Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


TIPS-procedure

TIPS-procedure

Transjugulaire Intrahepatisch Portosystemische Shunt


TIPS staat voor: Transjugulaire Intrahepatisch Portosystemische Shunt. Letterlijk vertaald betekent dit: het aanleggen van een kunstmatige verbinding (Shunt) in de grote aderen (Portosystemisch) van de lever (Intrahepatisch) en dit gebeurt door het bloedvat in de hals (Transjugulair) aan te prikken.

Voorbereiding


Nuchter zijn
Omdat de TIPS-procedure onder algehele anesthesie plaatsvindt, mag u voorafgaand aan het onderzoek niets meer eten of drinken. U wordt hierover uitgebreid geïnformeerd door de anesthesioloog.

Opname
U wordt meestal een dag van tevoren opgenomen. Ook kan het zijn dat u de dag van tevoren een buisje (drain) geplaatst krijgt in uw buik om wat er zit aan vocht weg te laten lopen. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid vocht dat er zit. We informeren u van tevoren als dit moet gebeuren.

Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding en dergelijke)
Röntgenonderzoek kan beter niet plaatsvinden als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek worden gedaan binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Intraveneus (direct in de ader) toegediende röntgencontrastmiddelen (met jodium) komen in zeer kleine hoeveelheden in de moedermelk, maar worden niet opgenomen door het maagdamkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening 24 uur met het geven van borstvoeding.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit een jodiumverbinding. Jodiumhoudende stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor deze stoffen? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. Wilt u het ook voor het onderzoek zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Bloedverdunners
Als u bloed verdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Marcoumar of Sintrom), kan het zijn dat u hiermee tijdelijk moet stoppen. Vertel het uw arts als u deze middelen gebruikt.

Kleding
Omdat er gewerkt wordt in een steriele omgeving is het noodzakelijk dat u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komt. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit.


Over dit onderzoek


Wat we gaan doen


Uw arts heeft u doorverwezen voor een TIPS-procedure. Dat is meestal omdat de druk in de bloedvaten van uw lever te hoog is. Die verhoogde druk kan door een TIPS-procedure verlaagd worden. Dat doen we door een directe verbinding te maken tussen het onderste bloedvat en het bovenste bloedvat van de lever. Hierdoor hoeft niet al het bloed de lever meer te passeren en kan het makkelijker doorstromen richting het hart. Een TIPS-procedure vindt altijd onder algehele anesthesie plaats.

Verloop van het onderzoek


Als u op de röntgenkamer bent, brengt de anesthesioloog eerst onder anesthesie. Hierna desinfecteert de laborant uw hals en rechter flank (schoonmaken met alcohol) en dekt u toe met steriele doeken. Dit is om infectie te voorkomen.

Lever met shunt

Daarna wordt het bloedvat in de lever aan uw rechter zijkant aangeprikt. Als dat gelukt is, wordt ook de ader in uw hals aangeprikt en wordt er een dun slangetje (katheter) ingeschoven. Vervolgens wordt onder röntgendoorlichting de katheter op de juiste plaats geschoven. Hierna spuiten we de contrastvloeistof in en maken we foto’s. Na het maken van de foto’s, worden ze direct bekeken op een monitor. De radioloog bepaalt vervolgens een goede route om de shunt aan te leggen van het bovenste bloedvat naar het onderste bloedvat. Na het aanleggen van de shunt wordt er nog een keer een fotoserie gemaakt ter controle. Als het onderzoek klaar is, halen wij het slangetje uit uw bloedvat. Daarna wordt het gaatje enkele (10-15) minuten dichtgedrukt.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek zelf duurt twee tot drie uur.

Na het onderzoek


Nazorg en controles


Na het onderzoek brengen wij u naar de uitslaapkamer, waar u nog ongeveer 3 uur bedrust moet houden om de kans op een nabloeding zo klein mogelijk te houden. Hier is steeds iemand aanwezig om te kijken of u iets nodig heeft en om te controleren of alles goed gaat.

Eten en drinken
U mag, in overleg met uw arts, ook weer gewoon eten en drinken.

Bijwerkingen en complicaties


Tijdens het onderzoek


Onderzoeken waarbij katheters in de bloedvaten worden ingebracht, verlopen meestal zonder problemen. Een enkele keer zijn er bijverschijnselen, zoals een bloeduitstorting op de plaats waar de katheter werd ingebracht of een overgevoeligheidsreactie op het contrastmiddel. Hoogst zelden ontstaan complicaties, bijvoorbeeld stolselvorming die kan leiden tot afsluiting van een bloedvat. Ook kan er door het prikken in het bloedvat een bloeding ontstaan. Het team dat het onderzoek uitvoert, is echter gespecialiseerd in het voorkomen en het behandelen van dergelijke problemen. Uw behandelend arts weegt altijd de geringe kans op dergelijke complicaties goed af tegen de voordelen van de behandeling.

Na het onderzoek thuis


Krijgt u thuis toch een complicatie? Belt u dan naar de polikliniek radiologie tussen 08.00 uur en 16.30 uur. U wordt dan doorverbonden met de physician assistent van interventie radiologie. Buiten deze tijden belt u het algemeen nummer van het Erasmus MC. U vraagt dan naar de dienstdoende radioloog.

De uitslag


De radioloog kan u de uitslag meestal niet gelijk geven. Later op de dag bestuderen we de foto’s en vergelijken we ze met eventuele vorige onderzoeken. De radioloog maakt vervolgens een verslag voor uw behandelend arts. Hij of zij bespreekt de uitslag met u.

Contact


Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06. Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704.
Foldernummer: 0000026-11_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien