Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Maag-, darm- en leverziekten


Sigmoïdoscopie

Sigmoïdoscopie

Voorbereiding met Klysma


Sigmoïdoscopie

Voorbereiding met klysma


U heeft een afspraak voor een sigmoïdoscopie. Met dit onderzoek kijkt een arts met een camera naar de binnenkant van het laatste gedeelte van de dikke darm. Hier leest u meer over een sigmoïdoscopie.

Wat is een sigmoïdoscopie?


Een sigmoïdoscopie is een onderzoek waarbij de arts met een dunne, flexibele kijker (de endoscoop) via de anus de binnenkant van de endeldarm en het laatste gedeelte van de dikke darm bekijkt. Op deze manier kunnen we ontstekingen, poliepen, bloedingen of gezwellen opsporen.

Daarnaast kunnen we tijdens de endoscopie bepaalde ingrepen doen. We kunnen stukjes weefsel afnemen voor onderzoek of poliepen verwijderen. De ingrepen zijn niet pijnlijk. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Voorbereiding


Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of medicijnen voor suikerziekte? Geef dit dan aan bij de arts die het onderzoek heeft aangevraagd en vul het in in de digitale vragenlijst. We geven u dan advies over hoe u deze medicijnen moet gebruiken tijdens het onderzoek.

Om de darm goed te kunnen bekijken, moet de darm schoon en leeg zijn. Anders kunnen we afwijkingen missen of moet het onderzoek opnieuw worden gedaan. Daarom moet u voor dit onderzoek medicijnen innemen een klysma gebruiken.

U krijgt van ons een recept voor tabletten Bisacodyl. Deze tabletten moet u ophalen bij de apotheek. De avond voor het onderzoek neemt u om 20:00 2 tabletten Bisacodyl in. Nadat u de tabletten heeft ingenomen mag u niet meer eten en alleen nog maar heldere dranken drinken tot 2 uur voor het onderzoek.

Bij ons op de afdeling krijgt u de twee klysma's. Hiervoor moet u zich een uur voor de afspraak melden bij de balie.

Het onderzoek


Voor het onderzoek ligt u op uw linkerzijde met opgetrokken knieën. Met wat glijmiddel wordt de endoscoop voorzichtig via de anus ingebracht en telkens een stukje opgeschoven. Omdat de darm bochtig is, kunt u druk voelen. Voor beter overzicht wordt via de endoscoop lucht geblazen. Dit kan krampen geven. Het laten van winden geeft opluchting.

Na het onderzoek


Na het onderzoek mag u weer gewoon eten en drinken. Probeer voor u het ziekenhuis verlaat, de ingeblazen lucht zoveel mogelijk kwijt te raken door naar het toilet te gaan. Een enkele keer kan u na het onderzoek diarree krijgen. Daarom raden wij u aan extra ondergoed en/of incontinentiemateriaal mee te nemen.

Bijwerkingen en complicaties


U kunt na het onderzoek last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Dit is normaal en wordt meestal veroorzaakt door de ingeblazen lucht. Het is belangrijk dat u die lucht snel kwijtraakt. Door winden te laten gaat de pijn vaak snel weer weg.

Een sigmoïdoscopie is een veilig onderzoek. Het is erg zeldzaam, maar er kunnen toch soms complicaties optreden. Dit risico neemt iets toe als er een ingreep uitgevoerd wordt.

Contact
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien