Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Angiografie en drukmeting vena porta

Foto's maken en de druk meten van de poortader

Bij een angiografie maken we röntgenfoto's van de bloedvaten met een contrastmiddel. Met een drukmeting meten we de druk van een bloedvat. Bij deze behandeling doen we beiden bij een groot bloedvat bij de lever (de poortader/vena porta). Dit doen we door een bloedvat in uw hals aan te prikken (transjugulair). Soms moet er ook een stent in uw poortader geplaatst worden.

Download PDF

Voorbereiding

Eten en drinken
Op de dag van het onderzoek mag u alleen:
  • Als het onderzoek ‘s ochtends is: een kopje thee met een beschuitje.
  • Als het onderzoek ‘s middags is: een ontbijt en een lichte lunch.

Gaat u voor het onderzoek onder narcose? Dan mag u vanaf 6 uur voor de behandeling niets meer eten of drinken. U krijgt hierover meer informatie van de anesthesioloog.

Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie plaatsvinden. Verander zo nodig uw afspraak.

Tijdens de behandeling wordt (jodiumhoudend) contrastmiddel toegediend. Zeer kleine hoeveelheden kunnen in de moedermelk komen, maar deze kleine hoeveelheden worden niet opgenomen door het maagdarmkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening van het contrastmiddel 24 uur met het geven van borstvoeding.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit jodium. Jodium kan een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor jodium? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. De behandelend specialist zal u vertellen of voorbereiding met medicatie nodig zal zijn. Wilt u het ook voor het onderzoek of de behandeling zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Kleding
Het onderzoek of de behandeling vindt plaats in een steriele omgeving. Daarom moet u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komen. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit. Soms krijgt u op de afdeling een operatiehemd aan van de verpleegkundigen.

Bloedverdunners
Als u bloedverdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Marcoumar of Sintrom), kan het zijn dat u hiermee tijdelijk moet stoppen. Vertel het uw arts als u deze middelen gebruikt.

Opname
Uw behandelend arts heeft u verteld dat u voor dit onderzoek wordt opgenomen. Meestal is dit voor een of twee dagen. Op de verpleegafdeling wordt bij u een infuus geprikt en bloed afgenomen om de stollingswaarden en nierfunctie te bepalen en te controleren.

Tijdstip van het onderzoek of de behandeling
De duur van het onderzoek of behandeling wisselt erg. We kunnen daarom niet aangeven hoe lang het onderzoek of de behandeling gaat duren of wanneer u klaar zal zijn. Ook krijgen we vaak aanmeldingen voor spoedprocedures. Het kan daarom voorkomen dat uw afspraak wordt uitgesteld. Meestal stellen we uw behandeling uit naar een later tijdstip op dezelfde dag, maar in zeldzame gevallen moeten we uw onderzoek of behandeling uitstellen naar een andere dag. Als dit het geval is, geven we u hier zo snel mogelijk meer informatie over.

Toilet
Ga voor het onderzoek of de behandeling nog even naar het toilet op de verpleegafdeling.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Bij dit onderzoek maken we afbeeldingen van de bloedvaten van de lever. Daarnaast meten we de druk in deze bloedvaten van de lever. We bekijken de beelden direct op de monitor. Als het nodig is, kunnen we meteen een stent in het bloedvat plaatsen.

Wat is het doel?


Met dit onderzoek kunnen we zien hoe de bloedvaten in de lever eruit zien. Ook kunnen we zien of de druk in deze bloedvaten anders is dan normaal. Als de druk in de aderen van de lever niet goed is, kan dit een oorzaak zijn van spataderen rondom de slokdarm of van vocht in de buik. Soms wil de chirurg de druk weten om in te kunnen schatten of hij/zij wel of niet kan opereren.

Verloop van het onderzoek

Het Erasmus MC is een universitair medisch centrum, waarin personeel wordt opgeleid. Het kan daarom voorkomen dat het onderzoek of de behandeling uitgevoerd wordt door één van onze arts-assistenten, gesuperviseerd door een staf-arts. Ook kan het voorkomen dat de arts die het onderzoek of de behandeling van tevoren met u heeft doorgesproken niet degene is die het onderzoek of de behandeling uitvoert.

Als u in de röntgenkamer bent aangekomen, komt u op uw rug op de onderzoekstafel te liggen. Daarna maakt de laborant of de radioloog de huid in uw hals en/of in uw rechterzij schoon met alcohol. We dekken u toe met steriele doeken, om een infectie te voorkomen. We verdoven de huid in uw hals en/of in uw zij. Dit kan een beetje pijn doen.

Met een echo zoeken we naar de juiste ader. Daarna prikken we het bloedvat in uw hals of in de lever aan en brengen we een buisje in. Met een röntgenapparaat kunnen we zien waar de juiste ader in uw lever zit. Hiermee leggen we de katheter op de juiste plek in uw lever. Daarna maken we foto's om de plek van de katheter te controleren. Voor de foto's gebruiken we een contrastmiddel. Als we op de goede plek zitten, start de radioloog de drukmeting. Als het nodig is, kunnen we hierna nog een stent plaatsen. Als alles gelukt is, halen we het buisje weer weg en drukken we het gaatje 5 minuten dicht.

Duur van het onderzoek
De duur van het onderzoek wisselt erg. We kunnen daarom niet aangeven hoe lang het onderzoek gaat duren of wanneer u klaar zal zijn.

Na het onderzoek

Nazorg

Na het onderzoek wordt u weer teruggebracht naar de verpleegafdeling. Om de kans op nabloedingen zo klein mogelijk te houden, moet u minimaal 1 uur bedrust houden. Om de druk op het prikgaatje in de hals zo laag mogelijk te houden, kunt u het beste een beetje overeind in uw bed gaan zitten.

Eten en drinken
U mag na het onderzoek, in overleg met uw afdelingsarts, weer gewoon eten en drinken. Het is belangrijk dat u 48 uur na de contrasttoediening veel drinkt, om de contrastvloeistof zo snel mogelijk uit te plassen.

Naar huis

Als u alleen bent opgenomen voor het onderzoek/de behandeling op de radiologie, mag u meestal dezelfde of de volgende dag weer naar huis. Een afspraak voor uw eerstvolgende polikliniekbezoek krijgt u thuisgestuurd.

Leefregels
Het is belangrijk dat u de eerste 24 uur rustig aan doet. U mag geen zware dingen tillen, niet sporten en niet veel traplopen.

Bijwerkingen en complicaties

Onderzoeken waarbij we katheters in bloedvaten brengen, verlopen meestal zonder problemen. Een enkele keer treden er bijwerkingen op, zoals een infectie of bloeduitstorting op de plaats waar het tijdelijke buisje werd ingebracht.

Complicaties
Een onderzoek of behandeling brengt altijd risico’s op complicaties met zich mee. Maar het team wat het onderzoek of de behandeling uitvoert is gespecialiseerd in het voorkomen van complicaties. De volgende complicaties kunnen optreden:
  • bloeding 2%
  • vaatschade 2%
  • infectie


Wanneer contact opnemen?

Krijgt u thuis toch last van een complicatie of bijwerking? Belt u dan naar de polikliniek radiologie. Vraag dan vervolgens of u doorverbonden kunt worden met de physician assistent van de interventie radiologie. Bij spoed buiten kantooruren belt u naar het algemene nummer van het Erasmus MC. Vraag dan of u doorverbonden kunt worden met de dienstdoende assistent van de radiologie.

Contact

  • Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 20 06.
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704