Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Thoraxfoto

Download PDF

Een thoraxfoto is een röntgenfoto van de borstkas en noemen we ook wel 'longfoto’. Een radioloog kan op deze foto het hart en de longen beoordelen en kijken of er afwijkingen te zien zijn. Het maken van deze röntgenfoto is pijnloos.

Wat is röntgenstraling?

Bij röntgenfoto’s wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Dit is een vorm van ioniserende straling die in een röntgenbuis kunstmatig wordt opgewekt. Ioniserende straling komt ook in de natuur voor. Wanneer u op wintersport gaat of per vliegtuig reist, krijgt u meer straling dan bij het maken van deze foto’s. Toch zal de laborant(e) er op toezien dat u zo weinig mogelijk straling krijgt, omdat het beperken van de straling van belang is en blijft.

Voorbereiding

Voor vrouwen (zwangerschap)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek worden gedaan binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak.

Wat neemt u mee?
Het is prettig wanneer u kleding aanheeft die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.

Over dit onderzoek


Verloop van het onderzoek


Mondkapje
In sommige gevallen krijgt u van de baliemedewerker een mondkapje. U moet dit mondkapje op doen voordat u naar het wachtgebied gaat. U houdt het mondkapje op tijdens het onderzoek. Pas als u klaar bent en het wachtgebied verlaat, mag u het mondkapje af doen en in de prullenbak weggooien.

Kleedkamer
Een laborant(e) haalt u op uit het wachtgebied en brengt u naar het kleedkamertje. U moet uw bovenlichaam ontbloten en eventuele sieraden (ook piercings) in dit gebied af of uit doen. De deur van het kleedkamertje kan op slot, zodat u tijdens het onderzoek uw eigendommen hier kunt laten staan. Aan de andere zijde van het kleedkamertje wordt u opgehaald door de laborant(e). Meestal maken we twee foto’s van de longen. Eén vanaf de achterkant en één vanaf de zijkant.

Markering
Soms is het noodzakelijk om een markering op de tepels te plakken. Dit zijn pleisters met een loodkogeltje. We doen dit omdat de tepel een schaduw op de foto kan geven en het belangrijk is deze te markeren. Zo kunnen wij de foto beter beoordelen.

Maken van de foto's
De laborant(e) positioneert u voor het röntgentoestel. Wanneer de laborant(e) achter de schakeltafel staat vraagt deze aan u om diep in te ademen en de adem vast te houden. Adem dan zo diep mogelijk in. Het is van groot belang dat u stilstaat om te voorkomen dat de foto technisch onbruikbaar is doordat deze bewogen is. Indien het voor u niet mogelijk is om te staan, kan de foto zittend of liggend gemaakt worden.

Als de laatste foto gemaakt is kunt u zich weer aan kleden. Vaak is het onderzoek dan klaar, soms is het nodig dat u even in de wachtkamer wacht.

Einde van het onderzoek
De foto’s worden bekeken door de laborant(e) en worden, als ze technisch goed bevonden worden, doorgestuurd naar de radioloog (de radioloog is de arts die gespecialiseerd is in het beoordelen van röntgenfoto’s). U hoort van de laborant(e) wanneer u klaar bent.

Duur van het onderzoek
De duur van het onderzoek zelf bedraagt enkele minuten.

De uitslag

De radioloog kan u de uitslag meestal niet gelijk geven. Later op de dag bestuderen we de foto’s en vergelijken we ze met eventuele vorige onderzoeken. De radioloog maakt vervolgens een verslag voor uw behandelend arts. Hij of zij zal de uitslag met u bespreken.

Contact

Polikliniek radiologie (08.00 en 16.30 uur), (010) 704 20 06.
Na 16.30 uur of in het weekend kunt u ons bereiken op (010) 704 07 04. Vraag dan naar de dienstdoende radioloog.