Sinus petrosus sampling is een onderzoek voor patiënten waarvan vermoed wordt dat zij het syndroom van Cushing hebben en bij wie het niet duidelijk is waar de stoornis in de hormoonproductie zich bevindt. Voorbereiding
OpnameVoor dit onderzoek wordt u opgenomen. Meestal is dit voor een dag.
Eten en drinken Op de dag van het onderzoek mag u een licht ontbijt (beschuitje met koffie of thee). Als het onderzoek ’s middags wordt gedaan, krijgt u ook een lichte lunch.
Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding en dergelijke) Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek plaatsvinden binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Intraveneus (direct in de ader) toegediende röntgencontrastmiddelen (met jodium) komen in zeer kleine hoeveelheden in de moedermelk, maar worden niet opgenomen door het maagdamkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening 24 uur met het geven van borstvoeding.
Contrastvloeistof Om de bloedvaten zichtbaar te maken, maken we bij dit onderzoek gebruik van een contrastvloeistof. In de contrastvloeistof zit een jodiumverbinding. Jodiumhoudende stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor deze stoffen? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. Wilt u het ook voor het onderzoek zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?
Bloedverdunners Als u bloed verdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Marcoumar of Sintrom), kan het zijn dat u hiermee tijdelijk moet stoppen. Vertel het uw arts als u deze middelen gebruikt.
Kleding
Omdat er gewerkt wordt in een steriele omgeving is het noodzakelijk dat u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komt. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit.ToiletWij vragen u voor het onderzoek nog even naar het toilet te gaan. Tijdens het onderzoek is dat erg lastig.
Over dit onderzoek
Wat we gaan doen
Wat is het doel? Tijdens het onderzoek meten we of de oorzaak aan de linker- of rechterzijde in de hypofyse, of elders in het lichaam, ligt. Dit onderzoek wordt uitgevoerd als voorgaande testen geen uitsluitsel hebben kunnen geven.
Verloop van het onderzoek
Voor dit onderzoek moeten er twee bloedvaten aangeprikt worden. In beide liezen wordt een bloedvat aangeprikt. Als u op de röntgenkamer bent, desinfecteert de laborant uw liezen (reinigen met alcohol). Dit is om infectie te voorkomen. De radioloog geeft u eerst een prik in beide liezen voor de plaatselijke verdoving, dit kan gevoelig zijn. Daarna prikt hij in het bloedvat van uw lies en schuift er een dun slangetje (katheter) in. Vervolgens worden de katheters onder röntgendoorlichting opgeschoven tot aan het aderverzamelsysteem, de sinus petrosus (naast de hypofyse). Het opschuiven van de katheters kunt u voelen en/of horen, maar is niet pijnlijk. We gebruiken contrastvloeistof om te bepalen of de positie van de katheters goed is. Deze contrastvloeistof geeft een warm gevoel op verschillende plaatsen in uw lichaam. Dit verdwijnt binnen een minuut.

Tijdens het onderzoek krijgt u een hormoon (CRH) toegediend. Deze stof wordt gebruikt om de ACTH-concentratie in het bloed te beoordelen. Na het inspuiten van het hormoon kunt u hartkloppingen of een warm gevoel in het lichaam (opvlieger) krijgen. Dit zakt langzaam weer af, maar het is goed om dit aan de radioloog te melden. Hierna wordt er op verschillende tijdstippen bloed afgenomen door de katheters links en rechts in het aderverzamelsysteem naast de hypofyse. Ook wordt er bloed uit het bloedvat in de lies afgenomen.
Duur van het onderzoek De duur van het onderzoek is afhankelijk van het verloop van het onderzoek, maar ligt tussen 1 en 2 uur.
Na het onderzoek
Nazorg en controles
Na het onderzoek worden de aangeprikte aders met enige druk afgedrukt. Na het onderzoek moet u minimaal 1 uur (platte) bedrust houden, zodat het wondje kan helen. Hierna mag u rechtop in bed en moet u nog een uurtje bedrust houden voordat u weer kan gaan lopen.
Eten en drinken U mag weer gewoon eten en drinken
De uitslag
Het bloed wordt onderzocht in het laboratorium. De uitslag krijgt u van uw arts bij de eerstvolgende afspraak op de polikliniek.
Wanneer contact opnemen?
Krijgt u thuis toch een complicatie? Belt u naar de polikliniek radiologie. U wordt dan doorverbonden met de physician assistent van interventie radiologie. Buiten kantoortijden belt u naar het algemene nummer van het Erasmus MC. U vraagt dan naar de dienstdoende radioloog.
Contact
Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06. Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704.
Foldernummer: 6183705-11_19