Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
PiMS folder informatie logo

Voortplantingsgeneeskunde

Spermaonderzoek

Spermaonderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U bent bezig met een onderzoek naar vruchtbaarheid. Onderdeel hiervan is het spermaonderzoek (of semenanalyse). Bij dit onderzoek kijken we met een microscoop naar het aantal zaadcellen, de beweeglijkheid en de vorm van de zaadcellen. Ook de hoeveelheid sperma (het volume van het zaadmonster) is belangrijk voor het onderzoek.

Wat moet u thuis doen?


Voor dit onderzoek is uw sperma nodig. Het sperma moet u als man zelf inleveren.

Naar het ziekenhuis


Het is belangrijk dat u het sperma zo snel mogelijk naar het ziekenhuis brengt. Tijdens het vervoer naar het ziekenhuis mag het potje met zaad niet te sterk afkoelen. Bewaar het daarom bijvoorbeeld in uw jaszak.

Als u bij het ziekenhuis aankomt, print u met behulp van uw legitimatiebewijs uw dagticket uit. Op de polikliniek scant u uw dagticket en mag u direct doorlopen naar het Laboratorium Voortplantingsgeneeskunde.

De uitslag


De uitslag van het spermaonderzoek gaat rechtstreeks naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Voor de uitslag van het onderzoek kunt u een afspraak maken met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Contact


Afspraak maken


Voor een spermaonderzoek moet u, in opdracht van de behandeld arts, een afspraak maken. Dit kan van maandag tot en met vrijdag via telefoonnummer (010) 704 01 16. U krijgt dan een afspraak voor het inleveren van sperma.

Het kan zijn dat het onderzoek gecombineerd moet worden met bijvoorbeeld een bloedonderzoek. Daarvoor wordt geen afspraak ingepland. Hiervoor gaat u na het inleveren van het sperma naar de balie bij wachtgebied 2H. Twijfelt u of u ook bloed moet prikken? Dan kunt u dat tijdens de afspraak navragen bij de medewerker van het Laboratorium Voortplantingsgeneeskunde.

Afspraak afzeggen


Als u verhinderd bent, neemt u dan uiterlijk 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek. Als het produceren thuis niet lukt, neem dan de dag van de afspraak direct contact op om de afspraak af te zeggen. Dit kan via telefoonnummer (010) 704 01 16.

Vragen


Als iets u niet duidelijk is, aarzelt u dan niet met het stellen van vragen aan de arts of aan een van de medewerkers. Zij zullen deze graag beantwoorden. U kunt ook mailen naar: voortplantingscentrum@erasmusmc.nl


Foldernummer: 5757191-07_21


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien