Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Het stomacentrum

U heeft van uw behandelend arts een verwijzing gekregen voor het stomacentrum of u heeft zelf contact opgenomen. Hieronder vertellen we wat de stomaconsulenten voor u kunnen betekenen.

Download PDF

Het stomacentrum

Bij het stomacentrum werken verpleegkundig stomaconsulenten. Een stomaconsulent is opgeleid om patiënten te begeleiden die een stoma hebben of die binnenkort (mogelijk) een stoma krijgen. U kunt bij hen terecht voor informatie, begeleiding, praktische zorg en problemen met het krijgen van een stoma en het leven met een stoma.

Stomazorg


Voor de opname

Tijdens uw eerste afspraak bij het stomacentrum heeft u een gesprek met de stomaconsulent. Zij vertelt u wat u te wachten staat als u een stoma krijgt. Tijdens dit gesprek bespreken we:
  • Het type stoma
  • De gevolgen voor het dagelijks leven, voeding, sport, gezin, seksualiteit
  • Verzorging van de stoma en diverse soorten opvangmateriaal.
  • Plaats van de stoma
  • Vergoeding van benodigde materialen
  • Patiëntenvereniging
  • Wat u kunt verwachten van de verpleegkundig stomaconsulent
Ook als het nog niet zeker is of u een stoma krijgt, voeren we dit voorbereidende gesprek. Het is beter dat u zich onnodig voorbereidt, dan dat u onvoorbereid een stoma krijgt. Soms wordt een stoma onverwacht aangelegd, omdat een spoedoperatie noodzakelijk was. U krijgt deze informatie dan op een later tijdstip alsnog.

Uw naaste
De stomaconsulent betrekt graag uw naaste bij het voorbereidende gesprek. Het is belangrijk dat deze ook goed op de hoogte is, zodat u er samen over kunt praten.

Informatie nalezen
Na het gesprek kunt u de informatie nog eens nalezen in de folders van de stomavereniging. Deze kunt u vinden via de link naar de stomavereniging op onze website: https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/kankerinstituut/patientenzorg/centra/stomacentrum-erasmus-mc. Het is ook mogelijk om een papieren versie van deze folders krijgen.

Tijdens de opname


Plaats van de stoma

Meestal wordt u een dag voor de operatie opgenomen. Voordat u voor de opname naar de verpleegafdeling gaat, komt u bij ons langs op de polikliniek. Samen met de stomaconsulent bekijkt u waar de stoma het beste kan worden aangelegd. We houden bij de plaatsbepaling rekening met een aantal factoren, zoals de vorm van uw buik, uw kleding, leefgewoonten en werkzaamheden. Met een stift zet de stomaconsulent een stip op de beste plek voor de stoma. Wanneer u nog vragen heeft of als er onduidelijkheden zijn, kunt u deze natuurlijk bespreken.

Soms is het nodig, vanwege de opnameplanning, andere afspraken te maken over de plaatsbepaling. Dit bespreken we tijdens het voorbereidende gesprek.

Bezoek van de stomaconsulent
Een van de eerste dagen na de operatie komt de stomaconsulent bij u langs om uw vragen te beantwoorden, uw stoma te bekijken en te bepalen welk stomamateriaal geschikt is voor uw stoma. Bij problemen met de stoma komen wij regelmatiger langs. De afdelingsverpleegkundigen begeleiden u grotendeels in het leren verzorgen van uw stoma. Zo leert u tijdens uw verblijf hoe u met uw stoma om kunt gaan. Voordat u met ontslag gaat bezoekt de stomaconsulent u nog een keer zodat u uw vragen kan stellen.

Materialen
Wanneer u naar huis gaat, bestelt de stomaconsulent de eerste keer de stomamaterialen bij een medisch speciaalzaak. De materialen worden thuisbezorgd. Hierna kunt u de materialen zelf bestellen. De medisch speciaalzaak legt u dit uit.

Na het ontslag

Heeft u na ontslag uit het ziekenhuis nog hulp nodig bij de verzorging van de stoma? Dan kunnen de verpleegkundigen van de verpleegafdeling de thuiszorg inschakelen.

Belafspraak
In de eerste week na uw ontslag zullen wij u bellen om te vragen hoe het met u gaat.

Eerste afspraak stomacentrum
De eerste afspraak bij het stomacentrum is binnen 3 weken na ontslag. Als dit langer duurt zullen wij u bellen om te vragen hoe het gaat .

Tijdens het eerste controlebezoek op de polikliniek controleert de stomaconsulent de stoma, uw huid en het opvang materiaal. Wij vragen u het stoma materiaal de dag van uw controle niet te wisselen en nieuw stomamateriaal mee te nemen. Er is ruimschoots gelegenheid uw vragen te stellen.

Vervolgafspraken
Tijdens het eerste jaar met een stoma komt u regelmatig bij de stomaconsulent. Daarna komt u nog 1 keer per jaar op het stomacentrum. Wij laten deze afspraken zoveel mogelijk samenvallen met uw afspraken bij de behandelend specialist. Bij vragen of problemen kunt u altijd contact opnemen.

Contact

De stomaconsulenten zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur. Wij werken op afspraak.

  • Mail: stomacentrum@erasmusmc.nl (voor vragen en afspraken)
  • Telefoon: 06 50 03 20 30 (spreek de voicemail in als de consulent niet direct bereikbaar is)
  • Locatie stomacentrum: 2e etage van het NG-gebouw
Zijn er buiten kantoortijden onverwacht medische problemen met de stoma waarvoor spoedeisende hulp nodig is? Neem dan contact op met de spoedeisende hulp via (010) 704 01 45. Zoek eerst contact met de huisarts als dat mogelijk is.

Zijn er problemen met het materiaal van de stoma die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag (zoals lekkage)? Daarvoor heeft de medisch speciaalzaak een noodnummer. Informeer ernaar bij uw medisch speciaalzaak.