Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Rompkorset (Orthopedie gipskamer)

Download PDF

Een rompkorset wordt voorgeschreven als onderdeel van een onderzoek of een behandeling. Bijvoorbeeld als u pijnklachten heeft aan de wervelkolom of als u 1 of meer ruggenwervels heeft gebroken. Het rompkorset wordt op maat gemaakt van kunststofgips, u draagt het rompkorset 24 uur per dag.

Over de behandeling

Waarom een rompkorset?

Een rompkorset kan om verschillende redenen worden voorgeschreven:

Uw arts probeert erachter te komen of uw pijnklachten veranderen als u een deel van uw rug niet kunt bewegen
Om ervoor te zorgen dat de arts een goed beeld krijgt, doet u in de periode dat u het gips draagt gewoon wat u gewend bent te doen. Alles wat u met het korset aan kunt doen, moet u ook doen. Het is niet vanzelfsprekend dat uw klachten minder worden of verdwijnen als u het korset draagt. De klachten kunnen in het begin zelfs erger worden.

U heeft 1 of meer ruggenwervels gebroken
U gaat een korset dragen om te voorkomen dat de wervels verder inzakken of om de pijn te bestrijden. U mag met het korset aan lopen en bewegen, maar u moet op tijd rust nemen.

U mag niet
:
  • uzelf optrekken aan een papegaai (de driehoekige stang boven uw bed)
  • zwaar tillen
  • sporten.
Hoe lang u het korset moet dragen, hangt af van het doel van de behandeling. Bij een proefbehandeling draagt u het korset gemiddeld 2 tot 6 weken. Bij een breuk in de wervels draagt u het korset 6 tot 12 weken.

Hoe lang u het korset precies moet dragen, bepaalt uw behandelend arts.

Het aanleggen van het rompkorset

Het korset wordt gemaakt van kunststofgips en is snel hard. Het aanleggen van het gips duurt ongeveer een half uur. Hierna kunt u direct naar huis. Het korset kan in het begin ongemakkelijk voor u zijn en kan het spierpijn veroorzaken. Dit gevoel verdwijnt na enkele dagen.

Let op: Nadat het korset is aangelegd, mag u niet zelf autorijden. U mag wel als passagier meerijden.

Leefregels en tips

  • Zolang u het korset draagt, mag u niet douchen.
  • De onderlaag van het gips droogt niet, als de onderlaag nat wordt, ontstaan huidirritaties en de huid verweekt. Let er dus op dat er geen water onder het gips komt. Als het gips toch een beetje nat wordt, kunt u het drogen met een föhn. Doe dit niet te warm zodat u zich niet brandt.
  • Gebruik bij jeuk geen breinaalden of andere scherpe voorwerpen om te krabben. Daarmee beschadigt u uw huid en het gips. Gebruik in plaats daarvan een verkoelende talkspray. De spray is te koop bij de firma Lomed (gipsshop.nl).
  • De eerste tijd heeft u hulp nodig bij het aan- en uittrekken van onderbroek, lange broek, kousen en schoenen. Na een tijdje wordt u hierin handiger en kunt u het misschien alleen.
  • Draag ruimzittende kleding. Kleding met elastiek in de tailleband draagt het prettigst.
  • Als u veel eet, kunt u misselijk worden. U kunt het best meerdere kleine maaltijden per dag eten. Vooral bij uitgebreidere warme maaltijden is het belangrijk om tussen de gangen even te wachten.
  • Gaat u altijd iets achterover zitten, anders drukt het gips in uw bovenbenen.
  • Het gips kruipt vaak omhoog en kan gaan drukken onder uw oksels of op uw borst. U moet het gips naar beneden duwen. Dit kan geen kwaad.

Vragen

Vragen kunt tijdens uw controlebezoek stellen aan uw arts of aan de gipsverbandmeester. Zij helpen en adviseren u graag.

Wanneer contact opnemen?

  • Als het korset nat is geworden.
  • Als het korset is gebroken.
  • Als er drukplekken ontstaan.
  • Bij toenemende, niet verklaarbare pijnklachten.

Contact


Gipskamer (maandag t/m vrijdag van 8.00 uur - 16.30):
(010) 703 34 52 of gipskamer@erasmusmc.nl
Spoedeisende Hulp (SEH) (alleen 's avonds en in het weekend):
(010) 703 35 82