Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Voortplantingsgeneeskunde


TESE-behandeling

TESE-behandeling


De TESE-behandeling vindt plaats wanneer er geen zaadcellen in het sperma aanwezig zijn. Het is een operatie op de chirurgische dagbehandeling waarbij de balzak en teelbal geopend worden. Dit doen we om te kijken of er zaadcellen aanwezig zijn die ingevroren kunnen worden. U vindt hier meer informatie.

Voorbereiding


Vervoer
Vanwege de verdoving en de kans op nabloeden mag u zelf niet naar huis lopen, fietsen, auto rijden of met openbaar vervoer reizen. Daarom raden wij u aan iemand mee te nemen die u naar huis brengt.

Behandeling uitstellen
Heeft u in de 3 maanden voorafgaand aan de behandeling koorts gehad of was u ziek? In dat geval is het belangrijk de behandeling uit te stellen. Ziekte of koorts kan namelijk aanwezige zaadcellen vernietigen. Het duurt 70 dagen om zaadcellen aan te maken. Voor een goed resultaat is het beter de ingreep naar een later moment te verschuiven.

Zwembroek
Neem een zwembroek of strakke slip mee om na de ingreep aan te doen. Dit helpt om de pijn te verminderen.

Wat is een TESE-behandeling?


De TESE-behandeling vindt plaats wanneer er geen zaadcellen in het sperma zijn aangetroffen. Bij deze operatie worden de balzak en teelbal geopend. Uit de teelbal wordt een biopt genomen. De analist onderzoekt het materiaal. Zijn er zaadcellen aanwezig, dan wordt het materiaal ingevroren. De TESE-procedure doen we op de grootste van de beide teelballen, maar vaak ook op allebei.

Verloop van de behandeling


De operatie vindt plaats op de chirurgische dagbehandeling. U krijgt hiervoor een oproep thuis gestuurd. Op de polikliniek anesthesie is met u besproken of u plaatselijke verdoving of algehele anesthesie (narcose) krijgt. Meestal gebeurt deze procedure onder plaatselijke anesthesie.

Voor de ingreep


De behandeling moet steriel gebeuren. Daarom mag uw partner niet bij u blijven tijdens de ingreep. Tijdens de ingreep hoeft alleen het onderlichaam ontbloot te zijn.

Ingreep


Op de operatiekamer wordt de balzak geschoren. Met chloorhexidine wordt de balzak ontsmet en er worden steriele doeken omheen gelegd. Via een snede in de balzak legt de chirurg de teelbal vrij. De teelbal is omgeven door een kapsel. Dit kapsel wordt met een kleine snede geopend, zodat een deel van het teelbalweefsel verwijderd kan worden. Daarna sluit de chirurg de wond met oplosbare hechtingen. De operatie duurt in totaal 45 minuten.

Na de operatie


De uroloog bespreekt de uitslag met u voordat u met ontslag gaat. Als er geen complicaties zijn, mag u dezelfde dag naar huis.

Leefregels
Hoewel het een kleine operatie is, is het verstandig na de operatie rustig aan te doen. Zo herstelt u het beste en vermindert de kans op nabloedingen.

Nacontrole


Twee weken na de operatie komt u naar de polikliniek voor nacontrole. U hoort dan ook de definitieve uitslag. Als er zaadcellen zijn ingevroren, vragen we u een bewaarovereenkomst te ondertekenen. We nemen bloed en urine af voor screening op seksueel overdraagbare aandoeningen. Voor de uitslagen van het bloed- en urineonderzoek heeft u twee weken later een telefonische afspraak.

Kosten


De kosten voor het invriezen en de opslag van de zaadcellen worden gedurende de eerste twee jaar in rekening gebracht bij uw verzekeraar als en voor zover deze dekking biedt. Als dat niet het geval is en vanaf het derde jaar betaalt u de kosten voor de opslag zelf. U krijgt jaarlijks een acceptgiro van de debiteurenafdeling van het Erasmus MC. Voor actuele tarieven kunt u kijken op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit: www.nza.nl.

Contact


Afzeggen afspraak of vragen over datum ingreep
Als u verhinderd bent, geef dit dan op tijd door aan de ok-planning van de chirurgische dagbehandeling. Heeft u vragen over de datum van de operatie, dan kunt u ook contact opnemen met de ok-planning. De ok-planning is bereikbaar op telefoonnummer (010) 703 95 00 van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 11.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur of via e-mail: planninguro@erasmusmc.nl

Overige vragen
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.30 tot 11.30 uur en van 12.30 tot 15.30 uur op telefoonnummer (010) 704 01 16. U kunt ook een mail sturen naar: voortplantingscentrum@erasmusmc.nl


Foldernummer: 0000205-11_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien