Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Pijngeneeskunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Sympatectomie

Sympatectomie


De anesthesioloog heeft met u besproken uw pijnklachten te behandelen met een sympatectomie. In deze folder willen wij u informeren over deze behandeling.

Wat is sympatectomie?


Met een sympatectomie wordt bedoeld het blokkeren van een onderdeel van het onwillekeurige zenuwstelsel. Dit zenuwsysteem reguleert onder andere de doorbloeding van armen en benen, maar kan ook pijn geleiden.Het sympatische zenuwsysteem loopt als een kralensnoer aan weerszijden van de wervelkolom (zie tekening). De behandeling kan op meerdere hoogtes in de wervelkolom plaatsvinden, de nek, borstkast en onderrug. Daarbij kan dan effect optreden in een arm, buik of been ten aanzien van de doorbloeding en/of de pijn.

Bekken wervelkolom

Doel van de behandeling


Deze behandeling wordt gedaan bij:


Meestal zal worden gekozen om eerst een tijdelijke blokkade te verrichten, om zo het effect eerst te testen. Dan wordt een tijdelijk werkend lokaal anestheticum ingespoten ('tandartsverdoving'), en zal het effect te beoordelen zijn in de uren erna. Bij een gunstig effect op de pijn of de doorbloeding, zal een 'definitieve'blokkade afgesproken worden. Dan kan door middel van hitte of een etsende vloeistof een langdurig effect worden bereikt.

Voorbereiding


Nuchter zijn
Voor deze ingreep hoeft u niet nuchter te zijn, u mag normaal eten en drinken.

Medicijnen
Op de dag van opname neemt u uw medicijnen die u normaal gebruikt in. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan kan het zijn dat u voor de behandeling tijdelijk moet stoppen met deze medicijnen. De behandelend arts heeft het volgende met u besproken:


De dag na de behandeling kunt u weer met de bloedverdunners beginnen, tenzij uw arts anders voorschrijft.

Eventueel zal de behandelend arts voor u een aanvullend laboratorium onderzoek aanvragen op de dag van behandeling. De uitslag is dan bepalend voor het wel of niet doorgaan van de behandeling.

Zwangerschap
Wanneer u zwanger bent raden wij u aan om contact met ons op te nemen. U hoort dan of de behandeling wel of niet door kan gaan.

Allergie
Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen, pleisters, röntgencontrast en/of huidontsmettingsmiddelen zoals jodium? Waarschuw ons dan.

De behandeling


De behandeling vindt plaats tijdens een dagopname. Na een intake gesprek wordt u verzocht een operatiehemd aan te trekken en uw sieraden, piercings en make-up af te doen. Soms is het nodig, dat u ook uw gebitsprothese voor de behandeling moet verwijderen (indien sedatie noodzakelijk is).

Nadat u heeft plaatsgenomen in een bed, wordt u gebracht naar de behandelruimte. Op de behandelkamer is naast uw behandelend arts een team aanwezig met ieder een eigen taak tijdens de procedure. Voorts kan het voorkomen dat er ten behoeve van het onderwijs meerdere personen op de kamer staan om mee te kijken. De verpleegkundige zal u helpen de juiste houding aan te nemen op de behandeltafel. Daarna zal de behandelend arts met behulp van röntgendoorlichting nauwkeurig de plaats bepalen voor de behandeling, de huid verdoven en de naalden plaatsen. Bij de proefbehandeling wordt een kleine hoeveelheid lokale verdoving geïnjecteerd. Bij de definitieve behandeling met hitte worden, ter controle van de juiste positie van de naald, teststroompjes gegeven over de naald. Dit wordt gedaan met een drukkende en een tikkende stroom. Dit doet in principe geen pijn. Aan u wordt gevraagd aan te geven wanneer u de drukkende en tikkende stroom gaat voelen. Vanwege de steriliteit mag u het alleen maar vertellen en niet aanwijzen. Dit wordt opnieuw uitgelegd op de dag van behandeling. Als de naald goed staat vindt de warmte behandeling plaats aan de punt van de naald.

De gehele behandeling duurt 15-30 minuten. Na de procedure wordt u op een bed geholpen en naar de uitslaapkamer (recovery) gebracht.

Na de behandeling


Na de behandeling verblijft u enige tijd op de uitslaapkamer. Als alles in orde is gaat u terug naar de kliniek waar u na verloop van tijd wat te drinken en eten krijgt aangeboden. Als u voldoende hersteld bent mag u naar huis.

Het is niet toegestaan om zelfstandig naar huis te gaan. U moet er dus voor zorgen dat iemand anders u naar uw huis kan begeleiden. Als u met de auto komt, mag u niet zelf de auto terug naar huis besturen.

Uw begeleider mag vanwege de privacy van andere patiënten niet mee naar de operatiekamer of de uitslaapkamer.

Ontslag


Uw behandelend arts zal met u afspreken wanneer u voor de controle terugkomt.

Bij ontslag krijgt u een brief mee voor de huisarts. Houdt deze brief de 1e dag bij u. Mocht u een dienstdoende arts moeten raadplegen, dan staat in deze brief het type behandeling vermeld dat u heeft ondergaan. Brengt u de volgende dag de brief naar de huisarts.

Resultaat


Bij een proefbehandeling wordt het effect beoordeeld door de behandelend arts voor ontslag of anders via de telefoon binnen een paar dagen. Indien er meer dan 50% effect is komt u nog een keer terug voor een definitieve behandeling.

Bij een definitieve behandeling is het uiteindelijke resultaat van de behandeling meestal pas na dagen tot weken goed te beoordelen. Het is echter mogelijk dat u al eerder een gunstig effect op uw pijnklachten merkt. Indien u eerder medicatie gebruikte voor de verlichting van de pijn wordt deze, zo mogelijk, afgebouwd.

Veel patiënten ervaren na de behandeling enige napijn, dit kan enkele weken aanhouden, maar is altijd tijdelijk van aard. Deze pijn (door irritatie van de kleine zenuwen zelf) reageert meestal goed op de basale pijnstillers als Paracetamol (volgens bijsluiter) of uw eigen pijnstillende medicatie.

Complicaties


Uw behandelend arts zal de behandeling zorgvuldig uitvoeren. Toch bestaat er een geringe kans op complicaties, welke hieronder beschreven worden:

Afspraak voor behandeling


Het secretariaat van het centrum voor pijngeneeskunde zal met u een datum en tijdstip afspreken wanneer de behandeling plaats kan vinden. Als blijkt, dat u voor de gemaakte afspraak verhinderd bent, verzoeken wij u om zo vroeg mogelijk telefonisch contact op te nemen.

Contact


Wij hopen dat u door het lezen van deze folder voldoende bent geïnformeerd. Als u nog vragen heeft dan kunt u terecht bij de behandelend arts of de verpleegkundige van het centrum voor pijngeneeskunde. Het secretariaat is bereikbaar op werkdagen van: 8.30 - 12.00 en van 13.00 - 16.00 uur op telefoonnummer (010) 704 01 40.Foldernummer: 0000095-04_16


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien