Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Maag-, darm- en leverziekten


Sigmoidoscopie

Sigmoidoscopie


Sigmoïdoscopie

Een sigmoïdoscopie is een onderzoek waarbij de arts met behulp van een dunne, flexibele kijker (de endoscoop) via de anus de binnenkant van de endeldarm en het laatste gedeelte van de dikke darm bekijkt. Op deze manier kan men ontstekingen, poliepen, bloedingen of gezwellen opsporen. Daarnaast kunnen bepaalde ingrepen worden uitgevoerd door instrumenten door de endoscoop te schuiven. Zo kunnen stukjes weefsel voor onderzoek worden weggenomen (biopsie) of poliepen worden verwijderd.

Voorbereiding

Medicatie
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt of medicijnen vanwege suikerziekte, dan dient u dit vóór het onderzoek aan te geven bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd en in te vullen in de digitale vragenlijst. U ontvangt dan een advies over het gebruik van deze medicijnen rondom het onderzoek.

Laxeren
Om de darm goed te kunnen beoordelen moet de darm schoon en leeg zijn, anders kan het zijn dat afwijkingen gemist worden of dat het onderzoek opnieuw uitgevoerd moet worden. Een goede voorbereiding met laxeermiddelen en een aangepast dieet is daarom noodzakelijk. Hiervoor vindt u in uw afsprakenbrief een recept voor een laxeermiddel. Houdt u zich zorgvuldig aan onderstaande instructies.
Let op: voor patiënten met een ileo anale pouch geldt een aparte voorbereiding, lees hiervoor verder onder het kopje ‘Voorbereiding bij ileo anale pouch’.

De dag vóór het onderzoek
‘s Morgens mag u een normaal ontbijt gebruiken, hierna mag u alleen nog heldere dranken drinken. Om 15.00 uur neemt u 75 ml Sennosiden in. De rest van de dag moet u ruim drinken (alleen heldere dranken), minimaal 2 liter.

De dag van het onderzoek
‘s Morgens (tot 09.00 uur) mag u een beschuitje en een kopje thee gebruiken. Hierna mag u niets meer eten of drinken.

Voorbereiding bij ileo anale pouch

De dag vóór het onderzoek
In de morgen mag u licht ontbijt gebruiken en in de middag een lichte (liefst vloeibare) lunch. Na 15.00 uur mag u geen vast voedsel meer eten en alleen nog maar heldere dranken drinken tot na het onderzoek. Om 18:00 uur neemt u 1 liter Moviprep®, waarna u aansluitend nog 1 liter heldere drank drinkt.

De dag van het onderzoek
U mag nog steeds niets eten. Drinkt u wel ruim heldere vloeistoffen tot 2 uur voor het onderzoek. Daarna moet u nuchter blijven.

Het onderzoek

Voor het onderzoek ligt u op uw linkerzijde met opgetrokken knieën. Met wat glijmiddel wordt de endoscoop voorzichtig via de anus ingebracht en telkens een stukje opgeschoven. Omdat de darm bochtig is, kunt u druk ervaren. Voor beter overzicht wordt via de endoscoop lucht geblazen, dit kan krampen geven. Het laten van winden geeft opluchting.
Het inbrengen van de endoscoop kan soms vervelend zijn, het onderzoek hoeft echter niet pijnlijk te zijn. Het onderzoek duurt gemiddeld 15 minuten, afhankelijk van eventuele ingrepen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u weer gewoon eten en drinken. Probeer voor u het ziekenhuis verlaat, de ingeblazen lucht zoveel mogelijk kwijt te raken door naar het toilet te gaan. Een enkele keer kan na het onderzoek diarree optreden. Daarom raden wij u aan extra ondergoed en/of incontinentiemateriaal mee te nemen.

De uitslag

Uw behandelend specialist ontvangt de uitslag van het onderzoek. Soms krijgt u van de arts die het onderzoek verricht heeft alvast een voorlopige uitslag. Het onderzoek van stukjes weefsel (biopsie) of poliepen duurt zeven à tien werkdagen.Het kan zijn dat verder onderzoek of behandeling wordt geadviseerd. Uw eigen arts zal met u bespreken wat de verdere gang van zaken is.

Bijwerkingen en complicaties

De eerste tijd na het onderzoek kunt u last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Dit is normaal en wordt meestal veroorzaakt door de ingeblazen lucht. Het is belangrijk dat u die lucht snel kwijtraakt. Door winden te laten gaat de pijn vaak snel weer weg.
Een sigmoïdoscopie is een veilig onderzoek, maar hoewel zeldzaam, kunnen er toch soms complicaties optreden. Dit risico neemt iets toe als er een ingreep uitgevoerd wordt.
Bij veel bloedverlies, als het bloeden aanhoudt, bij zwarte ontlasting, hoge koorts of aanhoudende heftige buikpijn na het onderzoek moet u contact opnemen met de dienstdoende maag-, darm-, en leverarts. Deze is 24 uur per dag en 7 dagen per week te bereiken op telefoonnummer (010) 703 07 82. Bent u opgenomen in het ziekenhuis en krijgt u deze symptomen, vertelt u dit dan aan een verpleegkundige of arts.

Contact

Heeft u na het lezen nog vragen, belt u dan tijdens kantooruren op (010) 703 02 57 of stuur een e-mail naar prescopie@erasmusmc.nl Wilt u de afspraak wijzigen of bent u door omstandigheden te laat voor uw afspraak, neem dan tijdig contact met ons op (010) 704 02 66. Wij voeren geregeld spoed procedures uit of behandelingen duren soms langer dan vooraf gepland. Wij vragen uw begrip als u onverhoopt langer moet wachten.


Foldernummer: 5548290-02_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien