Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

SSEP (Somato Sensibele Evoked Potential) onderzoek

Een SSEP onderzoek is een onderzoek naar de werking van een aantal zenuwen in de armen, benen, het ruggenmerg en de hersenen.

Download PDF

Voorbereiding

  • Voor het onderzoek moet het haar van uw kind schoon, droog en vetvrij te zijn. Doet u geen gel, wax of haarlak in het haar van uw kind, omdat dit de registratie verstoort.
  • Ook de huid moet zoveel mogelijk vetvrij te zijn. Het gebruik van crèmes, lotions en dergelijke bemoeilijken het onderzoek.
Voorbereiden van uw kind
Probeer uw kind zo mogelijk van tevoren uitleg te geven over wat zij/hij kan verwachten tijdens het onderzoek.

Kom op tijd naar uw afspraak
Als u meer dan 15 minuten te laat bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet doorgaan.

Wat neemt u mee?

U kunt een DVD, boek, knuffel en/of wat te drinken meenemen (alles wat helpt om uw kind rustig te krijgen/houden).

Over het onderzoek

Wat is het doel?


Het doel van het onderzoek is om na te gaan of en hoe snel bepaalde gevoelsprikkels de hersenen bereiken.

Verloop van het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een onderzoeksbed of bij u op schoot. Afhankelijk van welke zenuw wij meten, krijgt uw kind op het hoofd, arm, been, hals, lies en/of rug enkele elektroden die verbonden zijn met een computer. Wij meten eerst het hoofd op met een centimeter en markeren de plaatsen voor de elektroden met een rood potlood. Wij maken de plaatsen met een korrelcrème schoon en brengen de elektroden aan met een geleidende pasta.

Op de arm en/of het been krijgt uw kind een stimulator, waarmee wij ongevaarlijke, kleine elektrische schokjes aan de huid geven. Hierdoor gaan de vingers of de tenen bewegen en kunnen wij de zenuw meten.

Tijdens het gehele onderzoek is het belangrijk dat uw kind zo goed mogelijk ontspant. Als hij/zij in slaap valt, is dat niet erg. De schokjes doen geen zeer, maar kunnen wel vervelend aanvoelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant en duurt ongeveer anderhalf uur.

Na het onderzoek

Nadat de elektroden zijn verwijderd, kunt u het ziekenhuis verlaten. Er zijn geen zaken waarmee u na het onderzoek speciaal rekening hoeft te houden.

Uitslag

Na de registratie is de uitslag nog niet (volledig) bekend. Een arts werkt de registratie uit en beoordeelt deze. De uitslag gaat naar de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd. Voor het bespreken van de uitslag maakt u zelf een afspraak met de specialist.

Gebruik onderzoekgegevens

Wij willen u vragen of wij de onderzoekgegevens (inclusief eventuele gemaakte video-opname tijdens het onderzoek) mogen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek, wetenschappelijke publicaties en onderwijs. De gegevens verwerken wij uiteraard anoniem. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan heeft dit vanzelfsprekend geen enkele consequentie voor het onderzoek en/of de behandeling van uw kind.

Contact

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan gerust aan de behandelend arts of aan de laborant. U kunt ook contact opnemen met de polikliniek klinische neurofysiologie.

Klinische neurofysiologie (010) 703 67 10 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 16.00 uur).
E-mail: knf.neurologie@erasmusmc.nl.