Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Kindercardiologie


Steunhart voor kinderen

Steunhart voor kinderen


Wij geven u graag informatie over een steunhart bij kinderen. Waarom een steunhart nodig kan zijn en wat u en uw kind kunnen verwachten tijdens de behandelperiode.

Waarom een Steunhart?


Uw kind kan in aanmerking komen voor het plaatsen van een steunhart als:

Het steunhart neemt een groot deel van de functie van het hart over. Daarbij kunnen de andere organen ook beter blijven functioneren, omdat ze beter voorzien worden van bloed.

Steunhart bij kinderen

Voordat uw kind aan het steunhart gaat, is hij dus afhankelijk van:

Met wie heeft u te maken?
Tijdens de behandelperiode krijgen u en uw kind begeleiding van:

Fysiotherapie

Soorten steunharten


Er zijn 2 soorten steunharten:

Baby met steunhartCanules bij kindKind met IKUS

Het normale hart


Het hart bestaat uit 2 boezems (=atrium) en 2 kamers (=ventrikel). Een kamer en een boezem voor de rechterkant en een kamer en een boezem voor de linkerkant van het hart.

Uitleg over het normale hart

Hoe wordt een steunhart in het hart geplaatst?


Er zijn 3 verschillende manieren om een steunhart te plaatsen namelijk:

 1. Wanneer het steunhart alleen de linkerkant van het hart ondersteunt spreken we van Left Ventrikel Assist Device (= LVAD). Hierbij is 1 canule geplaatst in de linkerhartkamer. Deze voert het bloed uit de linkerhartkamer naar de bloedpomp. Vanuit de bloedpomp wordt het bloed teruggepompt in de aorta/lichaamsslagader. Op deze manier wordt het lichaam voorzien van bloed.

  Left Ventrikel Assist Device LVAD
 2. Wanneer het steunhart alleen de rechterkant van het hart ondersteunt spreken we van Right Ventrikel Assist Device (=RVAD). Hierbij is 1 canule geplaatst in de rechterboezem van het hart. Deze voert het bloed uit de rechterboezem naar de bloedpomp. Vanuit de bloedpomp wordt het bloed teruggepompt in de longslagader en gaat het door naar de longen.

  Right Ventrikel Assist Device RVAD

 3. Wanneer het steunhart zowel de linker- als de rechterkant van het hart ondersteunt spreken we van een Biventriculair Assist Device (=BiVAD). Dit is dus een combinatie van eerder genoemde systemen (LVAD en RVAD). Hierbij heeft uw kind dus 2 bloedpompen en 4 canules. De 1ste canule wordt geplaatst in de rechterboezem van het hart. Deze voert het bloed uit de rechterboezem naar de bloedpomp. Vanuit de bloedpomp gaat het bloed terug naar de 2de canule die in de longslagader ligt. Het bloed in de longslagader gaat via de longen, waar de uitwisseling van zuurstof en koolzuur plaatsvindt, naar de linkerkant van het hart. Hier ligt de 3de canule in de linkerhartkamer. Deze voert het bloed via de linkerhartkamer naar de bloedpomp. Via de bloedpomp gaat het bloed naar de 4de canule in de aorta/lichaamsslagader die het bloed het lichaam in pompt.

Over de operatie


De operatie vindt plaats in het thoraxcentrum van het Erasmus MC. Een thoraxchirurg plaatst de canules in het hart van uw kind. Dit is een grote open-hart operatie waarbij uw kind aan de hart-longmachine ligt.

Duur van de operatie
De operatie duurt meestal 4-6 uur.

Voordat wij uw kind aan het definitieve steunhart aansluiten, zoals eerder beschreven, sluiten wij de canules eerst aan op een andere tijdelijke pomp, namelijk de Levitronix (zie afbeelding). Met dit tijdelijke systeem stellen wij de juiste instellingen in voordat we het Berlin Heart-Ikus systeem aansluiten (meestal is de Levitronix een tijdelijk systeem voor een periode van 1-4 weken). Voor het overzetten op het definitieve systeem gebruiken wij dezelfde canules. Alleen het systeem wordt vervangen. Er is dus niet opnieuw een open-hart operatie noodzakelijk. Het voordeel van de Berlin Heart ten opzichte van de Levitronix is dat uw kind mobieler kan zijn.


Levitronix

Opbouw steunhart


 1. Canules
  De thoraxchirug plaatst de canules. De canules blijven zitten gedurende de gehele behandeling met het steunhart. Na ongeveer 2 weken zijn ze ingegroeid in de huid en in het hart. Omdat ze direct in en naast het hart zitten is hygiëne belangrijk.

  Canules zonder wondverband
  Canules zonder wondverband

 2. Bloedpomp
  Aan de canules zit de bloedpomp aangesloten. De bloedpomp bestaat uit 2 delen: een bloedkamer en luchtkamer, gescheiden door een membraan. De bloedpomp is er in verschillende groottes, afhankelijk van het gewicht van uw kind.

  Een met lucht gevulde pompslang verbindt de luchtkamer van de pomp met de aandrijfeenheid (ikus). De aandrijfeenheid levert de zuig- en aandrijfdruk waarmee het membraan tussen lucht- en bloedkamer wordt bewogen. Zo wordt het bloed uit de hartkamer in de bloedpomp gezogen en weer vanuit de bloedpomp terug in het lichaam gepompt.

  BloedpompLuchtkamer
  BloedpompLuchtkamer


 3. De aandrijfeenheid: IKUS
  Via een driveline (een dikke doorzichtige slang) is de bloedpomp met de aandrijfunit verbonden. Uw kind is altijd verbonden met dit apparaat. De aandrijfunit draait op netstroom, maar heeft ook een accu van 50 minuten. Hierdoor kan uw kind kort mobiel zijn.

  IKUS

  Er is altijd een back-up systeem beschikbaar als de Ikus niet goed functioneert of dreigt uit te vallen. De kans hierop is echter zeer klein. Er is ook een handpomp aanwezig om tijdelijk handmatig de bloedpomp in beweging te houden. Hierna wordt zo spoedig mogelijk een andere Ikus aangesloten.

Uitleg over de IKUS


1. canule
2. bloedpomp
3. driveline
4. aandrijfeenheid: Ikus


Na de operatie


Nazorg en controlesWaarschuw altijd de verpleegkundige wanneer uw kind niet lekker wordt of anders reageert dan normaal.

Leefregels


Bij de behandeling van een steunhart zijn er een aantal aandachtspunten waarop uw kind en u moeten letten:


Eten en drinken

Moeder met kind

Wij proberen u zoveel mogelijk
te betrekken bij de zorg
voor uw kind


Het resultaat


Voordelen van een steunhart


Na het plaatsen van een steunhart zijn er een aantal voordelen:
Mobiel met de IKUS

Mobiel met de IKUS

Bijwerkingen en complicaties


Nadelen van het steunhart


Naast de vele voordelen zijn er ook nadelen bij een steunhart:


Complicaties
Tot slot


De informatie vervangt zeker niet de persoonlijke gesprekken die u met het behandelteam heeft, maar is een aanvulling daarop en kan gebruikt worden als naslagwerk. Zo kunt u de informatie nog eens rustig lezen. Wij kunnen ons voorstellen dat u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft. Schroom alstublieft niet deze vragen te stellen. We streven naar een zo optimaal mogelijke zorg en vinden het erg belangrijk dat u en uw kind precies weten wat er gebeurt. U kunt altijd terecht bij het medisch en verpleegkundig behandelteam van uw kind.

Foldernummer: 0000607-08_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien