Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Gynaecologische Oncologie


Seksualiteit na bestraling op de onderbuik

Seksualiteit na bestraling op de onderbuik

Informatie voor vrouwen en hun partners


Bij een bestraling wordt sterke röntgenstraling gebruikt. Doel daarvan is het vernietigen van kankercellen. Helaas kan de bestraling ook bijwerkingen veroorzaken, doordat het gezonde weefsel dat vlak in de buurt ligt ook straling meekrijgt. Bij een bestraling van de onderbuik kan dit op lange termijn onder andere leiden tot problemen op seksueel gebied. Met een aantal voorzorgsmaatregelen kunt u deze problemen wel (gedeeltelijk) voorkomen.

Bestraling op de onderbuik


Mogelijke gevolgen voor de seksualiteit


Kankerbehandelingen hebben in het algemeen invloed op het psychisch welbevinden. Komt daar de bestraling bij, dan kan dit leiden tot een negatief effect op het seksueel functioneren. Sommige vrouwen ervaren veel en langdurige gevolgen, andere vrouwen hebben geen of alleen tijdelijk seksuele problemen.

Verkleving en littekenweefsel
De bestraling kan leiden tot verkleving en littekenweefsel in de vagina. Dat kan in de loop van maanden tot jaren een aantal gevolgen hebben:

Menopauze
Als de eierstokken straling krijgen, dan stopt de productie van vrouwelijke hormonen in de eierstokken. De overgang (menopauze) begint vervroegd met onvruchtbaarheid tot gevolg.

Tekort aan hormonen
Het tekort aan hormonen, ook als u vervangende hormoontabletten gebruikt, kan leiden tot:

Pijn
Als gevolg van de verklevingen of hormoonveranderingen kunt u te maken krijgen met pijn tijdens en na geslachtsgemeenschap, verminderd vochtig worden en moeite met het bereiken van een orgasme. Ook kan de zin in seksueel contact minder worden of verdwijnen. Het hervatten van seksuele activiteit begint bij het (opnieuw) leren kennen van uw eigen behoeftes en verlangens.

Pelottes


Veel vrouwen die zijn behandeld met uitwendige en/of inwendige bestraling kunnen baat hebben bij het oefenen met vaginale pelottes. Pelottes zijn staafjes van kunststof. Het regelmatig inbrengen van pelottes in de vagina, kan de vagina soepel houden en verkleving en de vorming van littekenweefsel tegengaan. De pelotte brengt u zelf in, in uw eigen omgeving.

Waarom pelottes gebruiken?
Wanneer begint u met het gebruik van de pelottes?
De verklevingen als gevolg van bestralingen kunnen gedurende een lange tijd ontstaan, beginnend enkele weken na de bestralingen tot ongeveer een jaar daarna. Rond vier weken na de laatste bestraling kunt u beginnen met het oefenen met pelottes. De ontstekingsreactie van het vaginale slijmvlies is dan meestal voorbij en het slijmvlies van de vagina is voldoende hersteld. Bij de eerste controle na de behandeling kan uw arts u adviseren over het juiste moment om te starten met de (kleine maten) pelottes. Om de vagina soepel te houden, kunt u de pelottes het beste minstens een jaar na de behandeling blijven gebruiken. Zodra u weer regelmatig geslachtsgemeenschap heeft, kunt u het gebruik van de pelottes verminderen.

Hoe gebruikt u de pelotte

Contact


Mocht u na het lezen van deze folder vragen hebben, neem dan contact op met uw radiotherapeut. U kunt ook bellen naar Nicolien Schuur, verpleegkundig consulent gynaecologie, te bereiken op 06 284 747 22 of naar Cora Braat, verpleegkundig specialist radiotherapie, te bereiken op 06 184 638 63.

Meer informatie


Meer informatie vindt u ook in de KWF-folder 'Kanker en seksualiteit' op www.kwf.nl.

Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)


Het patiëntinformatiecentrum is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Telefoon: (010) 704 12 02. Mail: patio@erasmusmc.nl. Voor alle mogelijkheden en activiteiten: www.erasmusmcpatio.nl. Kijkt u ook eens naar het ervaringsverhaal van Joris:


Foldernummer: 0000261-09_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien