Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


Transjugulaire drukmeting

Transjugulaire drukmeting


Bij een transjugulaire drukmeting meten we de druk in de aderen van de lever.

Voorbereiding


Licht ontbijt
Op de dag van het onderzoek mag u uitsluitend een licht ontbijt gebruiken: een kopje thee met een beschuitje, als het onderzoek ’s ochtends plaatsvindt en een lichte lunch als het onderzoek 's middags plaatsvindt.

Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding en dergelijke)
Röntgenonderzoek kan beter niet plaatsvinden als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek worden gedaan binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Intraveneus (direct in de ader) toegediende röntgencontrastmiddelen (met jodium) komen in zeer kleine hoeveelheden in de moedermelk, maar worden niet opgenomen door het maagdamkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening 24 uur met het geven van borstvoeding.

Kleding
Omdat er gewerkt wordt in een steriele omgeving is het noodzakelijk dat u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komt. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit een jodiumverbinding. Jodiumhoudende stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor deze stoffen? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. Wilt u het ook voor het onderzoek zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Latex allergie
Bij de drukmetingen wordt een latex ballon gebruikt. Heeft u een allergie voor latex? Vertel dit dan voor het onderzoek aan de laborant(e) of de radioloog.

Over dit onderzoek


Wat we gaan doen


Wat is het?
Een transjugulaire drukmeting is een manier om de druk in de aderen van de lever te meten.

Wat is het doel?
Met dit onderzoek kunnen we zien of de druk afwijkt van de normale drukwaarden. Als de druk in de aderen van de lever niet goed is, kan dit een oorzaak zijn van spataderen rondom de slokdarm of vocht in de buik. Soms wil de chirurg de druk weten om in te kunnen schatten of hij wel of niet kan opereren.

Verloop van het onderzoek


De laborant of radioloog desinfecteert eerst de huid in uw hals en dekt u daarna toe met steriele doeken. De huid wordt verdoofd, dit kan gevoelig zijn. Met behulp van een echo wordt de ader in uw hals aangeprikt en wordt er een geleidedraad ingebracht. Vervolgens wordt met röntgendoorlichting de katheter op de goede plaats in de leverader gelegd. Daarna maken we foto's om de locatie van de katheter te controleren. Hierbij maken we gebruik van contrastmiddel. Zodra zeker is dat de katheter op de goede locatie ligt, start de radioloog de drukmeting. Als alles gelukt is, halen we de katheter weer uit uw hals en wordt het gaatje dat is ontstaan 5 minuten licht dichtgedrukt.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek


Nazorg en controles


Wanneer u weer terug bent op uw kamer, moet u een uur rustig op bed blijven zitten. Hierna mag u weer uit bed.

Naar huis


U kunt naar huis als u niet voor iets anders bent opgenomen en als alles goed gaat.

Bijwerkingen en complicaties


Onderzoeken waarbij katheters in de bloedvaten worden gebracht, verlopen meestal zonder problemen. Een enkele keer zijn er bijverschijnselen, zoals bloeduitstortingen op de plaats waar de katheter werd ingebracht of een overgevoeligheidsreactie op de contrastvloeistof. Hoogst zelden zijn er complicaties, bijvoorbeeld stolselvorming die kan leiden tot afsluiting van een bloedvat. Het team dat het onderzoek uitvoert, is echter gespecialiseerd in het voorkomen en het behandelen van dergelijke problemen. Uw behandelend arts weegt altijd de geringe kans op dergelijke problemen goed af tegen de voordelen van het onderzoek.

Wanneer contact opnemen?


Krijgt u thuis toch een complicatie? Belt u dan de polikliniek radiologie. U wordt doorverbonden met de physician assistent van interventie radiologie. Buiten kantoortijden belt u het algemeen nummer van het Erasmus MC. U vraagt dan naar de dienstdoende radioloog.

Uitslag


De radioloog kan u de uitslag meestal niet gelijk geven. Later op de dag bestuderen wij de foto's en vergelijken deze met eventuele vorige onderzoeken. De radioloog maakt vervolgens een verslag voor uw behandelend arts. Deze bespreekt de uitslag met u.

Contact


Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06. Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704.


Foldernummer: 0000248-11_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien