katheter achter. Door die katheter kunnen we met een pomp een aantal uur medicatie geven die de vernauwing moet opheffen.

Voorbereiding


Nuchter zijn
Op de dag van de behandeling mag u uitsluitend een licht ontbijt gebruiken: een kopje thee met een beschuitje als de behandeling ’s ochtends plaats vindt en een lichte lunch als de behandeling 's middags plaats vindt.

Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding en dergelijke)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet de behandeling plaatsvinden binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Intraveneus (direct in de ader) toegediende röntgencontrastmiddelen (met jodium) komen in zeer kleine hoeveelheden in de moedermelk, maar worden niet opgenomen door het maagdamkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening 24 uur met het geven van borstvoeding.

Kleding
Omdat er gewerkt wordt in een steriele omgeving is het noodzakelijk dat u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komt. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit een jodiumverbinding. Jodiumhoudende stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor deze stoffen? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. Wilt u het ook voor de behandeling zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Over de behandeling


Verloop van de behandeling


Voor de behandeling moet een bloedvat aangeprikt worden. Dit gebeurt meestal in de lies. Als u op de röntgenkamer bent, desinfecteert (reinigen met alcohol) de laborant uw lies en dekt u daarna toe met steriele doeken. Dit is om infectie te voorkomen. De radioloog geeft u eerst een prik in de liesstreek voor de plaatselijke verdoving, dit kan gevoelig zijn. Dan wordt de ader/slagader van uw lies aangeprikt en wordt er een dun slangetje (katheter) ingeschoven. Onder röntgendoorlichting wordt de katheter op de juiste plaats geschoven.

Hierna krijgt u de contrastvloeistof ingespoten. Deze vloeistof geeft een warm gevoel op verschillende plaatsen in uw lichaam. Ook kunt u tijdelijk een vieze smaak in de mond krijgen. Dit alles verdwijnt binnen enkele minuten. Tijdens het inspuiten van de vloeistof maken we foto’s. Het is belangrijk voor het slagen van het onderzoek dat u heel stil blijft liggen. Nadat de foto’s zijn gemaakt, worden ze direct bekeken op een monitor. Het kan zijn dat er nog aanvullende foto’s nodig zijn, waarbij opnieuw contrastvloeistof wordt ingespoten. Ook kan het voorkomen dat ook de andere liesslagader wordt aangeprikt.

Trombolysebehandeling
Als er op de foto een vernauwing of afsluiting van een bloedvat is te zien, start de radioloog met de trombolysebehandeling. Het kan voorkomen dat de radioloog een zogeheten dotterbehandeling of een stentplaatsing uitvoert wanneer dat nodig is. Als dat het geval is, krijgt u hierover uitgebreide informatie.

Duur van de behandeling
Deze behandeling kan 6 uur tot een paar dagen duren. Meestal controleren wij iedere 6 à 8 uur de doorgankelijkheid van het bloedvat. Pas als de doorgankelijkheid van het bloedvat weer volledig is hersteld, wordt de behandeling gestopt. Het kan echter voorkomen dat de behandeling niet het juiste resultaat geeft na een aantal dagen. In dat geval wordt de behandeling ook gestopt en worden de overige mogelijkheden bekeken.

Na de behandeling


Nazorg en controles


Na het onderzoek brengen wij u terug naar uw kamer, waar u in bed moet blijven liggen tot de volgende controle. In overleg met de dienstdoend arts mag u weer gewoon eten en drinken. In de kliniek wordt u nauwlettend in de gaten gehouden en controleren wij uw bloeddruk en hartslag.

Bijwerkingen en complicaties


Tijdens de behandeling


Onderzoeken waarbij katheters in de bloedvaten worden ingebracht, verlopen meestal zonder problemen. Een enkele keer zijn er bijverschijnselen, zoals een bloeduitstorting op de plaats waar de katheter werd ingebracht of een overgevoeligheidsreactie op het contrastmiddel. Hoogst zelden ontstaan complicaties, bijvoorbeeld stolselvorming die kan leiden tot afsluiting van een bloedvat. Een liesbloeding langs de sheath (tijdelijke buisje in de lies) komt ook een enkele keer voor. Ook kan het voorkomen dat er een bloeding in de hersenen ontstaat, door het hoge gehalte aan bloedverdunnende middelen die u krijgt. Dit is echter een zéér zeldzame complicatie. De verpleegkundigen in de kliniek houden dit allemaal goed in de gaten. Het team dat het onderzoek uitvoert, is gespecialiseerd in het voorkomen en behandelen van dergelijke problemen. De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd, weegt altijd de geringe kans op dergelijke complicaties goed af tegen de voordelen van de behandeling.

Na de behandeling thuis


Krijgt u thuis toch een complicatie? Belt u dan naar de polikliniek radiologie. U wordt dan doorverbonden met de physician assistent van interventie radiologie. Buiten kantoortijden belt u het algemeen nummer van het Erasmus MC en vraagt u naar de dienstdoende radioloog.

Contact


Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06. Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704.


Foldernummer: 0000249-11_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien