Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Lokaal injecteren medicatie

Behandelen van een vals aneurysma

Bij deze behandeling herstellen we een ‘vals’ aneurysma. Dit is een zwakke plek in een bloedvat, dat ontstaat door een beschadiging aan de bloedvatwand. Door het inspuiten van medicijnen (trombine) ‘lijmen’ we de vaatwanden weer aan elkaar. Hier leest u meer over het verloop van de behandeling.

Download PDF



Wat is een 'vals' aneurysma?

Een normaal aneurysma is een verwijding van een bloedvat. Daarbij zijn dus alle wanden van het bloedvat, zowel de binnenwand als de buitenwand, opgerekt.

Bij een ‘vals’ aneurysma is de binnenwand van het bloedvat beschadigd. Hierdoor lekt er bloed tussen de binnenwand en de buitenwand van het bloedvat, waardoor er een zwelling ontstaat. Bij een ‘vals’ aneurysma is dus alleen de buitenwand opgerekt.

Bij een 'vals' aneurysma is de binnenwand van het bloedvat beschadigd. Hierdoor lekt er bloed tussen de binnenwand en de buitenwand van het bloedvat, waardoor er een zwelling ontstaat.

Voorbereiding

Kleding
Het onderzoek of de behandeling vindt plaats in een steriele omgeving. Daarom moet u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komen. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit. Soms krijgt u op de afdeling een operatiehemd aan van de verpleegkundigen.

Over de behandeling

Wat is het doel?

Met een trombine injectie spuiten we een stofje in het ‘vals’ aneurysma. Hiermee ‘lijmen’ we het aneurysma dicht. Zo kan er geen bloed meer tussen de wanden van het bloedvat komen. De buitenwand van het bloedvat rekt niet meer verder uit. Zo kan het bloed weer goed doorstromen.

Met een trombine injectie spuiten we trombine in het 'vals' aneurysma, zodat het aneurysma wordt dichtgelijmd.

Verloop van de behandeling

U gaat eerst naar de röntgenkamer. Daar kijkt de radioloog met een echoapparaat waar het aneurysma precies zit. Ook bekijkt de radioloog hoe hij/zij het beste bij het aneurysma kan komen. Daarna desinfecteren we uw huid met alcohol. We dekken u af met een steriele (schone) doek.

De radioloog prikt vervolgens het bloedvat aan waar het ‘vals aneurysma’ zit. Door de naald die de radioloog in het bloedvat heeft gebracht wordt vervolgens trombine ingespoten. Hier voelt u verder weinig van. Als de vloeistof ingespoten is, controleert de radioloog het bloedvat nog een keer met het echoapparaat. Als het resultaat voldoende is, bent u klaar met de behandeling.

Helaas lukt het soms niet om het ‘aneurysma’ in 1 behandeling weg te halen. In dat geval zijn er meerdere behandelingen nodig.

Na de behandeling

Na de behandeling heeft u 1 uur platte bedrust. Dat betekent dat u op uw rug op uw bed moet blijven liggen. Daarna mag u meestal naar huis.

Na het onderzoek moet u het rustig aan doen. U mag uw been 24 uur lang niet te veel belasten.

U krijgt na 24 uur nog een afspraak voor een controle echo.

Bijwerkingen en complicaties

Behandelingen waarbij we een naald in een bloedvat brengen, verlopen meestal zonder problemen.

Een enkele keer zijn er complicaties, zoals afsluiting van het bloedvat omdat er een bloedpropje is ontstaan.

Het team wat de behandeling uitvoert, is gespecialiseerd in het voorkomen van complicaties. Het team zal meteen actie te ondernemen als er een complicatie optreedt.

Wanneer contact opnemen?

Krijgt u thuis toch last van een complicatie of bijwerking? Belt u dan naar de polikliniek radiologie. Vraag dan vervolgens of u doorverbonden kunt worden met de physician assistent van de interventie radiologie. Bij spoed buiten kantooruren belt u naar het algemene nummer van het Erasmus MC. Vraag dan of u doorverbonden kunt worden met de dienstdoende assistent van de radiologie.

Contact

  • Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 20 06.
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704