Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Klinische neurofysiologie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

TCD onderzoek

TCD onderzoek


Binnenkort heeft u een afspraak voor een TCD onderzoek. In deze folder kunt u lezen wat het onderzoek inhoudt en hoe het verloopt. Mocht u na het leze n van de informatie nog vragen hebben, stelt u deze dan gerust.

Wat is een TCD onderzoek


Een TCD-onderzoek is een echo onderzoek waarbij de bloedvaten in de hersenen worden onderzocht. Bij het onderzoek wordt de stroomsnelheid van het bloed in de bloedvaten weergegeven op een beeldscherm en hoorbaar gemaakt op een luidspreker (Doppler-onderzoek). De specialist krijgt zo inzicht in de bloedvoorziening van de hersenen.

Voorbereiding


U hoeft vooraf geen bijzondere maatregelen te treffen voor het onderzoek.

Hoe verloopt het onderzoek


Het onderzoek is niet pijnlijk en niet schadelijk!

Hoe lang duurt het onderzoek


De duur van het onderzoek is afhankelijk van de vraagstelling van de aanvrager. Over het algemeen kunt u rekenen op ongeveer een half uur.

Onderzoek tijdens de operatie


Wanneer u de volgende dag voor operatie gepland staat, zal tijdens de operatie ook een TCD onderzoek plaatsvinden. Hiervoor wordt er op de OK een frame op uw hoofd geplaatst. Vervolgens worden de echokopjes aan beide zijden van uw hoofd vastgezet aan het frame zodat deze niet meer kunnen verschuiven als u geopereerd wordt. De gehele operatie zal nu de bloeddoorstroming van de hersenen beoordeeld worden, om zo goed mogelijk geïnformeerd te worden over eventueel effect van onderdelen van de ingreep op de hersendoorbloeding. Hierdoor kan snel gereageerd worden op eventuele complicaties.

Uitslag


Na de registratie kan nog geen (volledige) informatie gegeven worden over de uitslag van het onderzoek. De registratie moet eerst worden uitgewerkt en beoordeeld door de arts. De uitslag gaat daarna naar de aanvragende specialist. Deze zal u van de resultaten op de hoogte stellen. U wordt verzocht zelf een afspraak met uw specialist te maken, die u op de hoogte zal stellen van de resultaten.

Afspraak


Het telefoonnummer van de afdeling is: (010) 704 01 21, bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:30 – 16:00 uur. E-mail: knf.neurologie@erasmusmc.nl Bent u verhinderd? Neemt u dan ruim van te voren (tenminste 24 uur) contact met ons op.Kom op tijd. Als u meer dan 15 minuten te laat voor uw afspraak bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet doorgaan!

Gebruik onderzoeksgegevens


Wij willen u vragen of de onderzoeksgegevens (inclusief eventueel gemaakte video-opname tijdens het onderzoek) door ons gebruikt mogen worden voor wetenschappelijk onderzoek, wetenschappelijke publicaties en onderwijs. De gegevens zullen uiteraard geanonimiseerd worden. Mocht u hier niet voor voelen, dan is dat geen enkel probleem en heeft dit vanzelfsprekend geen consequenties voor het onderzoek en/of behandeling van u of uw kind.

Vragen


Deze folder geeft geen volledige informatie, maar dient ter ondersteuning van de informatie, gegeven door de arts. Heeft u nog vragen, stelt u deze dan gerust aan uw behandelend arts, aan de laborant of belt u naar (010) 704 01 21.


Foldernummer: 5831276-01_15


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien