Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Risico op MRSA

De MRSA-bacterie, ofwel de Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus, is ongevoelig voor – resistent – behandeling met antibiotica. Vooral in ziekenhuizen kan MRSA zich goed verspreiden en infecties veroorzaken. Deze informatie is bedoeld voor patiënten die een verhoogd risico hebben op besmetting met de MRSA-bacterie.

Download PDF

Wat is MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus)

De bacterie Staphylococcus aureus komt voor bij 20-60% van gezonde personen. Soms veroorzaakt deze bacterie een infectie, zoals steenpuisten of geïnfecteerde wonden, maar ook ernstiger infecties komen voor. Over het algemeen kunnen deze infecties goed worden behandeld met gangbare antibiotica. Sommige Staphylococcus aureus zijn echter ongevoelig (resistent) geworden voor deze antibiotica. Infecties zijn dan moeilijker te behandelen. Deze resistente bacteriën worden Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus genoemd, afgekort MRSA. Vooral in ziekenhuizen kan MRSA zich goed verspreiden en infecties veroorzaken. Dit is dan ook de reden dat Nederlandse ziekenhuizen richtlijnen hebben opgesteld met speciale maatregelen om verspreiding van MRSA tegen te gaan. De belangrijkste maatregel die binnen de Nederlandse ziekenhuizen genomen wordt om verspreiding te voorkomen, is verpleging van de (verdachte) MRSA drager(s) op een kamer met speciale voorzorgsmaatregelen. We noemen dit strikte isolatie.

Waar in de informatie ‘u’ staat, kan ook worden gelezen ‘u en uw kind’.


Waar komt MRSA voor?

MRSA komt meestal voor op de huid en slijmvliezen, denk hierbij aan de binnenkant van de neus, in de keel, in wonden, soms in opgehoest slijm of de urine.

Hoe verspreidt MRSA zich?

MRSA kan zich verspreiden via lichamelijk contact, via speekseldruppeltjes, huidschilfers, de lucht of door het aanraken van voorwerpen en oppervlakken die met MRSA besmet zijn.

Welke maatregelen worden bij u genomen?

Afhankelijk van de risicocategorie waar u toe behoort, wordt bepaald welke maatregelen bij u van toepassing zijn. In ieder geval worden bij u kweken afgenomen op MRSA. Daarnaast wordt u bij ziekenhuisopname mogelijk in isolatie verpleegd. Welke maatregelen specifiek voor u van toepassing zijn, wordt u meegedeeld bij bezoek aan ons ziekenhuis.

Hoe weet u of u drager bent van MRSA?

Dragerschap met MRSA kan eenvoudig worden vastgesteld door het afnemen van een aantal kweken. Deze kweken worden afgenomen op het moment dat u in ons ziekenhuis wordt opgenomen. Ook kan het zijn dat uw behandelend arts vraagt of u al gekweekt kan worden voorafgaand aan een opname. U krijgt dan een kweekset thuisgestuurd waarmee u deze kweken eenvoudig en pijnloos bij uzelf kunt afnemen. De kweken stuurt u ons per post, u hoeft hiervoor dus niet naar het ziekenhuis te komen.

Waarom is het belangrijk dat u weet of u drager bent van MRSA?

Indien uit de kweken blijkt dat u drager bent van MRSA dan informeren we u, uw huisarts en uw behandelend arts. Dit is van belang omdat zij dan een gerichte behandeling kunnen instellen als u een infectie heeft. Bij een opname in het ziekenhuis worden aanvullende hygiënemaatregelen genomen die moeten voorkomen dat de MRSA zich kan verspreiden naar andere patiënten en medewerkers. Welke aanvullende maatregelen dat zijn, hoort u op dat moment van uw behandelend arts en/of verpleegkundige.

Vragen

Mocht u naar aanleiding van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u deze stellen aan uw verpleegkundige of behandelend arts. Met algemene vragen rondom MRSA kunt u contact opnemen met de Unit infectiepreventie. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 12:00 uur op telefoonnummer (010) 703 5035.