Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Slokdarmecho

Echocardiogram via de slokdarm

Download PDF

U heeft binnenkort een afspraak voor een slokdarmecho (echocardiogram via de slokdarm). Met dit onderzoek brengen we het hart in beeld met een zender die we via uw mond in uw slokdarm brengen. We kunnen het hart zo goed zien omdat de slokdarm dicht bij het hart ligt. We hebben alle informatie over het onderzoek voor u op een rij gezet, zodat u zich goed kunt voorbereiden.

Over het onderzoek

Met een echo brengen we het hart met geluidsgolven in beeld. Met dit onderzoek kunnen we zien hoe het hart werkt en of er problemen zijn met het hart. We kunnen het onderzoek op twee manieren doen:

  • Uitwendig: we bekijken het hart met een zender op uw borst
  • Inwendig: we bekijken het hart met een zender in uw slokdarm
We doen alleen een slokdarmecho als het echt nodig is. Bij u is het nodig om een slokdarmecho te doen, omdat we niet genoeg informatie hebben gekregen van de echo via de borst. De slokdarm ligt dichter bij het hart dan de borst. Daardoor kunnen we het hart beter in beeld brengen.

De geluidsgolven zijn helemaal veilig: ze geven geen bijwerkingen en hebben geen schadelijke straling.

Afbeelding van een slokdarmecho. Tijdens een slokdarmecho brengen we een zender in uw mond en uw slokdarm om zo van dichtbij een hartfilmpje te kunnen maken.

Voorbereiding

  • We kunnen de slokdarmecho alleen doen als u nuchter bent. Dit betekent dat u vanaf 6 uur voor het onderzoek niet meer mag eten. U mag tot 2 uur voor het onderzoek wel heldere vloeistoffen drinken, zoals water, thee en zwarte koffie. U mag gewoon uw tanden poetsen of een klein slokje water drinken om uw medicijnen in te nemen.
  • U kunt al uw medicijnen innemen zoals u gewend bent. Deze beïnvloeden het onderzoek niet.
  • Als u met de auto komt, neem dan iemand mee die u weer naar huis kan brengen. We hebben namelijk de mogelijkheid om u een slaapmiddel te geven tijdens het onderzoek.
  • Als u vlak voor het onderzoek flink verkouden bent, neem dan contact op met uw behandelend arts. Dit betekent meestal dat het onderzoek niet kan doorgaan.
  • Houd er rekening mee dat er geen begeleiding of kinderen bij het onderzoek aanwezig mogen zijn.

Voor het onderzoek

  • Als u een kunstgebit draagt, kunt u dit vlak voor het onderzoek uitdoen.
  • Het inbrengen van de zender via de mond en keel kan een beetje pijnlijk zijn. Daarom verdoven we uw keel met een spray. Dit is wel pijnloos.
  • Als u dat wilt, kunnen we u een kortwerkend rustgevend middel geven. Hierdoor bent u meer ontspannen tijdens het onderzoek.

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij op het onderzoeksbed. De arts brengt de slang in uw mond en via uw keel naar uw slokdarm. We plaatsen een mondstukje in uw mond. Zo kunt u niet per ongeluk op de slang bijten. U kunt tijdens het onderzoek niet praten, maar wel gewoon ademen. De arts bekijkt het hart op een beeldscherm en filmt de resultaten. Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek is uw keel nog ongeveer een uur verdoofd. U mag een uur na het onderzoek niet eten of drinken, omdat u zich anders makkelijk kan verslikken. Na het uur mag u voorzichtig weer proberen te eten en drinken.

Het duurt ongeveer een uur voordat het slaapmiddel is uitgewerkt. Tijdens het uitwerken ligt u op de uitslaapkamer. De verpleegkundige komt regelmatig bij u langs om metingen te doen. De arts bespreekt met u wanneer u weer naar huis mag.

Door het slaapmiddel kunt u de eerste 24 uur na het onderzoek nog een beetje verward zijn. Daarom adviseren we om geen belangrijke beslissingen te nemen, geen gevaarlijke apparaten te gebruiken, geen motorrijtuigen (auto of scooter) te besturen en geen alcohol te drinken.

De cardioloog bekijkt de resultaten van de slokdarmecho. Hij/zij bespreekt de uitslag met u tijdens uw eerstvolgende gesprek.

Bijwerkingen en complicaties

Uw keel kan nog een tijdje pijnlijk blijven. Door het slaapmiddel kunt u zich ook nog een tijdje suf voelen of vergeetachtig zijn. Complicaties zijn heel erg zeldzaam.

Contact

Heeft u nog vragen?
Kunt u niet naar het onderzoek komen? Wij vragen u of u dat tenminste 24 uur van tevoren wil laten weten.

Bel naar de polikliniek cardiologie van het Hart- en vaatcentrum (van 08:30 tot 16:30 uur)
(010) 704 05 63


Afbeeldingen gemaakt met BioRender.com