Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Neurologie


Spierbiopsie

Spierbiopsie


U heeft een afspraak voor een spierbiopsie. Hierbij nemen we een stukje spierweefsel uit uw boven- of onderbeen. Dit weefsel onderzoeken we in het laboratorium. Hoe verloopt zo'n biopsie? En hoe bereidt u zich hierop voor?

Voorbereiding thuis


Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig. Houdt u wel rekening met het volgende:


De ingreep


In de brief die u ontving over de afspraak, staat waar en wanneer u zich moet melden voor de biopsie. De neuroloog voert de biopsie uit. Tijdens de ingreep ligt u op een behandeltafel. We desinfecteren de plaats van de biopsie. De omliggende huid dekken we af met steriele doeken. De huid verdoven we vervolgens. Dit kan wat pijnlijk zijn. Zodra de verdoving werkt, maken we een sneetje in uw huid en nemen we een stukje spierweefsel weg. Meestal doen we dit met een dikke holle naald. U kunt hierbij een trekkerig of pijnlijk gevoel ervaren. Hier waarschuwen we u vooraf voor. We hechten uw huid en u krijgt een drukverband. Dit drukverband laat u 24 uur zitten. De ingreep duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

Let op: bent u verhinderd? Laat dat dan zo snel mogelijk weten. Dan kunnen wij een andere patiënt inplannen.

Na de ingreep


Direct na de ingreep kunt u naar huis. Het is belangrijk dat de arm of het been waar de biopsie is gedaan zoveel mogelijk rust krijgt. Als de biopsie uit het been is genomen, kunt u tijdens het zitten uw been het beste wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen.
Bij pijn adviseren wij u paracetamol in te nemen als het nodig is. De hechtingen mogen de eerste dagen niet nat worden, dus u moet extra voorzichtig zijn met wassen en douchen. Hiervoor krijgt u een douchepleister.

Na 7 tot 10 dagen kan de huisarts de hechtingen verwijderen. U krijgt na de biopsie een brief mee voor de huisarts. U maakt zelf een afspraak bij de huisarts voor het verwijderen van de hechtingen.

Vervoer


Het is niet verstandig om na de ingreep zelf een auto te besturen of met het openbaar vervoer te reizen. Daarom raden wij u aan om iemand mee te nemen die u ook weer naar huis kan rijden.

Bijwerkingen en complicatiesDe uitslag


De uitslag van het onderzoek is na enkele weken bekend. De uitslag gaat naar de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd. Als u nog geen vervolgafspraak heeft, maak deze dan zelf met uw specialist.

Vragen?


Heeft u nog vragen? Vraag uw behandelend arts om uitleg, of bel de polikliniek Neurologie. Wij helpen u graag.

Contact


Polikliniek Neurologie (maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.30) (010) 704 01 30
Mail: poli.neurologie@erasmusmc.nl


Foldernummer: 0000523-05_21


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien