Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


Transjugulair biopt

Transjugulair biopt


Een transjugulaire leverbiopsie is een leverbiopsie via de bloedvaten. Het doel van de biopsie is het leverweefsel onder de microscoop te kunnen onderzoeken.

Voorbereiding


Eten en drinken
Op de dag van het onderzoek mag u uitsluitend een licht ontbijt gebruiken: een kopje thee met een beschuitje, als het onderzoek ’s ochtends plaats vindt en een lichte lunch als het onderzoek ’s middags plaats vindt.

Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding en dergelijke)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek plaatsvinden binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Intraveneus (direct in de ader) toegediende röntgencontrastmiddelen (met jodium) komen in zeer kleine hoeveelheden in de moedermelk, maar worden niet opgenomen door het maagdamkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening 24 uur met het geven van borstvoeding.

Kleding
Omdat er gewerkt wordt in een steriele omgeving is het noodzakelijk dat u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komt. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit een jodiumverbinding. Jodiumhoudende stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor deze stoffen? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. Wilt u het ook voor het onderzoek zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Over dit onderzoek


Wat we gaan doen


Bij een transjugulair biopt wordt in de hals (rechterkant) een groot bloedvat aangeprikt, waarna een katheter naar de lever wordt gebracht. Via deze katheter wordt dan een naald ingebracht om stukjes leverweefsel weg te prikken. Een transjugulaire biopsie wordt toegepast bij patiënten waar geen gewone biopsie (via de huid in de rechterzij) mogelijk is, zoals bij patiënten met een slechte bloedstolling en bij patiënten met ascites (vocht in de buik).

Verloop van het onderzoek


De radioloog of laborant desinfecteert de huid in uw hals en dekt u toe met steriele doeken. De huid wordt verdoofd, dit kan gevoelig zijn. Onder echogeleiding wordt de ader in de hals aangeprikt en een geleidedraad ingebracht. Onder röntgendoorlichting wordt de katheter op de goede plaats in de leverader gelegd. Daarna maken we foto's om de locatie van de katheter te controleren. Hierbij maken we gebruik van contrastmiddel. Zodra de goede locatie is bevestigd, neemt de radioloog minimaal 3 biopten af. Tijdens de biopten vragen wij u om de adem heel even in te houden. Daarna mag de katheter er weer uit en wordt het gaatje dat is ontstaan 5 minuten licht dichtgedrukt.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Na het onderzoek


Nazorg en controles


Als u terug bent op uw kamer, moet u een uur rustig op bed blijven liggen. Hierna mag u weer van het bed af en eventueel naar huis gaan als alles goed gaat, tenzij u al voor iets anders was opgenomen in het ziekenhuis.

Bijwerkingen en complicaties


Tijdens het onderzoek


Onderzoeken waarbij katheters in de bloedvaten worden ingebracht, verlopen meestal zonder problemen. Een enkele keer zijn er bijverschijnselen, zoals een bloeduitstorting op de plaats waar de katheter werd ingebracht of een overgevoeligheidsreactie op het contrastmiddel. Doordat het biopt in het leverweefsel wordt genomen kan het ook voorkomen dat u een kleine bloeding in de lever krijgt. Hoogst zelden ontstaan complicaties, bijvoorbeeld stolselvorming die kan leiden tot afsluiting van een bloedvat. Ook kan er door het prikken in het bloedvat een bloeding ontstaan. Het team dat het onderzoek uitvoert, is echter gespecialiseerd in het voorkomen en het behandelen van dergelijke problemen. Uw behandelend arts weegt altijd de geringe kans op dergelijke complicaties goed af tegen de voordelen van de behandeling.

Na het onderzoek thuis


Krijgt u thuis toch een complicatie? Belt u dan tussen 08.00 uur en 16.30 uur naar de polikliniek radiologie. U wordt dan doorverbonden met de physician assistent van interventie radiologie. Buiten deze tijden belt u het algemeen nummer van het Erasmus MC en vraagt u naar de dienstdoende radioloog.

De uitslag


De afgenomen biopten gaan naar het laboratorium voor onderzoek. De uitslag krijgt u meestal tijdens de eerstvolgende afspraak op de polikliniek.

Contact


Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06. Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704.Foldernummer: 0000251-11_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien