Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Neurologie


Trombectomie van de hersenvaten

Trombectomie van de hersenvaten


Een trombectomie van de hersenvaten is een ingreep waarbij een stolsel in een bloedvat wordt verwijderd. De ingreep vindt meestal plaats binnen 6 uur na een herseninfarct.

Wat is een trombectomie van de hersenvaten?


Bij een trombectomie verwijderen we een stolsel (een trombus) in een bloedvat. Een stolsel in een bloedvat in de hersenen veroorzaakt een herseninfarct.

Wat we gaan doen


Met behulp van slangetjes (katheters) proberen we om, vanuit de lies, het stolsel weg te halen.
Met verwijderbare stents trekken we het stolsel uit het bloedvat.
Terwijl we het stolsel uit het bloedvat trekken, zuigen we via de katheter bloed op. Hiermee voorkomen we dat stukjes stolsel losschieten en andere bloedvaten in de hersenen verstoppen.
Een trombectomie vindt meestal plaats zonder narcose, omdat dit beter is voor de patiënt.
Als de patiënt onrustig is, is het soms beter om wel narcose te geven, de arts overlegt dan met de anesthesioloog die de narcose geeft.

De trombectomie wordt uitgevoerd door de neuro-interventionalist op de polikliniek radiologie.
Wanneer is een trombectomie van de hersenvaten nodig?


We voeren een trombectomie uit bij patiënten met een herseninfarct, bij wie op de hersenscan (CTA) een stolsel in een groot bloedvat van de hersenen te zien is. Door dit stolsel weg te halen, kan er weer bloed naar dit deel van de hersenen stromen. Het is heel belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt, want hoe langer het stolsel het bloed in de hersenen tegenhoudt, hoe groter de schade aan het hersenweefsel.

Bij de meeste patiënten is een behandeling met trombectomie alleen zinvol als dit niet later dan 6 uur na het herseninfarct plaatsvindt.
Een trombectomie leidt meestal niet tot volledig herstel, maar kan er wel voor zorgen dat de gevolgen minder erg zijn dan wanneer het stolsel niet is verwijderd.

Wat zijn de risico’s?


Een van de belangrijkste risico's van een trombectomie in de hersenen is dat een stukje stolsel afbreekt of losschiet en een ander bloedvat afsluit. Indien mogelijk, behandelen we dit bloedvat ook meteen met trombectomie.
Daarnaast is er een risico op beschadiging van de bloedvatwand in de hals of in de hersenen. Dit kan leiden tot afsluiting van het bloedvat of een hersenbloeding.

Grote onderzoeken bij patiënten laten zien dat, als de behandeling op tijd wordt toegepast, de verbetering door de behandeling ruim opweegt tegen de risico’s.

Na de behandeling


Na de trombectomie wordt de patiënt opgenomen op de stroke-unit (stroke = herseninfarct) van de kliniek neurologie. Deze kliniek is gespecialiseerd in de behandeling en opvang van patiënten die zijn getroffen door een herseninfarct.

Wie door een ander ziekenhuis is doorgestuurd voor de behandeling, wordt meestal de volgende dag weer teruggeplaatst naar het eigen ziekenhuis. De verdere behandeling vindt dan daar plaats.

Nazorg en controles


De nacontrole wordt gedaan door de eigen neuroloog van de patiënt. Met patiënten die door een ander ziekenhuis zijn doorverwezen, nemen wij na drie maanden nog een keer telefonisch contact op om te horen hoe het gaat.

Vragen?


Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust aan uw behandelend arts. Wij helpen u graag.

Contact


Polikliniek neurologie: (010) 704 0130
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 – 16.30 uur
polikliniek.neurologie@erasmusmc.nl


Foldernummer: 0000482-08_17


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien