Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Stoppen met de dialysebehandeling?

Wilt u stoppen met dialyseren? Dat is een zware beslissing. De nefroloog, dialyseverpleegkundige, de medisch maatschappelijk werken en/of geestelijk verzorger helpen u zo goed mogelijk in deze moeilijke tijd.

Download PDF

Informatie voor de patiënt


Gesprek

Het is goed om te bedenken waarom u wel of niet door wilt gaan met de behandeling. Er kunnen nog klachten of problemen zijn die verholpen kunnen worden. Twijfelt u of u door wilt gaan met de dialysebehandeling? Wilt u uw besluit bespreekbaar maken? Dan kunt u een gesprek aanvragen met de nefroloog en/of de medisch maatschappelijk werker. Uw naasten kunnen hierbij aanwezig zijn.
Als u uw keuze doordacht gemaakt heeft en u wilt stoppen met de dialysebahandeling, kunt u met uw naasten uw laatste levensfase doorbrengen.

Gedachten en gevoelens bespreken

Veel mensen vinden het moeilijk om het stoppen met dialyseren met naasten te bespreken. Er komen veel gedachten en gevoelens bij kijken. Dat is heel begrijpelijk. U bent misschien bang voor de reactie van uw naasten. Het is wel belangrijk om toch in gesprek te gaan. Zo kunt u uw wensen en verwachtingen uiten. Als u het fijn vindt, kan de verpleegkundige of maatschappelijk werker u ondersteunen tijdens het gesprek.

Geen vorm van euthanasie

Het stoppen met dialyse is géén vorm van euthanasie. Bij euthanasie beëindigen we het leven actief. Bij het stoppen met dialyseren, stopt u met een behandeling die niet langer gewenst is.

Lichamelijke klachten

Als u stopt met dialyseren, hopen afvalstoffen zich op in uw lichaam. Hierdoor kunt u jeuk krijgen.
Als u weinig plast, hoopt een teveel aan vocht zich ook op. Dit kan ademen moeilijk maken. Als u nog plast, krijgt u een hoge dosis plasmiddelen als het nodig is. Als dit niet helpt, kunt u een rustgevend middel krijgen. Dit neemt het gevoel van tekort aan zuurstof weg en maakt het ademen gemakkelijker.
Als de nierfunctie wegvalt, heeft u vaak geen pijn. Als u wel pijn heeft, kunt u pijnstilling krijgen.

Medicijnen en dieet

De nefroloog beoordeelt welke medicijnen u niet langer hoeft te nemen en welke wel. Een dieet hoeft u niet langer te volgen. Het advies is wel om weinig zout en weinig vocht te nuttigen. Zo voorkomt u benauwdheid.

De laatste levensfase

De lengte van de laatste levensfase verschilt per persoon. Het is afhankelijk van uw conditie en of u nog urine produceert. Vaak is het één of twee weken. Soms is het langer. Soms is er thuiszorg nodig.
U bepaalt zelf waar u wilt overlijden. Vaak is dit in de thuissituatie. Het kan ook dat u overlijdt in een verpleeghuis of hospice. We houden zo veel mogelijk rekening met uw eigen wensen.

Overdragen van de zorg

Een arts buiten het ziekenhuis neemt de medische zorg over als u stopt met dialyseren. In de thuissituatie is dit de eigen huisarts. In een hospice is dit de eigen huisarts of de arts van het hospice. In een verpleeghuis neemt de specialist ouderengeneeskunde de zorg over. Bij vragen kan de arts contact opnemen met de nefroloog. U en uw naasten kunnen eventueel telefonisch contact houden met het behandelteam van de afdeling dialyse.

Informatie voor de naasten


Bewustzijn

In de stervensfase lijkt de stervende steeds moeilijker te bereiken. De wakkere periodes zijn steeds korter. Rust is belangrijk voor de stervende. Aanraking kan rustgevend zijn. Dit verschilt per persoon en per moment. Vlak voor het overlijden daalt het bewustzijn. In de laatste uren is iemand meestal in diepe slaaptoestand of coma.

Onrustig en verward

In de stervensfase is de stervende soms onrustig of verward. Uw naaste kan dan bewegingen maken alsof hij iets wil plukken of aanwijzen. U steunt door rustig aanwezig te zijn. Spreek eventuele waandenkbeelden of hallucinaties niet tegen. Ga er ook niet in mee. Bij ernstig ongemak van uw naaste, kan de arts rustgevende medicijnen geven.

Ademhaling

De stervende kan een afwijkende ademhaling hebben. Een stokkende of onregelmatige ademhaling betekent dat de dood snel dichterbij komt. De ademhaling valt dan regelmatig stil. Daarna komt hij met een diepe zucht weer op gang. De tijd tussen ademteugen duurt soms wel een halve minuut. Soms hoopt zich slijm op in de keel. Dit zorgt voor een reutelend geluid. De stervende heeft hier geen last van.

Waken

Als het sterven dichterbij komt, kunt u waken over uw naaste. U bent dan op een rustige manier dag en nacht bij de stervende. Soms duurt het lang voordat iemand overlijdt. Wissel elkaar dus af en neem voldoende rust. Zo houdt u het vol. Ondersteunende hulp van een verzorgende, verpleegkundige of vrijwilliger kan nodig zijn.

Heeft u nog vragen?

Met vragen kunt u terecht bij de nefroloog (of de nefroloog in opleiding), verpleegkundig specialist en de dialyseverpleegkundige.

Contact

Dialysecentrum Erasmus MC
Bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 7.30 - 21.30 uur
(010) 703 53 43