Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Hematologie


Rodebloedcelwisseling of - verwijdering

Rodebloedcelwisseling of - verwijdering


Bij deze behandeling wordt een deel van de rode bloedcellen vervangen of verwijderd. De behandeling wordt erytrocytaferese (rodebloedcelwisseling) of erydepletie (rodebloedcelverwijdering) genoemd en wordt uitgevoerd door medewerkers van de hemaferese.

Over de behandeling


Wat is het

Bloed bestaat uit plasma en cellen. Er zijn drie soorten cellen: witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes. Plasma (= serum) is de vloeistof, die de bloedcellen door het lichaam vervoert. Het plasma bestaat voornamelijk uit water en velerlei eiwitten. Het plasma is geel van kleur. De rode kleur van het bloed wordt veroorzaakt door de rode bloedcellen.

Waarom rodebloedcelwisseling of -verwijdering


Voor een rodebloedcelwisseling of -verwijdering kunnen verschillende redenen zijn.

Wisseling

Bij bepaalde ziektebeelden worden verkeerde rode bloedcellen aangemaakt. Sikkelcelanemie is hiervan een voorbeeld. Door het teveel aan rode sikkelcellen kunnen klachten ontstaan, zoals pijn door het gehele lichaam of benauwdheid, ook wel een crisis genoemd. Ook bij patiënten met malaria kan rodebloedcelwisseling nodig zijn, dit is echter zeldzaam. Bij de behandeling worden de eigen ‘verkeerde’ rode bloedcellen verwijderd en u krijgt gezonde rode bloedcellen van een donor terug.

Verwijdering
Het verwijderen van rode bloedcellen komt voor bij een te veel aan rode bloedcellen. Een voorbeeld hiervan is polycythemia vera. Het teveel aan rode bloedcellen kan klachten geven, zoals vermoeidheid en hoofdpijn. Bij deze behandeling wordt alleen het teveel aan rode bloedcellen verwijderd en is het niet nodig een transfusie met rode bloedcellen van een donor te geven.

Hoe verloopt de behandeling?


Gedurende de rodebloedcelwisseling of -verwijdering zit u op een gemakkelijke stoel. Na het aanprikken van een ader in de arm wordt bloed via een (bloed)pomp door een steriel slangensysteem naar de centrifuge in de machine geleid. Daar wordt het gescheiden in rode bloedcellen, witte bloedcellen, bloedplaatjes en plasma. Uw rode bloedcellen worden verwijderd en tegelijkertijd krijgt u via een infuus dat in de andere arm is ingebracht het donorbloed met uw eigen plasma, witte bloedcellen en bloedplaatjes terug.

De rodebloedwisseling duurt ongeveer 1 tot 2 uur, afhankelijk van de snelheid van de afname. De verwijdering van rode bloedcellen duurt ongeveer een kwartier.

De rodebloedcelwisseling of -verwijdering verloopt stapsgewijs
Ziekenhuisopname
Soms lukt het niet om voldoende bloed uit een ader af te nemen. Om de procedure dan toch door te laten gaan, kan worden besloten tot het plaatsen van een speciale katheter in een groot bloedvat in de lies of de hals (centraal veneuze katheter). Mocht dit nodig zijn, en de rodebloedcelwisseling is meerdere dagen, dan wordt u in de kliniek opgenomen.

Na de behandeling


Leefregels

Na de rodebloedcelwisseling of -verwijdering kunt u zich moe voelen. Het is dan ook beter om zelf geen auto te besturen. Wel kunt u uw dagelijkse activiteiten uitvoeren.

Bijwerkingen en complicaties


Complicaties
Complicaties komen bij een wisseling of verwijdering slechts in hoge uitzondering voor en zijn over het algemeen niet ernstig.

Antistollingsmiddel
Tijdens de rodebloedcelwisseling of -verwijdering wordt een antistollingsmiddel gebruikt om te voorkomen dat het bloed gaat stollen als het zich buiten het lichaam bevindt. Dit is een onschuldige stof die snel door het lichaam wordt afgebroken. Een enkele keer zijn er klachten zoals tintelingen rond de mond en/of in de vingers. Met behulp van medicijnen kunnen deze reacties worden tegengegaan.

Reactie op donorbloed
Het is mogelijk dat u tijdens een wisseling of verwijdering een reactie op het donorbloed krijgt. Meestal bestaat zo’n reactie uit een koude rilling waarna zich koorts ontwikkelt. De verpleegkundige overlegt in dat geval met de behandelend arts welke stappen er ondernomen moeten worden.

Contact


De hemaferese is onderdeel van het specialisme hematologie van het Erasmus MC. De medewerkers zijn aanwezig van maandag tot en met vrijdag van 08:00 – 16:30 uur. Heeft u nog vragen, dan kunt u die stellen aan uw behandelend arts of aan de medewerkers van de hemaferese.
Telefoon: (010) 703 49 12
hemaferese@erasmusmc.nl

Foldernummer: 6080349-04_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien