Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Staaroperatie

op de dagbehandeling

Met uw behandelend oogarts heeft u afgesproken dat u een staar operatie krijgt (cataract). Bij een staaroperatie halen we de vertroebelde lens weg en vervangen we deze met een kunstlens. Wij leggen u graag uit wat u kunt verwachten, zodat u zich hierop kunt voorbereiden.

Download PDF

Voorbereiding

Vooronderzoek

In sommige situaties krijgt u een combinatieafspraak voor vooronderzoek:
  • Oculometrie
    Op de polikliniek oogheelkunde krijgt u een oogmeting (oculometrie) om de sterkte van uw nieuwe kunstlens (kunstlenzen) te bepalen. Wij meten altijd beide ogen, ook al komt u op dat moment maar voor 1 oog in aanmerking voor operatie. Als u later aan het andere oog geopereerd wordt voor staar, is deze meting meestal niet meer nodig. Voor dit onderzoek is het nodig dat u uw contactlenzen een aantal weken van tevoren uitlaat: bij zachte contactlenzen 2 weken, bij harde contactlenzen 4 weken.
  • Echografie
    Soms hebben we een echografie apparaat nodig om deze meting te kunnen doen. Dit gebeurt in liggende houding waarbij wij een klein ringetje op uw oog plaatsen. Voor dit onderzoek is het nodig dat u uw contactlenzen een aantal weken van tevoren uitlaat: bij zachte contactlenzen 2 weken, bij harde contactlenzen 4 weken.
  • Anesthesie
    Voor uw operatie volgt eerst nog een controle van uw algemene gezondheid. Bij lokale anesthesie gebeurt dit op de polikliniek oogheelkunde. Als er geen bijzonderheden zijn, wordt u goedgekeurd voor de operatie. Als er wel bijzonderheden zijn, of als de operatie plaatsvindt onder algehele anesthesie, verwijst de doktersassistent u naar de polikliniek anesthesiologie.
Het vooronderzoek is 6 maanden geldig voor de betreffende operatie. Als er een andere operatie nodig is, dan is er vaak opnieuw vooronderzoek nodig. Wij proberen tijdens dit bezoek de datum voor de operatie vast te leggen en u verdere informatie met benodigdheden mee te geven.

Recept oogdruppels
U krijgt na het vooronderzoek een recept mee voor oogdruppels die u na de operatie moet gebruiken. Haalt u de druppels vóór de operatie bij de apotheek op.

Geen oog make-up en nagellak
Graag geen oog make-up en nagellak gebruiken.

Niet alleen naar huis en alleen thuis
Wilt u ervoor zorgen dat er iemand bij u is in het ziekenhuis die kan blijven of u weer kan ophalen als u weer naar huis mag. Het is wenselijk dat er de eerste 24 uur iemand bij u blijft.

Voorbereiding op de dag van de operatie

  • U heeft 2 soorten oogdruppels meegekregen. Op de dag van de operatie doet u, vóórdat u van huis gaat, van elk soort 2 druppels (in totaal 4 druppels) in het te opereren oog. De volgorde maakt niet uit.
  • Gelieve geen oog make-up en nagellak te gebruiken.
  • Het tijdstip van aanmelden op de dagbehandeling is niet het tijdstip van de operatie. Er zijn eerst nog voorbereidingen nodig, de operatie volgt pas daarna.
  • U krijgt op de dagbehandeling een operatie jasje aan.
  • U hoeft NIET nuchter te zijn bij PLAATSELIJKE verdoving.
Krijgt u ALGEHELE anesthesie?

Voor uw operatie moet u nuchter zijn. U mag dan niet eten, drinken of roken.
6 uur voordat u in het ziekenhuis moet zijn, mag u niet meer eten en roken. U mag dan nog wel heldere dranken drinken. Bijvoorbeeld water, thee en aanmaaklimonade. 2 uur voordat u in het ziekenhuis moet zijn, mag u ook niets meer drinken.

Ligt u de dag voor de operatie al in het ziekenhuis? Dan vertelt de verpleegkundige hoe laat u nuchter moet zijn.

Gebruikt u medicijnen? Bespreek dit altijd met uw arts. Sommige medicijnen mag u rond de operatie niet innemen. Moet u de medicijnen innemen? Dit mag altijd met een slokje water. Ook in de tijden dat u nuchter moet zijn.

Meer informatie over nuchter zijn bij een operatie leest u in de folder “Nuchter rondom een operatie

Wat neemt u mee?

  • Identiteitsbewijs.
  • Medicijnen die u gebruikt, in de originele verpakking.
  • Makkelijke, ruim zittende kleding.

Wat is staar?


Staar is een vertroebeling van de ooglens. De oorzaak van het ontstaan van staar is meestal veroudering van het weefsel waaruit de ooglens is opgebouwd. Doordat er vertroebeling van de lens optreedt, bereiken lichtstralen de binnenzijde van het oog (het netvlies) minder goed. Hierdoor ziet u wazig en minder. Opereren is de enige manier om echt iets te doen aan ouderdomsstaar. Er bestaan geen medicijnen tegen staar. Ook op zeer hoge leeftijd is de operatie nog goed te ondergaan.

Over de operatie

Wat gaan we doen?
De behandeling bestaat uit het verwijderen van de troebele inhoud van uw ooglens. Deze vervangen wij door een nieuwe heldere kunstlens. De lens hangt in het oog aan elastische vezels. De inhoud van de lens bevindt zich in een kapsel, als het ware een zakje. Om de inhoud (staar) uit het zakje te krijgen verwijdert de oogarts het voorste deel van het lenszakje. Wanneer de staar uit het lenszakje verwijderd is, plaatst de oorgarts in het lege lenszakje de nieuwe kunstlens. Hierdoor zit de kunstlens op dezelfde plaats als de oorspronkelijke lens (zie afbeelding).
bij een staaroperatie halen we de vertroebelde lens weg en vervangen we deze door een kunstlens

Verloop van de operatie

Uw verblijf op de dagbehandeling is slechts van korte duur, daarom kunt u geen bezoek ontvangen. Als wij u ophalen uit de wachtruimte, betekent dit niet dat u meteen wordt geopereerd. Eerst beginnen wij met de voorbereiding. Voor de operatie druppelen wij enkele keren uw oog. De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving, tenzij er anders met u is afgesproken.

De operatie duurt ongeveer 45 minuten

Na de operatie

Na de operatie komt u even op de verkoeverkamer en is uw oog met verband en een oogdop afgedekt. U krijgt wat te eten en te drinken en als u zich goed voelt mag u naar huis.

Naar huis

Polikliniek afspraak
U krijgt een afspraak mee voor de volgende dag op de polikliniek.

Pijnmedicatie
U krijgt twee tabletten Paracetamol 500 mg en één tablet Diamox 250 mg mee naar huis. Bij pijn mag u de Paracetamol tabletten innemen. Als dit niet helpt kunt u een uur erna de Diamox tablet innemen.

Leefregels
  • Laat de oogdop op het oog zitten tot de eerste afspraak voor nacontrole.
  • De eerste 24 uur moet u het rustig aan doen. Met 1 oog is diepte en afstand inschatten met name moeilijk bij stoepranden, het oplopen en aflopen van trappen en bij iets inschenken. Let daar vooral op.
  • Het is belangrijk om het geopereerde oog gedurende de eerste 14 dagen goed te beschermen. 's Nachts gebruikt u hiervoor het doorzichtige plastic kapje. Overdag kunt u kiezen uit bril, zonnebril of het plastic kapje.
  • De eerste 14 dagen mag u niet bukken of zware voorwerpen tillen.

Nazorg en controle

U krijgt na de operatie voor de volgende dag een afspraak mee op de polikliniek. De oogarts verwijdert dan het verband en inspecteert het oog. De oogarts test uw zicht aan de hand van de letterkaart.

Het kan ook zijn dat u alleen een telefonische controle krijgt de dag na de operatie. Als u dit heeft, mag u 's ochtends zelf het verband verwijderen, voordat u wordt gebeld.

U krijgt van de arts te horen dat u mag starten met de oogdruppels. U druppelt het geopereerde oog in principe 3 keer per dag tot het flesje leeg is. Het recept hiervoor heeft u tijdens het vooronderzoek meegekregen.

U krijgt een afspraak voor de tweede nacontrole die over het algemeen 4 à 5 weken na de eerste nacontrole plaatsvindt. Tijdens deze nacontrole bespreken wij met u of, afhankelijk van de genezing en het resultaat, eventueel een andere bril of een leesbril voorgeschreven wordt.

In sommige gevallen vindt de oogarts een vervolgafspraak nodig.

Bijwerkingen en complicaties

Staaroperaties worden heel regelmatig uitgevoerd. In principe is het risico van complicaties gering, maar er kan een bloeding, infectie of netvliesprobleem optreden.


Resultaat

Afhankelijk van wat de arts met u besproken heeft, wordt er meestal naar gestreefd om na de operatie zonder bril in de verte zo scherp mogelijk te kunnen kijken. Dit lukt bij 75% van de patiënten. Uiteraard heeft u na de operatie wel een leesbril nodig. Soms lukt het niet alle lensresten te verwijderen bij de operatie.

Nastaar
Na een staaroperatie kan er een nieuwe troebeling ontstaan. Het lijkt dan of de staar terugkomt. Dit noemen we nastaar. Het ontwikkelt zich pas maanden tot jaren na de staaroperatie (in ongeveer 10-20% van alle patiënten). Nastaar is te behandelen met een YAG-laserapparaat. Hierbij wordt een opening in de nastaar gemaakt. Deze behandeling is pijnloos. Tijdens de behandeling merkt u meestal alleen een tikkend geluid en lichtflitsjes.

Opleidingsziekenhuis

De operatie leggen wij soms (gedeeltelijk) op video vast. Het Erasmus MC is een opleidingsziekenhuis. Daarom assisteert een arts in opleiding tot oogarts bij de operatie. Het is mogelijk dat een arts in opleiding tot oogarts een (gedeelte) van een operatie doet onder leiding van de ervaren oogarts supervisor. Deze is altijd bij de operatie aanwezig.

Contact


Wanneer contact opnemen?

  • Uw oog mag niet plotseling rood worden of pijn gaan doen. U kunt zo nodig altijd met de polikliniek oogheelkunde contact opnemen.
  • Blijft de pijn aanhouden in de avond en nacht na de operatie, en helpt de Paracetamol en Diamox niet, dan moet u contact opnemen met het ziekenhuis. Het telefoonnummer is (010) 704 0 704, vraagt u naar de dienstdoende oogarts.
  • Wanneer 1 van de volgende afwijkingen binnen 4 weken na de operatie optreedt, neemt u dan contact op met de polikliniek of dienstdoende oogarts:
    • Toenemende pijn en/of roodheid van het oog.
    • Toenemend wazig zien.
    • Een pupil die niet rond is.
    • Het zien van zwarte vlekken, zwarte draden en/of lichtflitsen.
    • Als u uw oog (hard) gestoten heeft.
  • Als u de dagen voor de ingreep verkouden bent, erg hoest of koorts heeft, wilt u dan de polikliniek bellen? In overleg met u bekijken we dan of het beter is een nieuwe afspraak te maken. Wilt u het ook zo snel mogelijk laten weten wanneer u verhinderd bent?
Heeft u na het lezen nog vragen, stel ze dan gerust aan uw arts of aan de verpleegkundige op de polikliniek. Zij helpen u graag.
Polikliniek oogheelkunde (010) 704 01 35.