Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Oncologie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Thuisbehandeling met chemotherapie met Folfusor®

Thuisbehandeling met chemotherapie met Folfusor®


U krijgt binnenkort een behandeling met chemotherapie via een speciaal pompje: de Folfusor. Hiermee kunt u thuis chemotherapie krijgen. Hier leest u meer over het verloop van de behandeling met een Folfusor®, zaken waarop u thuis moet letten en wat u kunt doen bij problemen.

Over de behandeling


Wat gaan we doen?


Sommige chemotherapie kunnen we geven met een speciaal pompje: de Folfusor®. Dit heet ook wel een elastomeerpomp of infuuspomp. De Folfusor® geeft de chemo geleidelijk en in de juiste snelheid. Hierdoor is de dosering het beste en zijn de bijwerkingen zo min mogelijk. De Folfusor® blijft één of meer dagen aangesloten op uw katheter. Uw arts vertelt u hoe lang dit bij u zal zijn.
Fulfusor pompje

Voorbereiding


U hoeft niet nuchter te zijn voor deze behandeling. U mag gewoon even en drinken vooraf. De eerste keer dat u deze behandeling krijgt, ontvangt u een heuptasje. Neem dit heuptasje de volgende keren dat u de behandeling krijgt weer mee naar het ziekenhuis.

Verloop van de behandeling


In het ziekenhuis


Elke keer dat u een behandeling krijgt met de Folfusor®, komt u naar het ziekenhuis. We starten de behandeling op in het ziekenhuis. Op de Dagbehandeling Oncologie krijgt u eerst diverse (kortlopende) chemotherapieën.

Daarna zal de oncologieverpleegkundige de Folfusor® aansluiten op uw poort- (PAC-) of PICC-katheter. In de Folfusor® zit een ballon met daarin uw chemotherapie: het langlopende 5-fluorouracil. De ballon zal langzaam leeglopen, uw lichaam in.

De oncologieverpleegkundige doet een steriel verband om de poortkatheternaald/ het insteekpunt van uw katheter. Ook plakt de oncologieverpleegkundige de snelheidsregelaar van de Folfusor® vast op uw huid. We schrijven voor u op wanneer de Folfusor® leeg zal zijn. Daarna gaat u naar huis. De rest van de behandeling volgt u thuis

Wat kunt u zelf doen?


  • Controleer drie keer per dag of de Folfusor® met de juiste snelheid loopt. Dit doet u via de indicatorlijnen op het omhulsel.
  • Zorg dat de infuuspomp niet op de grond valt. Draag de Folfusor® daarom in uw zak of in een buideltasje rond de hals, op de heup (zie foto). U krijgt dit tasje in het ziekenhuis.
Fulfusor met heuptasje


Duur van de behandeling


De behandeling duurt ongeveer 22, 46 of 96 uur. Uw arts of oncologie verpleegkundige vertelt hoe lang het bij u zal zijn. Hij/zij vertelt tijdens het aansluiten wanneer de Folfusor® leeg zal zijn. Deze tijd mag 3 uur afwijken.

De Folfusor® is volledig leeg wanneer u enkele ‘bobbels’ ziet op de lege ballon. Hoeveel ‘bobbels’ dit zijn hangt af van de grootte van de Folfusor®. Koppel de Folfusor® nooit zelf af.

Na de behandeling


Is de Folfusor® leeg? Laat de lege Folfusor® dan aangesloten zitten. U mag hem nooit zelf afkoppelen. Dat doet de verpleegkundige tijdens een afspraak op de polikliniek of klinische verpleegafdeling oncologie. Is de Folfusor® eerder leeg dan uw geplande afspraak? Neem dan contact op met de Dagbehandeling Oncologie.

Bijwerkingen en complicaties


Wat doet u wanneer u thuis een probleem ervaart tijdens de behandeling

De Folfusor® loopt niet goed leeg of lijkt vol te blijven
Gesloten infuusklem
Open infuusklem
Gesloten klem, afgesloten lijnGeopende klem, de lijn is niet afgesloten


Er lijkt vloeistof te lekken

Let op!
Als de vloeistof uit de Folfusor® op uw huid komt, kan dit een branderig gevoel of jeuk geven. Is het verband op de katheter vochtig? Of ziet u natte vlekken op uw kleding of huid? Kijk dan op welke plek het systeem lekt:

Een lek bij de poortkatheternaald of het insteekpunt van de PICC-katheter
Een lek bij de verbinding tussen de infuuslijn van uw katheter en de infuuslijn van de Folfusor®

De Folfusor® is stuk

Wanneer contact opnemen?


Neem direct contact op met ziekenhuis bij de volgende bijwerkingen

Contact


Heeft u nog vragen? Stel ze aan uw arts of oncologie verpleegkundige. Of neem contact op met Dagbehandeling Oncologie.
Bent u verhinderd? Neemt u dan contact op met Dagbehandeling Oncologie.



Foldernummer: 0000927-03_22


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien