Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Maag-, darm- en leverziekten


Roesje bij endoscopisch onderzoek

Roesje bij endoscopisch onderzoek


Binnenkort heeft u een endoscopisch onderzoek bij het Endoscopiecentrum van het Erasmus MC. In sommige gevallen krijgt u voor dit onderzoek een roesje. Dit is afhankelijk van de indicatie van het onderzoek en uw gezondheidstoestand. Hieronder vindt u meer informatie over het roesje.

Wat is een roesje?


Een roesje bestaat uit een slaapmiddel en (soms) een pijnstiller: Midazolam en Fentanyl. U krijgt deze medicijnen toegediend via een infuus in uw arm. Dit infuus wordt op de afdeling geprikt door een van de verpleegkundigen.

Van het middel Midazolam kunt u in slaap vallen. Bij veel mensen veroorzaakt het echter geen echte slaap, maar geeft het een ontspannen gevoel, waardoor u het onderzoek makkelijker kunt ondergaan. Het is vooraf niet te voorspellen hoe u op het roesje reageert.

Een roesje is géén narcose. U blijft dus zelfstandig ademen en kunt opdrachten van de arts uitvoeren als dat nodig is. De meeste mensen herinneren zich door het roesje achteraf weinig tot niets van het onderzoek.

Voordelen van een roesje:

Nadelen van een roesje:


Bijzondere omstandigheden


Als u een slechte hart- of longfunctie heeft, kan de MDL-arts besluiten u geen roesje te geven. Dit is om het risico op eventuele complicaties te verkleinen. De arts bespreekt dit met u op de behandelkamer. De keuze is dan om het onderzoek zonder roesje te doen, of alleen met pijnstilling. Komt u voor een gastroscopie (maagonderzoek)? Dan kunt u ook een lokale verdoving van de keel krijgen (keelspray).

Voorbereiding


Begeleider
Het is noodzakelijk dat u iemand (een volwassene) meeneemt naar het ziekenhuis die u ook weer naar huis begeleidt. Ook wanneer u alléén pijnstilling krijgt, is begeleiding verplicht. Uw begeleider moet u op de afdeling komen ophalen. Geef altijd een telefoonnummer van uw begeleider door.

Moeilijk te prikken
Bent u moeilijk te prikken? Kom dan een half uur voor de afgesproken tijd en meld dit bij binnenkomst. Dan kan een verpleegkundige rustig de tijd nemen om u een infuusnaaldje te geven.

Tijdens het onderzoek


Wanneer alle voorbereidingen zijn getroffen dan geeft de arts u het roesje. U kunt een beetje draaierig of licht in het hoofd worden van de medicijnen. Het helpt dan om de ogen te sluiten, proberen te ontspannen en eraan over te geven. U wordt daar slaperig van. Zo heeft u zo min mogelijk last van het onderzoek. Als het roesje is ingewerkt, na enkele minuten meestal, starten we het onderzoek.

Na het onderzoek


Na afloop van het onderzoek wordt u naar de uitslaapkamer gereden waar uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte worden gecontroleerd. Hier blijft u totdat u goed wakker bent en alle controles goed zijn (minimaal een uur na toediening van de medicatie voor het roesje).

U kunt zich nog uren suf voelen na de toediening van het roesje. De medicijnen kunnen uw reactievermogen beïnvloeden, daarom mag u 12 uur na het roesje niet:

Als u informatie van de arts krijgt na het roesje, kunt u zich dit mogelijk niet meer herinneren. Na het roesje kunt u namelijk vergeetachtig zijn. Wanneer de arts belangrijke informatie geeft, vertelt de arts dit ook aan uw begeleider. Alle overige informatie ontvangt u op uw afspraak op de polikliniek.

Heeft u nog vragen?


Heeft u na het lezen van deze informatie nog dringende vragen? Belt u dan gerust met de endoscopieverpleegkundige, (010) 703 02 57.


Foldernummer: 0000704-08_20


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien