Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


Skeletstatus bij kinderen

Skeletstatus bij kinderen

Het maken van een röntgenfoto


Een röntgenfoto is een digitale foto die we maken met röntgenstraling. Zo kunnen we een foto maken van de binnenkant van het lichaam.

Röntgenkamer

Röntgenstraling


Voor röntgenfoto’s gebruiken we röntgenstraling. Dit is straling die we in een röntgenbuis opwekken. Straling komt ook in de natuur voor. Als u op wintersport gaat of met het vliegtuig reist, krijgt u meer straling dan bij het maken van röntgenfoto’s. Toch willen we ervoor zorgen dat uw kind zo weinig mogelijk straling krijgt. Tijdens het onderzoek kan uw kind naar een filmpje kijken. De film kan uw kind zelf kiezen als hij of zij binnenkomt.

Skeletstatus


Een skeletstatus is een onderzoek waarbij we meerdere foto’s maken van het skelet van uw kind. Hiervoor ligt uw kind op de onderzoekstafel. Het is erg belangrijk dat uw kind stil ligt als we de foto’s maken. De laboranten kunnen als het nodig is helpen met uw kind vasthouden. Hierbij kunnen we ook kussentjes gebruiken.

Voorbereiding


Trek uw kind kleding aan die gemakkelijk uit en aan kan. Verwijder sierraden van de lichaamsdelen waar we een foto van maken. Verder hoeft u niets voor te bereiden.

Wat vertelt u uw kind?


Vertel uw kind zo goed mogelijk wat er gaat gebeuren. Dit vermindert de angst van uw kind voor wat er gaat gebeuren. Zo kan uw kind zich goed voorbereiden op het onderzoek.


Over het onderzoek


Verloop van het onderzoek


In een kleedkamer kan uw kind zijn of haar kleding uitdoen van het lichaamsdeel waar we een foto van maken. Onderbroek, hemd en sokken mogen aanblijven. Sierraden moeten wel af. De deur van de kleedkamer kan op slot. Persoonlijke spullen kunnen tijdens het onderzoek blijven liggen.
De laborant(e) zet uw kind in de juiste positie voor de foto. Het is belangrijk dat uw kind niet beweegt als we een röntgenfoto maken. Dit voorkomt dat de foto technisch onbruikbaar is, omdat hij bewogen is. Soms is het fijn als u uw kind kunt helpen als we een foto maken. U krijgt dan een loodschort aan en kunt bij uw kind blijven tijdens de opnames.
Als we de foto’s gemaakt hebben, kan uw kind zich weer aankleden. Meestal is het onderzoek dan klaar. Soms is het nodig dat jullie nog even in de wachtkamer wachten.

Duur van het onderzoek


Het onderzoek duurt ongeveer 35 tot 40 minuten.

Na het onderzoek


De laborant(e) bekijkt de foto’s. Hij of zij beoordeelt of ze technisch goed zijn en stuurt ze door naar de radioloog. De laborant(e) vertelt wanneer jullie klaar zijn.

De uitslag


De laborant(e) kan de uitslag niet geven. Later op de dag bestuderen we de foto’s en vergelijken we ze eventueel met vorige foto’s. De radioloog maakt een verslag voor uw behandelend arts. Hij of zij bespreekt de uitslag met jullie.

Heeft u nog vragen?


Met vragen kunt u terecht bij de polikliniek radiologie.

Contact


Polikiniek radiologie (maandag tot en met vrijdag van 8.00 – 16.30) (010) 704 20 06


Foldernummer: 0000811_05-21


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien